Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Bumerang prošlosti

Zašto Kaptol 30 godina ne objavljuje Stepinčev dnevnik i drži ga pod ključem za sve ostale?

Neslužbeno, na Kaptolu se opravdavaju da je Stepinčev Dnevnik njegov osobni dnevnik te da ga zbog toga ne objavljuju, no Stepinac nije ni pisao dnevnik kao privatna osoba, već kao zagrebački nadbiskup.
Objava 07. veljače 2020. 1 komentara 1935 prikaza
Despot infinitus d.o.o.
Despot infinitus d.o.o.
Dnevnički zapisi Alojzija Stepinca 1934.-1945 iz arhiva UDBA-e

Uoči 60. godišnjice smrti kardinala Alojzija Stepinca, u nakladi Despot infinitusa iz Zagreba izašla je jedinstvena knjiga – “Dnevnički zapisi Alojzija Stepinca 1934.-1945. iz arhiva UDBA-e”. Ovdje objavljeni Stepinčev Dnevnik u osnovi se zasniva na prijepisu koji je napravila Uprava državne bezbjednosti vjerojatno između 1950. i 1952. godine ili nešto kasnije. Prijepis Dnevnika nalazi se u Hrvatskom državnom arhivu (HR-HDA), fond 1561., SDS RSUP SRH, dosje Alojzija Stepinca, br. 301.681. (omoti 31, 32 i 33.) – akvizicija 39. iz 2015. godine (66. 1.2. Dnevnik – neovjereni prijepis.).

Ovo je III. kopija koja je dio sudskog spisa o nadbiskupu Alojziju Stepincu. Određeni dijelovi Dnevnika preuzeti su i iz tjednika „Danas“ koji je tijekom 1989. i 1990. objavio na feljtonistički način u uredništvu Ljube Bobana dijelove Stepinčeva Dnevnika. Radi se o tomu da je Boban, prema prvoj pretpostavci, očito imao neki drugi prijepis Dnevnika u kojemu je bilo nešto više materijala. Prema drugoj pretpostavci, Boban koji je na kraju došao u posjed originala Dnevnika, imao je mogućnost da u feljton prenese i one dijelove Dnevnika koji se nisu nalazili u prijepisu. Tek vrlo mali dio dnevničkog materijala preuzet je iz knjiga Juraja Batelje, voditelja Postulature Alojzija Stepinca pri Zagrebačkoj nadbiskupiji, koje je on objavljivao poslije 2000. godine.

U Dnevniku je u bilješkama naveden svaki takav slučaj. Originalni Stepinčev Dnevnik, osim svog osnovnog sadržaja, kao priloge ima mnoštvo popratnog materijala, uglavnom pisama i novinskih izrezaka, pozivnica i slično. U prijepisu Dnevnika iz HDA uglavnom su dana prepisana pisma koja je Stepinac dobivao, iako je jasno da u prijepisu nisu prepisana sva pisma koja se nalaze u originalnom Dnevniku. Što se tiče novinskih članaka (izrezaka), oni gotovo nikada nisu prepisivani, već je samo naznačeno da se ovdje (na toj i toj stranici) nalazi novinski izrezak – pri čemu je naveden njegov naslov i većinom novine gdje je objavljen. U ovoj knjizi su sve takve obavijesti o novinskim izrescima stavljene u bilješke točno tamo gdje se one navode i u prijepisu Dnevnika.

Urednik dr. sc. Željko Karaula, znanstveni suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, također je nastojao u bilješkama pružiti kratke biografije osoba koje se u Dnevniku spominju i da na historiografski način objasni događaje koji se u njemu opisuju koristeći relevantnu literaturu, ponekad i arhivske izvore. Tamo gdje je bilo potrebno dodatno objašnjenje izvan konteksta Dnevnika i ono je dodano prema subjektivnoj procjeni priređivača.

Na kraju ove knjige nalaze se zapisnici sa saslušanja nadbiskupa Alojzija Stepinca koje je on dao istražnim organima Jugoslavije nakon svoga prvog uhićenja 1945. godine (17. V. 1945., 20. V. 1945., 21. V. 1945., 22. V. 1945., 24. V. 1945., 27. V. 1945.). Uz njih su dana i dva elaborata UDBA-e o Stepincu – prvi nakon njegova prvog uhićenja 17. svibnja 1945., a drugi nakon njegova uhićenja 18. rujna 1946. godine. Ovi materijali su također integralni dio spomenutog sudskog spisa o Alojziju Stepincu, a ovdje se prenose jer su posve rijetko korišteni u historiografskoj literaturi, a u kojima je nadbiskup A. Stepinac bio spreman odgovarati na pitanja i bez ograda izražavati svoje mišljenje, za razliku od sudskog procesa protiv njega koji je vođen tijekom rujna i listopada 1946. godine, na kojemu je 11. listopada 1946. osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada te daljnjih pet godina lišenja svih građanskih prava.

I na kraju se postavlja logično i očekivano pitanje, zašto Zagrebačka nadbiskupija do danas nije objavila Stepinčev dnevnik? Ili još bolje, Postulatura blaženog Alojzija Stepinca i njezin voditelj Juraj Batelja? Prvo je činjenica da Zagrebačka nadbiskupija u svom vlasništvu originalni Dnevnik ima već gotovo 30 godina, od vremena kad ga je Franjo Tuđman vratio kardinalu Franji Kuhariću. Drugo, činjenica je da je Zagrebačka nadbiskupija u svakom trenutku dosad imala mogućnost uvida i u prijepis Dnevnika koji je načinila UDB-a, i koji se nalazi u Hrvatskom državnom arhivu, a nije isključeno da kopiju tog prijepisa imaju i na Kaptolu. Treće, kad se sve ovo uzme u obzir, činjenica je da je bilo gotovo 30 godina vremena da se usporedi i originalni Dnevnik i njegov prijepis, da se napravi komparativna analiza, da se objave oba teksta s analizama, da se objavi što se sve događalo s Dnevnikom… Na žalost, Zagrebačka nadbiskupija baš ništa na tom tragu nije učinila, ali je zato izrazila veliko protivljenje izlasku ove knjige! Zašto? To samo oni znaju.

Neslužbeno, na Kaptolu se opravdavaju da je Stepinčev Dnevnik njegov osobni dnevnik te da ga zbog toga ne objavljuju. Ako je tome tako, zašto njegove dijelove godinama koristi Batelja za svoje knjige, a da nitko drugi nema mogućnost uvida u taj isti originalni tekst Dnevnika? Zašto se nikome drugome ne omogući da ga koristi za istraživanja? Na kraju, Stepinac nije ni pisao dnevnik kao privatna osoba, već kao zagrebački nadbiskup, o čemu svjedoče i naslovi svih pet knjiga Dnevnika. Usto je Dnevnik izuzetno važan izvor za suvremenu hrvatsku povijest. I zašto ga se do danas drži u tajnosti, pod ključem? Tko što su i zašto skriva? Puno pitanja na koja s Kaptola nikad nema odgovora! Sve se svelo samo na to da je originalni Dnevnik preuzela Postulatura koju void Batelja, da on jedini njime raspolaže, da on jedini citira dijelove iz njega za svoje knjige. Žalosno sve skupa!


Despot infinitus d.o.o.Foto: Despot infinitus d.o.o. 1 / 12

Knjiga "Dnevnički zapisi Alojzija Stepinca 1934.-1945 iz arhiva UDBA-e" može se kupiti kod nakladnika Despot infinitusa. Knjigu možete naručiti javljanjem na telefonski broj - (01) 58 000 64 - od ponedjeljka do petka (8-16 sati), kao i porukom na e-mail (prodaja@despot-infinitus.com).

Knjiga se može kupiti i preko mrežne knjižare (https://mojaknjizara.hr/proizvod/dnevnicki-zapisi-alojzija-stepinca-1934-1945-iz-arhiva-udba-e/). Knjiga je inače tvrdog uveza te ima 536 stranica.

 

  • ivanjurinovic:

    Dnevnik sadrži kardinalova razmišljanja koja su u duhu katoličkog učenja iz vremena prije Drugog vatikanskog koncila. Zagrebačka nadbiskupija očito smatra da ono što nije sukladno duhu Drugog vatikanskog koncila (prvenstveno u pitanjima ekumenizma i međureligijskog dijaloga) nije poželjno objavljivati. Rekao ... prikaži još! bih da "u tom grmu leži zec".