Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Bumerang prošlosti

Zvonko Bušić nije bio kriv za LaGuardiju ni prije 40 godina

Objava 10. siječnja 2016. 13 komentara 4825 prikaza
Uhićeni Zvonko Bušić, Petar Matanić, Frane Pešut, Slobodan Vlašić i Julienne Bušić nakon što su 10. rujna 1976. godine oteli putnički zrakoplov (Foto: www.latimes.com)
Uhićeni Zvonko Bušić, Petar Matanić, Frane Pešut, Slobodan Vlašić i Julienne Bušić nakon što su 10. rujna 1976. godine oteli putnički zrakoplov (Foto: www.latimes.com)
busic2

Zvonko Bušić - Taik bio je hrvatski politički aktivist i jedan u skupini otmičara putničkoga zrakoplova sa 76 putnika, na letu od New Yorka do Chicaga, u rujnu 1976. godine, koji su htjeli upozoriti na situaciju s Hrvatima u Jugoslaviji. Zbog te otmice zrakoplova i pogibije policajca prigodom deaktivacije bombe koju je ostavio u pretincu newyorške podzemne željeznice, 1977. godine je u Americi osuđen na doživotni zatvor, a pomilovan je u srpnju 2008. godine, nakon čega se vratio u Hrvatsku.

Neki su naši mediji prenijeli pisanje portala u SAD-u kako je nakon 40 godina utvrđeno da Zvonko Bušić nije kriv! Doista neshvatljivo da se uopće ne čita što piše u američkim tekstovima i na što se oni odnose. Ti tekstovi nemaju veze sa spomenutom otmicom. Amerikanci se referiraju na slučaj za koji su se godinama u medijima pojavljivale tvrdnje da je Zvonko Bušić 1975. godine sudjelovao u neriješenom bombaškom napadu na aerodromu LaGuardia. Zadnja se pojavila 2008. godine nakon što je Bušić napokon pušten iz zatvora. Je li bio umiješan?

Apsolutno ne.

Foto: www.latimes.com

U to vrijeme sumnjalo se na puno različitih grupa, primjerice na desničare Lige obrane Židova, na portorikanski FALN i druge, ali prema riječima nekoliko dužnosnika FBI-a koji su bili zaduženi za protekle istrage, ne postoji nikakav dokaz o Bušićevom sudjelovanju. Ovo je izvadak iz pisma jednog od bivših službenika FBI-a, napisanog Komisiji za oslobađanje Zvonka Bušića:

"Slučaj LaGuardia ostaje misterij, no ne postoji nikakav dokaz da je Bušić bio upleten u njega. Ne pustiti ga na slobodu radi bilo koje ljage iz tog slučaja nepravedno je i ukoliko budem pozvan, osobno ću svjedočiti da je sigurno da ne predstavlja buduću prijetnju društvu. Prema mojim osobnim podacima, on bi se nakon puštanja vratio u Hrvatsku. Njegovo puštanje na slobodu ili barem transfer ugovoren s Republikom Hrvatskom služio bi interesima pravde, ispravio krive optužbe, ukoliko stvarno postoji takvo krivo shvaćanje ovoga slučaja."

Većina navoda protiv Bušića medijima i Komisiji za oslobađanje uključivali su Terenca McTiguea koji je imenovan u Murrayevoj parnici i njujorškoj policiji. Izvještaj američke Komisije za oslobađanje navodi zaključak FBI-evog istražitelja glede Bušićeve upletenosti:

"…iako se ime Zvonka Bušića našlo na listi mogućih počinitelja vezanih uz ovaj bombaški napad, njegova istraga nije pronašla apsolutno nikakav dokaz Bušićeve povezanosti s ovim slučajem ni bilo kojim drugim hrvatskim terorističkim činom."
I u izvještaju starijeg istražitelja Komisije za oslobađanje, datiranog 16. srpnja 2004. godine, nalazi se ovaj zaključak o kredibilitetu Terenca McTigue-a (originalni izvještaj je na čuvanju kod Bušićevih odvjetnika i američke Komisije za oslobađanje):

"… McTigue u svojem svjedočenju također optužuje Zvonka Bušića kao odgovornog za druge terorističke bombaške napade. Nažalost, njegov primarni izvor informacija za ove optužbe bila je emisija Fox Channela "America's most wanted", a ne neki službeni izvor s informacijama dobivenim provjerenim metodama istrage."

U istom izvještaju istražitelj Komisije za oslobađanje zahtijeva da se "svjedočenje McTiguea u potpunosti odbacuje kao "iskaz o navodnom vršenju dodatnih zločina od strane zatvorenika Zvonka Bušića."

Prema tome, odavno je poznato da Zvonko nema veze s ovim slučajem. Niti je za njega ikad osuđen! Pa tako ne može do jučer biti ni kriv. Kako naši interpretiraju, ispada da Zvonko nije kriv za bombu u New Yorku! To je tako kad tekstove prepisuju ljudi koji nisu u ništa upućeni. Prepisivačko novinarstvo uzima danak na svakom koraku!

P. S. Ovo je originalni tekst s američkog portala

http://observer.com/2016/01/why-hasnt-washington-explained-the-1975-laguardia-airport-bombing/

 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Deleted user:

  Kada će udbaški zlikovci odgovarati za svoja zlodjela? To je jedna reforma koja se mora provesti da bi mogli živjeti u miru i slozi!

 • Avatar poglavito
  poglavito:

  Bušića i Hrvate mrze uvijek isti .

 • Avatar Herceg-Bosna-Mostar
  Herceg-Bosna-Mostar:

  Pokoj vječni daruj mu gospodine.