Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Glazbeni intervju

Zvonka Obajdin: Ako je glazba vrijedna, do publike može doći i za 40 godina!

Objava 01. listopada 2014. 0 komentara 345 prikaza
Foto: Zvonimir Varga
Foto: Zvonimir Varga
Foto: Zvonimir Varga

Na sceni je već pet godina. Počela je kao kantautorica, zatim je okupila bend "Svemir" s kojim je upravo snimila album naziva "Tako jako". Govorimo o Zvonki Obajdin, glazbenici koja u četvrtoj dionici života proživljava najljepše umjetničke trenutke. Kako gleda na novi, ali i stari album, što kaže o Bistru na rubu šume čiji je osnivač i što očekuje od budućnosti pročitajte u još jednom Glazbenom intervjuu:

Idemo odmah na novi album koji se zove "Tako jako". Koliko si zadovoljna materijalom? Je li album ispao onakav kakvog si zamislila prije snimanja?
Mogu reći da sam vrlo zadovoljna. Naravno da nije sve ispalo sto posto kako sam si zamislila, neke svoje ideje i nisam uspjela realizirati, ali neke su stvari čak i nadmašile moja očekivanja. Sve u svemu, vrlo sam zadovoljna. Tek sam s ovim albumom postigla ono što sam željela od početka svog rada, a to je pravi bendovski album.

Kako je tvoj novi album u potpunosti bendovski, molim te da čitateljima Večernjaka objasniš kako teče ta "transformacija" od kantautorice koja svira sama do kantautorice koja nastupa sa bendom?
Ja sam od prvog dana svog djelovanja željela imati bend u kojem svi članovi ravnopravno sudjeluju u stvaranju, i čak i sada mogu reći da sam tek na pola puta do toga, jer je još uvijek sav materijal koji radimo u "Svemiru", moj. U mom slučaju, ne radi se o transfrormaciji, već samo o tome da je trebalo neko vrijeme dok sam pronašla i okupila prave ljude za suradnju. U budućnosti voljela bih da bend svira i pjesme drugih članova a ne samo moje, ili čak ponajviše da počnemo raditi na materijalu kojem bismo svi zajedno bili ko-autori. Oduvijek sam bila kolaborativni tip :)

Album ste snimili u novootvorenom studiju "Radost" gdje imate i probe. Kakva su iskustva sa dečkima iz studija i koliko vam je trebalo da snimite album?
Iskustva su predivna. Album smo snimali tokom proljeća i ljeta, ali bez prevelike žurbe, dajući si dovoljno vremena od snimanja prvih info snimaka do konačnog snimanja i miksanja. S dečkima iz studija dijelimo puno toga i imamo pravi prijateljski odnos, što mi je bilo ključno prilikom odluke o tome gdje ćemo snimati album. Općenito, taj neki ljudski "klik" mi je najvažniji kriterij prilikom izbora suradnika na svim područjima, kao npr. i likovne opreme albuma, promocije i ostalog.

Iako se radi o pop rock albumu, na albumu se čuju i poneki instrumenti van postave vokal-gitara-bas-bubanj. Tko je gostovao tako jako?
Na dvije pjesme ("Ono što sam dala" i "Jednog dana") gostuje violinistica Ivana Žabkar, koja inače radi s Irenom Žilić, a na pjesmi "Jedro" s usnom harmonikom gostuje Tomislav Žalac - Žaki, član bendova "Erotic Biljan & His Heretic" i "What's on TV, mamma?".

Ovo je drugi album Svemira. Zamolio bi te da povučeš najvažnije paralele između prvog i drugog albuma. 
Na oba albuma, likovnu opremu radila je fantastična Ivana Kranželić (https://www.facebook.com/madmessdesign).
Također, na oba albuma uvrštene su neke pjesme nastale u istom, za mene posebnom životnom periodu, između 2008-me i 2010, iako naravno na oba postoje i pjesme nastale upravo u vremenu snimanja albuma. No u nekom smislu, mogu reći da je veliki dio inspiracije za oba albuma s istog izvora.

U kojem trenu se glazbenik odlučuje za snimanje albuma? Kako bi ti opisala taj proces?
Ah. Kod nas je to jako teško, zato što je za snimanje albuma potreban i novac, i to ne mali, a i slobodno vrijeme, a svi mi radimo svoje redovne poslove od kojih živimo i na kojima sjedimo svojih 8 ili 9 sati, i na kojima zarađujemo plaću od koje pokrivamo svoje redovne životne troškove. U tom smislu, ponekad je za odluku o snimanju albuma presudan trenutak kada bend uštedi dovoljno da može platiti snimanje, i kada svi u bendu mogu za to odvojiti dovoljno vremena.
Ja osobno odlučila sam se za snimanje ovog albuma kada smo kao bend završili dovoljno novih pjesama da imamo materijala za LP. Nije bilo nekog dubljeg koncepta.

Na sceni si već dobrih pet godina. Jesi li zadovoljna svojom pozicijom na sceni i kako je trenutno u Bistrou na rubu šume koji se otvorio na tvoju inicijativu?
Zadovoljna sam svojom pozicijom kada je usporedim s pozicijom od prije pet godina, naravno :)
Ne razmišljam o tome "kako bi trebalo biti", u nekom idealnom svijetu u kojem bi možda glazbenici mog profila mogli preživljavati samo od svoje glazbe, doprijeti do mainstream medija i slično. Sad je tako kako jest i ja usmjeravam svoju energiju u to da radim na tome da bude i bolje, bez da se trošim na žaljenje oko stvari koje trenutno ne mogu, ili ne znam kako promijeniti.
Bistro trenutno nije jako aktivan, no u zagrebačkom klubu Klub., održavaju se jednom mjesečno svirke bendova bliskih Bistrou.
Iako trenutno nisam fokusirana na Bistro, polako počinjem uviđati da je to projekt čiji će značaj možda zaista postati potpuno prepoznat tek nakon nekoliko godina.

Idemo prozboriti par riječi o promociji? Koliko je važna promocija danas, i koliko ti činiš na tom polju kako bi glazba došla do ljudi?
Promocija je važna, ali je kvaliteta glazbe važnija.
Ako je glazba zaista vrijedna, možda će doći do publike za 5 ili 10 godina... ili kao u slučaju Linde Perhacs, za 40 :D.
Ja se dosta trudim oko promocije, ali mi je isto tako važno da mi te promotivne aktivnosti ne zatruju onu pravu motivaciju za svirku, a to je stvaranje i izražavanje sebe. Ako mi promocija ikada postane važnija, bolje mi je da objesim kopačke o klin :)

Koliko je novac bitan u cijeloj priči oko glazbe? Može li se danas "uspjeti" bez financijskog zaleđa?
Ovisi što definiraš kao "uspjeh". No neka lova ti definitivno treba. Bez financijskog zaleđa teško se i prehraniti a kamoli uspjeti. Bavljenje glazbom u bendu je skupo, treba ti instrument, treba ti prostorija za probe, oprema, auto za putovanja cijelog benda na svirke, financije za pokriti snimanje albuma, likovnu opremu, tisak... Zapravo, da nemam redovni posao koji je solidno plaćen, ne znam kako bih stigla do albuma.

Zvonka, hvala ti na intervjuu. Evo za kraj imaš mogućnost možda izdvojiti neku zanimljivost vezanu uz najnoviji album koju nisi spomenula ili eventualno najaviti nove svirke Svemira ili glazbenika okupljenih u Bistrou na rubu šume.
Pozivam sve čitatelje da dođu u nedjelju, 05.10.2014, u zagrebački Muzej za suvremenu umjetnost na otvaranje nove sezone projekta MIMO (http://www.mimo.com.hr/), na kojem ćemo od cca 20 sati odsvirati polusatni akustični set :)
Redovni program Bistroa možete pratiti na: https://www.facebook.com/pages/Bistro-na-rubu-%C5%A1ume/121814018014406

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.