Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Bumerang prošlosti

Vukovar: Sanjam!

Godina 2021. trebala bi biti vrijeme u kojem se ne ponavljaju već viđene manipulacije koje nameću „naši“ i „njihovi“ političari. Jer političari-etno biznismeni su samo – svoji. S njima  neće nikada biti prevladane podjele, niti Vukovar može postati – GRAD GRAĐANA.
Objava 17. studenoga 2021. 1 komentara 521 prikaza
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Vukovarski vodotoranj

Postoji potreba, ali i mogućnost, da Vukovar postane GRAD GRAĐANA. Grad u kojem će živjeti ZAJEDNO Hrvati, Srbi i pripadnici drugih etničkih zajednica odnosno manjina. Između njih neće biti (ne)vidljivi zidovi. Ali političari u tome ne žele sudjelovati zbog egoističkih interesa. A za posljedice nije ih briga! O čemu se radi?

Ovih dana još jedanput pratimo medijska nadmudrivanja o stanju u Vukovaru koja znače održavanje statusa quo. To znači da pojedini autori svojim pristranim i neprofesionalnim pristupom političarima omogućavaju da i nadalje apsolutiziraju i iskorištavaju etničku pripadnost te onemogućavaju ostvarivanja zajedničkih interesa građana Vukovara.

Primjerice, plaše ih da će izgubiti etnički identitet, iako bi ga promjenom sadašnjeg lošeg stanja svi mogli obogatiti. Radi se o pristupu koji vodi vrtnji u krugu bez izlaza. U biti, cilj je lokalnu demokraciju eutanazirati te spriječiti inicijative građana, razvoj građanske kulture i suživota te rušenje prepreka za normalna život Vukovaraca. 
Akteri nazadnog i opasnog procesa su etno-biznismeni.

Umjesto da se stanje i odnosi u tom gradu sagledavaju maksimalno racionalno i minimalno emotivno, oni nameću suprotno: minimalno  racionalno i maksimalno emotivno. Političari na djelu pokazuju da imaju dva cilja. Prvi je ustrajavanje na podjelama Vukovaraca što im osigurava monopol na vlast i moć. Drugi cilj je da građani ostanu pasivni promatrači, ili da se iseljavaju. Takvi političari, primjerice, „znaju“ da Vukovarci ne žele zajedničke vrtiće i škole. 

Međutim, prof. dr. Dinka Čorkalo Biruški, te izv. prof. dr. Nebojša Blanuša i Iva Kapović o provedenom znanstvenom istraživanju ističu da rezultati pokazuju da su građani Vukovara spremni za nove i drukčije obrazovne politike, jer iskazuju svoju podršku različitim modelima školovanja, te pokazuju najveće međusobno suglasje za model B, koji pretpostavlja da su djeca u razredima zajedno, ali da se nacionalne grupe predmeta uče na materinskim jezicima.

Osim toga, izražavaju žaljenje što u gradu nije otvorena Interkulturna škola Dunav, te jasno prepoznaju multikulturanost Vukovara i podržavaju obilježavanje vjerskih blagdana u školama različitih vjerskih grupa. Sadašnja organizacija obrazovanja i daljnje inzistiranje da (jedino i isključivo) tako i ostane, osim što ne omogućuje djeci da dođu u kontakt jedna s drugima u okruženju koje im je prirodno – u školi, jasno se protivi i volji građana… 

Sve nacionalne grupe percipiraju problem nacionalne podijeljenosti, manjak suradnje i međunacionalne sukobe mladih u Vukovaru. Sve nacionalne grupe žele promjenu postojećih lokalnih politika i ne odobravaju podijeljene škole, marginalizaciju mladih i građanskih inicijativa, klijentelizam te političku podršku međunacionalnim podjelama u gradu. Kako su svi navedeni stavovi međusobno povezani, možemo zaključiti da kod većine građana Vukovara prevladava doživljaj zarobljenosti, ne samo od lokalne vlasti, njihovih loših politika i obeshrabrujuće političke klime, već i od sablasti ratne traume koja se promovira i medijski sakralizira te prenosi na mlade kroz međunacionalne sukobe… 

Više od 80 % sudionika našeg istraživanja je potpuno ili uglavnom nezadovoljno postojećim stanjem i želi promjenu, a velika većina ih je spremna na prevladavanje prošlosti i međunacionalno pomirenje… Čini se kako je u njihovim očima EU apstraktna i miljama daleka zajednica od koje su očekivali puno više, posebice zbog lošeg životnog standarda, te raširenog doživljaja zarobljenosti nedemokratskom politikom i neprevladanom prošlošću…

Ono, međutim, što ističemo, nisu toliko nacionalno različita očekivanja od budućnosti nego generacijska – mladi su ti koji su pesimističniji kada dobne razlike postoje, pa i ovaj nalaz pokazuje da se javne politike nužno i odmah moraju usmjeriti na mlade i osiguravanje uvjeta u zajednici za njihov ostanak i životnu perspektivu. To je ujedno i pravac djelovanja za organizacije civilnog društva, koje uključivanjem i osposobljavanjem mladih ljudi mogu pridonijeti njihovom osnaživanju i aktiviranju potencijala generacije koja može potaknuti i iznijeti potrebne promjene u zajednici.

Dok toga nema etno-biznismeni imaju sigurnu budućnost, a građani nesigurnu. Nameće se zaključak da su Hrvati i Srbi u Vukovaru još su uvijek sputani etničkim podjelama i lažnim nacionalnim ideologijama s kojima političari nastoje držati u poziciji podanika koji žive u etno-getu. Građani formalno imaju sva prava, ali u vlastitom gradu žive jedni pored drugih. Oni koji to ne prihvaćaju gradska „etno elita“  im omogućava „pravo na iseljavanje“(!).

Godina 2021. trebala bi biti vrijeme u kojem se ne ponavljaju već viđene manipulacije koje nameću „naši“ i „njihovi“ političari. Jer političari-etno biznismeni su samo – svoji. S njima  neće nikada biti prevladane podjele, niti Vukovar može postati – GRAD GRAĐANA. 

Sada je vrijeme da obećanja demokracije postanu stvarnost. Sada je vrijeme da se izađe iz mračne doline rasne podjele i da se krene svijetlim putem pravednosti za sve etničke zajednice. Sada je vrijeme da se Grad Vukovar iz kulture etničkih podjela izdigne i učvrsti u bratstvu građana svih etničkih i nacionalnih pripadnosti. Sada je vrijeme da se dopusti da pravednost postane stvarnost za sve Vukovarce.

Za ovaj bi Grad bilo užasno kad ne bi spoznao neprihvatljivost trenutnog položaja. Ne dopustimo sebi da pijemo iz pehara podjela i mržnje kako bismo utažili žeđ za slobodom. Svoju borbu stalno moramo voditi dostojanstveno i disciplinirano. Ne smijemo dopustiti da naš stvaralački protest potone u fizičkoj sili. Uvijek se iznova moramo dizati u one izvrsne visine na kojima se fizičkoj sili možemo suprotstaviti snagom svoje ljudske volje koja nije sputana etničkom pripadnosti, nego da smo došli do zaključka da je budućnost Hrvata neodvojivo povezana s budućnošću Srba te pripadnika drugih etničkih zajednica. Došli smo do zaključka da se sloboda Hrvata ne može odvojiti od slobode Srba. 

To je parafraza misli Martina Luthera Kinga, poznatim kao „Sanjam“, prevedeno na aktualno stanje u Vukovaru u 2021. godini. 

Bilo bi pozitivno ako ova godina označi kraj politici koja od etničkih razlika stvara i produbljuje podjele. Ali, ako bude i početak, bio bi to povijesni trenutak za Vukovar. Međutim, ako se političari nastave i dalje ponašati kao i do sada, onda je red da građani Vukovara shvate da je na njima red i da se zbog zajedničkih interesa aktiviraju - zajedno. Bez takve kulture prilikom ostvarivanja prava jedne etničke skupine (o)lako se čini nepravda prema drugoj.

Drugim riječima, bez kulture zajedništva u ostvarivanju osnovnih građanskih, ali i vjerskih, etničkih odnosno nacionalnih prava ne može biti pomaka nabolje. Ni mira u srcima, a možda ni na ulici. Zbog toga ne možemo biti zadovoljni dok god djeca Vukovara idu u škole na kojima ne piše, ali vrijedi "Samo za Hrvate", ili "Samo za Srbe".

Unatoč tome, važno je - sanjati. Radi se o snu koji je duboko ukorijenjen u ljudima Vukovara. Ako sanjaju, od njih ovisi hoće li se san ostvariti.

Misli M.L. Kinga prevedene na stanje u Vukovaru glasile bi ovako:

Sanjam da će se Vukovar jednog dana pretvoriti u oazu slobode i pravednosti. Sanjam da će vukovarska djeca jednoga dana živjeti u Vukovaru u kojem se nitko prema njima neće ponašati ovako ili onako zbog njihove etničke pripadnosti, nego da će ih se tretirati onako kako to oni svojim karakterom zasluže. Sanjam da će jednoga dana mali Srbi, dječaci i djevojčice, pružiti ruke malim Hrvatima, dječacima i djevojčicama, kao braći i sestrama.

Autor: prof. dr. sc. Mirko Štifanić
 

  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • modovisisajteMaraschino:

    Vukovar je slobodni grad i svi u njemu žive slobodno, čak i oni koji su radili zločine. nitko ih ne dira, nitko im ne uklanja mauzoleje, imena ulica i drugo. A u Hrvatskoj samo jedan etno-biznismen koji dobro unovčava svoj ... prikaži još! biznis na štetu naroda kojeg tobože predstavlja.