Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Bumerang prošlosti

Medijsko ratovanje i fašizacija demokracije

Knjiga je realan opis suvremene predstavničke demokracije koju se može nazvati - nedemokratska demokracija, ili drugačije, primjerice, novi fašizam
Objava 24. srpnja 2018. 5 komentara 963 prikaza
Foto: Despot Infinitus
Foto: Despot Infinitus
Medijsko ratovanje i fašizacija demokracije

Čitajući novu knjigu prof. dr. sc. Mirka Štifanića, želim istaknuti da je važna jer se radi o analizi opasnosti koje prijete Hrvatskoj od političara „za sebe“ i modela predstavničke demokracije „za njih“ na lokalnoj i nacionalnoj razini, u čemu građanima nije omogućeno sudjelovanje, osim s „davanjem glasova“.

Također, upozorava na činjenicu da u suvremenom hrvatskom društvu, s jedne strane, ima nedovoljno aktivizma za demokraciju, a s druge, mnogo za kvazidemokraciju, te analizira ponašanje onih aktera koji su za prvo, i onih koji su za drugo rješenje i navode aktualne negativne posljedice za demokraciju i društvo te one koje mogu uslijediti ako se ne promijeni stanje i odnose u društvu.

Nadalje, upozorava se na činjenicu da su aktivniji odnosno agresivniji zagovornici "statusa quo" demokracije, odnosno kvazidemokracije. Naime, "teren" je podijeljen na svim razinama. Ne radi se, međutim, samo o političarima čiji način obnašanja vlasti, odnosno svaku društvenu stvarnost jednim dijelom čini medijsko ratovanje kako bi narod odnosno građane moglo držati u uvjerenju da se radi o najboljem modelu demokracije i demokratičnosti te da je najvažniji cilj razvoj i napredak pojedinca, obitelji i čitavog društva.

U sjeni takve ideologije vlast se obnaša u ime, a bez sudjelovanja građana i nerijetko na njihovu štetu. Drugim riječima, knjiga je realan opis suvremene predstavničke demokracije koju se može nazvati - nedemokratska demokracija, ili drugačije, primjerice, novi fašizam, ali i one aktere koji tome „pušu u leđa“, odnosno izravno ili neizravno - potiču takav smjer razvoja. Radi se o sustavu koji karakterizira žudnja za vlast i moć što omogućava klijentelizam, korupciju, spori razvoj i – iseljavanje iz takve zemlje. Knjiga upozorava na tri važna problema.

Prvo, na moguću, odnosno vjerojatnu mogućnost da sudbina i građana i domovine može biti prepuštena političarima „za sebe“ koji se ponašaju čas kao skriveni, čas kao neskriveni - nedemokratski demokrati.

Drugo, da je Winston Churchill imao pravo kada je izjavio da će se "fašisti budućnosti nazivati antifašistima". I treće, da može biti upitna sljedeća faza razvoja, te budućnost društva u cjelini, ako se građani ne aktiviraju kao najzainteresiraniji i dobro organizirani aktivisti te promotori stvarne, neposredne demokracije, te ako uz njih ne stanu novinari i znanstvenici.

 • tolitol:

  Postoje različiti oblici predstavničke demokracija, a pravi je problem samo ovaj naš "oblik" koji nije zapravo demokracija, nego kamuflirana "partitokracija". Dodaj tome i nakaradne medije koji nisu u službi društvenog boljitka, nego za račun svojih vlasnika odrađuju posao za ovu ... prikaži još! ili onu političku skupinu, i krug je zatvoren. Narod je tu samo kako bi svake četiri godine malo promiješao karte, a stvarna vlast je u rukama partijskih vođa. Eto ti fašizma koji u našem (geo)političkom kontekstu znači i zlorabljenje pojma "antifašizma". Ono što je nekad bila poštapalica o "govoru mržnje" sad je "antifašizam" iza kojeg se, u domaćem kontekstu, krije komunistički totatlitarizam, a u našem "regionalnom" batina "komšijskih" fašista za udaranje po Hrvatskoj.

 • Avatar MK
  MK:

  Kao prvo, moze mi netko dati sluzbenu definiciju za pojam "fašizam" (i izvor)? Pokusajuci pronaci definiciju za "fašizam" iznenadila me cinjenica da nit komunisticki mislioci (Marx, Engels, Lenin, Trocki itd.) se nikada nisu uspjeli usuglasiti oko toga sto je "fašizam"... ... prikaži još! Doduse se Mussulinijev pokret sam nazivao "fasistickim" se moze reci da je taj dio definiran - no i tu nije jasno ali je to nadovezivanje ne "fascio" iz staroga rima ili stvana ideologija po srijedi (a diktatora je bilo i u Komunizmu i u Monarhijama). No sto je sa priljepkom "fašizam/fašist/fašiticki" koji se koristi lijevo-ideoloski a ne znanstveno? ...E upravo zato vec sa samim naslovom ove knjige imam poteskoce - jer se nadovezuje na ideoloski pojam "fašizacija" i autor se ne sluzi neutralnim i objektivnim znanstvenim jezikom.

 • neboiznadzagreba:

  U fašizmu i nacionalsocijalizmu narod, država i vođa bili su sve,slobodno političko djelovanje zabranjeno- nije dobro završilo ni po te narode, ni po čovječanstvo; u suvremenim liberalnim demokracijama pojedinac je, navodno,sve,političko djelovanje svakome omogućeno, no istom tom pojedincu niječe se ... prikaži još!se pravo da direktno odlučuje jer "nije tome dorastao" - neće dobro završiti ni po pojedinca, ni po države, ni po čovječanstvo... Do fašizacije demokracije došlo je kada je vrijednost demokracije poistovjećena sa vrijednostima i interesima najmoćnijih i najbogatijih, elita, a proklamirana vrijednost pojedinca upregnuta u službu ostvarenja tih interesa (najčešće potpuno različitih od istinskih interesa pojedinca i naroda), čemu se uvelike može zahvaliti medijima koji ne analiziraju, novinarima koji nemaju mišljenje, čitateljima koji gutaju to smeće i vjeruju mu. Mediji su fašizirali demokraciju, uvjerivši ljude da ništa bolje od ovoga danas nije moguće, te da je hrpa praznih glava kojima dajemo glasove, vrhunac političke misli i političkog djelovanja!