Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Bumerang prošlosti

"Špijuni i tajne službe u Prvome svjetskom ratu" autora Vojislava Maksimovića, u izdanju Despot infinitusa.

Tijekom rata se zrakoplovi i cepelini opremaju fotografskim aparatima za snimanje protivničkih položaja, ali i za prebacivanje specijalnih agenata u neprijateljsku pozadinu. U okvirima psihološkoga rata, bacanje propagandnih plakata iz aviona i balona pokazalo se izuzetno učinkovitim.
Objava 02. veljače 2019. 0 komentara 1762 prikaza
Foto: Despot infinitus d.o.o.
Foto: Despot infinitus d.o.o.
"Špijuni i tajne službe u Prvome svjetskom ratu" autora Vojislava Maksimovića, u izdanju Despot infinitusa.

U predratnome razdoblju i prvim danima Velikoga rata prevladavala je milenijska tehnika špijunaže, danas poznata pod akronimom HUMINT (Human Intelligence), pokazujući da su se obavještajni podatci prikupljali u izravnome – neposrednome kontaktu s ljudima. Navodi se da su zaraćene strane za špijunsko-obavještajne aktivnosti od 1914. do 1918. godine angažirale više od 45 000 špijuna, specijalnih agenata i doušnika. Jedna od osobitosti HUMINT-a u Prvome svjetskom ratu bila je značajna angažiranost žena, posebno u obavještajnim službama Francuske i Njemačke.

Turska je bila jedina država koja u obavještajne svrhe tijekom rata nije angažirala žene. Za razvoj modernih načina špijuniranja i izviđanja ključnu ulogu odigrali su novi izumi poput radiotelegrafije, zrakoplova, fotografskoga aparata itd. Oni su omogućili pojavu i razvoj elektroničkoga izviđanja poznatoga pod skraćenicama SIGINT (Signal Intelligence) i IMINT (Imagery Intelligence). SIGINT-om se obavještajni podatci prikupljaju presretanjem poruka poslanih radiovalovima, tzv. bežičnom telegrafijom (BT). IMINT označava da su se informacije vojno-obavještajnoga karaktera prikupljale fotografiranjem sa zemlje ili iz zraka.

U više slučajeva SIGINT-om je tijekom Prvoga svjetskog rata postignuto nekoliko zapaženih rezultata, spomenimo dešifriranje Zimmermannova telegrama, presretanje poruka njemačke Flote otvorenoga mora prije i tijekom pomorskih bitaka kod Dogger Banka i Jyllanda (Jütland). Ovi primjeri proslavili su britansku službu za prisluškivanje i dešifriranje u okviru Sobe 40 (Room 40). Rusi su skupo platili slanje nešifriranih poruka tijekom bitke kod Tannenberga.

Tijekom rata se zrakoplovi i cepelini opremaju fotografskim aparatima za snimanje protivničkih položaja, ali i za prebacivanje specijalnih agenata u neprijateljsku pozadinu. U okvirima psihološkoga rata, bacanje propagandnih plakata iz aviona i balona pokazalo se izuzetno učinkovitim.

I pored ovih primjera u središtu špijunsko-obavještajnoga rada bili su i ostali ljudi. Novac je bio jedan od glavnih motiva za špijunski rad. Obavještajne službe potrošile su velike iznose za vrbovanje špijuna. Nije bilo nepotkupljivih, čak ni među visokim časnicima, sve je bilo pitanje cijene. Najbolji je primjer izdaja austrougarskoga šefa kontrašpijunaže Obersta Redla. Sve sudionice sukoba ušle su u rat s organiziranim obavještajnim službama koje su tijekom rata doživjele znatne preustroje kako bi povećavale svoju učinkovitost. Kada je riječ o kontraobavještajnim službama, daleko najučinkovitija bila je britanska MI5.

Njezini su agenti već u prvim danima rata razbili i onemogućili svaku špijunsku aktivnost njemačke mornaričke obavještajne službe u Velikoj Britaniji. Specijalni rat doživio je neslućene razmjere u svim svojim oblicima: ekonomski i psihološki ratovi u kojima je prevladavala propaganda, razni oblici sabotaža i drugih metoda koje su brižljivo planirali i organizirali specijalizirani odjeli obavještajnih službi. Najspektakularnije sabotaže organizirale su njemačke i austrougarske tajne službe u SAD-u i Italiji, ali postignuti rezultati nisu ni u jednome trenutku utjecali na ishod rata. Zvuči nevjerojatno, čak i morbidno, da su glavni zagovornici biološkoga rata i njegove uporabe na ljudima bili njemački liječnici. Srećom, njihovi pretpostavljeni nisu bili tako zamračena uma i bez ustezanja su odbijali sve njihove prijedloge.

Izvadak iz knjige "Špijuni i tajne službe u Prvome svjetskom ratu" autora Vojislava Maksimovića, u izdanju Despot infinitusa.

http://despot-infinitus.com/proizvod/spijuni-i-tajne-sluzbe-u-prvome-svjetskom-ratu/

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.