Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Bumerang prošlosti

Od 1970. do kraja 2017. izvršena su 234 teroristička napada na sportske objekte

Za sve “zarobljene” u svojim domovima - zanimljive činjenice iz knjige “Sport i nacionalna sigurnost: Terorizam, špijunaža i korupcija u nogometu i ostalim sportovima”.
Objava 23. ožujka 2020. 0 komentara 242 prikaza
Foto: Despot infinitus d.o.o.
Foto: Despot infinitus d.o.o.
“Sport i nacionalna sigurnost: Terorizam, špijunaža i korupcija u nogometu i ostalim sportovima”

Za sve “zarobljene” u svojim domovima - zanimljive činjenice iz knjige “Sport i nacionalna sigurnost: Terorizam, špijunaža i korupcija u nogometu i ostalim sportovima”.

Deset dana prije Olimpijskih igara u Mexico Cityju 1968. godine, desetak tisuća ljudi, mahom studenata, izišlo je na ulice prosvjedujući zbog trošenja javnoga novca na organizaciju Igara. Odgovor vlasti bio je brutalan. Vojska je na Plazi de las Tres Culturas izvela masakr (Tlatelolco massacre), a smatra se da je ubijeno oko 300 ljudi, uz tisuće ranjenih.

Doping program pod državnim pokroviteljstvom DDR-a (Državni plan 14.25) obuhvaćao je oko 10 tisuća sportaša, a procjenjuje se da je oko tisuću sportaša pretrpjelo trajna tjelesna i psihička oštećenja. Uništen je velik dio državnih dokumenata, znanstvenih istraživanja i doktorskih disertacija koje izvještavaju o učincima i nuspojavama dopinga. Sačuvani su neki od njih, koji su pod oznakom “povjerljivo” pohranjeni na Medical Academy of the National People’s Army u Bad Saarowu.

Godine 1969. došlo je do rata između Salvadora i Hondurasa nakon završetka kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo (La guerra del fútbol).

Od 1970. do kraja 2017. godine ukupno 61 teroristička organizacija/skupina izvršila je 234 teroristička napada na sportske objekte. Najmanje je 556 osoba ubijeno, a 2 490 ozlijeđeno.

Masovne tragedije na sportskim stadionima neuzrokovane terorizmom, već nasilnim ponašanjem navijača, neadekvatnom infrastrukturom te sigurnosnim propustima odnijele su najmanje 1 286 ljudskih života.

Za Paragvajca Nicolása Leoza, predsjednika Južnoameričke nogometne konfederacije od 1986. do 2013. godine, tvrdi se da je ponudio svoj glas za podršku britanskoj kandidaturi za Svjetsko prvenstvo 2018. godine pod uvjetom da mu britanska kraljica dodijeli titulu viteza.

Zabilježeno je lažno prijavljivanje sportaša bez tjelesnih ili mentalnih hendikepa na paraolimpijski turnir 2000. godine u Sydneyju. Gotovo cijeli španjolski muški paraolimpijski košarkaški tim bio je sastavljen od sportaša bez navedenih hendikepa.

Moći velikih sportskih zvijezda svjedoči činjenica da je američka vlada u diplomatske aktivnosti u povodu oslobađanja američkih zatvorenika u Bejrutu 1985. godine aktivno uključila boksačku legendu Muhammada Alija.

U Los Maniceros massacre, na nogometnome terenu u Venezueli 2009. godine, kolumbijski nogometaši oteti su tijekom oružanoga napada prije utakmice. Dva tjedna kasnije pronađena su mrtva tijela desetorice.

U tri godine od smjene Saddama Husseina Abd al-Majid al-Tikritija ubijeno je oko 70 iračkih sportaša. Neki smatraju kako, s obzirom na to da sport može ujediniti ljude, pobunjenicima to ujedinjenje ne odgovara.

Godine 2013. nogometni klub Liverpool izvansudskom nagodbom platio je Manchester Cityju milijun funti nakon što su Cityjevi eksperti za kibernetičku sigurnost otkrili da su navedeni konkurenti hakirali njihov skautski sustav.

Izgradnja olimpijskoga stadiona u Londonu, koju su financirali porezni obveznici, bila je potencijalni novi dom za jedan od dvaju nogometnih klubova, West Ham ili Tottenham, koji su se natjecali za taj objekt po njegovoj izgradnji. Tottenham je angažirao trojicu muškaraca za ilegalno špijuniranje svih aktivnosti West Hama oko procesa kandidature, za što su po provedenoj istrazi špijuni i kažnjeni.

Vjeruje se kako su članovi Primeiro Comando da Capital, najveće brazilske kriminalne organizacije, duboko infiltrirani u navijačke skupine Torcidas Organizadas. Državna policija u Rio de Janeiru ima i poseban odred za borbu s Torcidama (Grupamento Especial de Policiamento em Estádios).

U svrhu izgradnje infrastrukture za Svjetsko nogometno prvenstvo (Katar 2022), još 2014. godine je zabilježeno oko 1 200 smrtno stradalih radnika iz Indije i Nepala, a Međunarodna konfederacija sindikata procjenjuje da će do samoga prvenstva smrtno stradati oko 4 tisuće stranih radnika.

I još puno više...


Knjigu možete nabaviti OVDJE!


 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.