Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Bumerang prošlosti

Sve o razlazu Tita i Staljina prije 70 godina (2)

Tito zahvaljuje na sovjetskoj podršci za Trst, kaže da narod Jugoslavije tim povodom šalje pozdrave Staljinu i Molotovu, kaže da Trst ima veliku političku važnost za Jugoslaviju.
Objava 06. travnja 2018. 1 komentara 1924 prikaza
Despot Infinitus
Despot Infinitus
Tito i Staljin

Mjerenje Titova pulsa u Moskvi

Potkraj svibnja 1946. godine Tito je sa suradnicima krenuo u petnaestodnevni posjet svome političkom mentoru Josifu Visarinoviču. I u ovom slučaju poslužit ćemo se zapisnikom koji je pratio ne samo riječ nego i mimiku sugovornika.

Staljin: Lijepi ljudi, snažni ljudi. Snažan narod.

Molotov potvrđuje.

Staljin: Kako ste putovali?

Tito: Dobro.

Staljin (smješkajući se): Kako je moj drug Šubašić?

Tito (smješkajući se): U Zagrebu je, sjedi. I Grol.

Staljin (smješkajući se): A kako je moj drug Grol?

Tito (smješkajući se): U Beogradu je. Mi imamo načina da ih uvijek umirimo. Partije postoje samo formalno, a stvarno ne postoje. Stvarno postoji samo Komunistička partija.

Staljin (koji se na Titov odgovor ugodno smješkao): Kako su Kardelj i Đilas?

Tito: Dobro su. Nismo mogli svi doći, ionako je ovdje pola vlade.

Staljin (smješkajući se): Englezi i Amerikanci neće vam dati Trst.

Tito zahvaljuje na sovjetskoj podršci za Trst, kaže da narod Jugoslavije tim povodom šalje pozdrave Staljinu i Molotovu, kaže da Trst ima veliku političku važnost za Jugoslaviju.

Molotov: Ali Trst još nemate...

Staljin: Bio je s naše strane prijedlog vašim drugovima koji rade na ekonomskim pitanjima – da se vi ne slažete s organizacijom zajedničkih (privrednih sovjetsko-jugoslavenskih) društava. Mi nemamo ništa protiv toga, ako nećete.

Tito: Ne, to nije moje mišljenje, ni ostalih rukovoditelja – nego da je to potrebno.

Staljin: Slažem se da se ta društva stvore kako Vi želite...

Tito: Mi trebamo znati hoće li naša granica biti pred Albanijom ili na obali.

Staljin: Što Vi konkretno predlažete?

Tito: Da postignemo i dobar sporazum, da pomognemo Albancima sporazumom o zaštiti neovisnosti. To će pomoći i konkretnoj situaciji, u vezi s ugrožavanjem od (talijanske) flote.

Staljin: A to je nova formulacija, ali treba razmisliti i razraditi je. Treba još promisliti i naći odgovarajuću formulaciju. Za federaciju nije vrijeme sada. Ni s Bugarskom. Glavno je sada pitanje Trsta i to treba riješiti prvo. Ali ako vi hoćete sporazum sada, može i jedno i drugo (Trst i Albanija) istodobno (pritom se nasmiješio)...

Poslije večere u njegovoj podmoskovskoj rezidenciji domaćin je s gostima izišao u park ispred kuće. Događaj koji slijedi zbio se ispod eukaliptusa. Staljin je iznenada obuhvatio Tita rukama oko pasa i podigao ga sa zemlje:

– Tito da se čuva, ništa mu se ne smije dogoditi...

Tito je u trenutku shvatio da sovjetski vođa testira njegovu veliku ambiciju pa je pokušao obraniti se govoreći:

– Druže Staljine, Vi ste zdravi, Vi ste snažni, Vi ćete dugo živjeti...

Staljin je bio neumoljiv:

– Ne, ja znam svoje zdravlje i svoje fizičko stanje. Ja neću dugo živjeti. Fiziološki zakoni... a ti ćeš ostati za Europu...

Za vrijeme ovog posjeta na adresu šefa protokola Ministarstva inozemnih poslova Sovjetskog Saveza iz Titova kabineta iz Beograda stigli su darovi: kćeri Generalisimusa Staljina platinasti sat s brilijantima, supruzi gosp. Molotova zlatni sat s brilijantima, kćeri gosp. Molotova zlatnu narukvicu, supruzi ministra vanjske trgovine zlatni sat marke „Patek“, supruzi člana Politbiroa CK KPSS-a zlatni sat marke „Jugo“, supruzi gosp. ministra unutrašnjih poslova SSSR-a zlatni sat marke „Eterna“, supruzi zamjenika ministra obrane SSSR-a zlatni sat marke „Revju“, supruzi državnog tužitelja SSSR-a za vrijeme staljinističkih pogroma platinasti prsten, supruzi člana CK KPSS-a zlatni sat marke „Eterna“ i supruzi Maršala Tolbuhina platinasti prsten.


U TREĆEM NASTAVKU: Mrtvački sanduci za Staljinove liječnike

 

  • DonQuijote:

    Masovni zločinac protiv masovnog zločinca. Jedan odgovoran za smrt miliona a drugi za smrt stotina tisuća. S tim da su zamjenili mjesta, zamijenili bi i brojeve žrtava.