Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Bumerang prošlosti

Sve o razlazu Tita i Staljina prije 70 godina (6)

Tri godine poslije, početkom lipnja 1951. godine, jedan Titov bliski suradnik dao je članovima CK KPJ-a objašnjenje zbog čega kasni izrada ustavnog zakona o preustroju najviše državne vlasti u zemlji.
Objava 02. svibnja 2018. 1 komentara 1462 prikaza
Foto: Despot Infinitus d.o.o.
Foto: Despot Infinitus d.o.o.
Nakon Titovog razlaza sa Staljinom, sa svih su zidova i manifestacija u Jugoslaviji nestale Staljinove slike, ostao je samo Lenjin s Marxom i Engelsom

Nemamo više od koga prepisivati

I nakon Staljinova izopćenja Titov ideološki svijet ostao je isti. Njegov odnos prema Jugoslavenima koji su uoči Drugoga svjetskog rata „gore“ pobijeni, ostao je isti kao i u vrijeme njegove opčinjenosti Staljinom i njegovim zločinima. I u ljeto 1948. godine žigosao ih je upravo zato što „našem učitelju i vođi“ nisu bili odani kao on:

– Sva prijašnja rukovodstva Partije imala su običaj, samo on, Gorkić, u još većoj mjeri, da varaju KI.

Da se u Titovoj svijesti ništa nije promijenilo, svjedoče i Program i Statut KPJ-a, usvojeni na ovom kongresu. Jedna od ključnih odredbi prvog dokumenta bila je da se KPJ „u cijeloj svojoj djelatnosti napose rukovodi iskustvima SKP(b)“, a u drugom KPJ „zahtijeva od svakoga svog člana aktivan i samopožrtvovan rad na jačanju bratskih internacionalnih odnosa s narodima Sovjetskog Saveza“.

Posebna kongresna komisija koja je pripremila novi Statut KPJ-a ispunila je svoju obvezu u rekordnom vremenu:

– Taj smo posao vrlo brzo završili pošto smo se već na prvom sastanku dogovorili da kao osnovu prihvatimo Statut SKP(b) i da ostvarimo onakav socijalizam kakav postoji u Sovjetskom Savezu, da izgradimo partiju kakva je bila Boljševička partija. Teoretska osnova, pa čak i golema većina formulacija pojedinih odredbi novog Statuta KPJ, potječe iz Statuta SKP(b).

Tri godine poslije, početkom lipnja 1951. godine, jedan Titov bliski suradnik dao je članovima CK KPJ-a objašnjenje zbog čega kasni izrada ustavnog zakona o preustroju najviše državne vlasti u zemlji:

– Glavna poteškoća bila je u tome što ovaj put nismo imali od koga prepisivati.


U SEDMOM NASTAVKU: Dokazivanje na djelu

  • nino.kurtalj:

    Nisam ljubitelj “komunizma”, cak stovise to razdoblje moju familiju puno kosta. No, uzimajuci pragmaticno vrijeme I dogadjaje, I “Umijece ratovanja” ispravno je postupio, pricao je jedno a radio drugo. U onoj situaciji najmanje su mu trebali sovjetski tenkovi na granicama. ... prikaži još! Kad se stabilizirao, okrenuli je pricu. I samoupravni socializam u najmanju ruku bio je humaniji od onoga u istocnom bloku. Cak bih rekao da nisam niucemu oskudijevao. Mogle su se i vikendice graditi a da ne kazem kuce. Za takvo sto normalni covjek bez politicke premise danas mora put pod noge u DE ili dalje. Ukratko lako je blatiti mrtve I proslo vrijeme, puno je teze sagledati sadasnjost I buducnost. Za to treba puno puno vise, prije svega osjecaja za etiku I moral, kao i senzibilnosti sto je interes naroda I njegove buducnosti a sto nije..