navigacija

Lika-ri-ja!

Kalja

Izbjegavala sam uopće bilo što pisati #onozabožić. Mislim, krenula je lavina recepata, fotki uradaka, peklo se da su iskakali strujni limiti i HEP trljao ruke. Nisam ni prismrdila u Kujinaa. A onda smo malo pobjegli na odmor: išlo se logikom klin se klinom izbija, odvelo me u Julijske Alpe viroznu. Kao priroda liječi, svježi zrak, i to. Skoro sam se onesvijestila bauljajući po planincah u potrazi za snijegom, ali kao 'ajd 'ajd, svježi zrak, ne? I nije da ništa nisam skuhala, daleko od Kujinaa. Jesam. Svoj prst u sauni. Onako high od kisika i nadmorskih visina otišla sam se dotući saunom od 100Nivesa, pa ušla, sama,  nigdje nikoga, jeej, idem kao malo zaliti kamenje kamilicom, to je garant dobro za sinuse, zaboravivši da je frikin' kamenje isto na 100. Onako elegantno držeći šeflju kamilice iznad kamičaka, nisam pravovremeno odmaknula pinki prstić od pare koja je krenula šikljat'. Taj prstić je dan-danas još pinki. I ljušti se. Sinusi prošli. Prst nije.

Za Staru godinu, novi val naleta sveopćeg kuhanja, opet HEP trlja ruke, eto i moi u Kujinaa. 'Ajde da se držimo tradicije, zadatak na prvu bio lagan - francuska salata. Osim što sam (opet) cijelo jutro razmišljala zašto se masna i zasitna salata zove francuskom (a oni su tako osvješteni o kalorijama), a nije ni francuska ni ruska već Olivier (tako je zovu Rusi, po kuharu koji je sve zakuhao), ali mutirani Olivier jer je originalni recept bio miljama daleko od ovog danas, uvijek na tren pomislim kako one gotove u plastičnim mega piksama od pet kila, kakve sam vidjela u dućkasu - možda, baš možda - i nisu takav gad. A probala sam jednom jednu malu, iz trgovine, gotovu. Dva dana bilo mi je zlo i imala sam osjećaj da je kolesterol na iber tisuću. Pala bi na svim jetrenim probama. Žučna vrećica u transu. Gad. Zamišljam pločice masti kako plutaju krvnim žilama...argh. Puj to, idemo napraviti svoju. 

Znam, znam, ima milijun recepata, čemu još i moj? E baš zato što je drugačiji. Ha! Ukratko: začas je zgotovim, ono smrznuto gotovo povrće i to, neš' ti mudrosti. Minimum majoneze, dosta vrhnja, mrva senfa - finog senfa, prosim, obratite pažnju na detalje. Moj specijalni dodatak? Nasjeckani avokado umjesto jabuke. I limeta umjesto limuna - i malo kukuruza šećerca - probajte, fino je. Nazvala sam je Olivier u Texasu. A što će jadan, ionako mu je originalni recept mutirao na čudne sastojke, što ne bi i ja napravila svoju verziju, nek' ne zamjeri. I nek Putin ne zamjeri, ionako mu je Trump drag, pa eto prijedloga jelovnika za inauguraciju u smislu poboljšanja američko-ruskih odnosa. Ne krivite mene ako bi poslije mog jelovnika full zaratili.

Nadalje, još to popodne na samu Staru godinu, ušokirala sam se u mesnici izvjesnog domaćeg lanca kad sam ugledala ovaj prizor:

Odmah sam opet razmatrala opciju povratka vegetarijanstvu. Nikakva objašnjenja da je pajc ok za NG jer, pazi sad, "ruje prema naprijed", nisu mi baš držala vodu. Da, samo sigurno pritom ne drži jabuku u pečenoj njuškici, jel'te. Još je smiješniji prizor bio u dućanu gledati nekog mladog Austrijanca koji je padao u nesvijest od naših cijena, tipa Oh Mein Gott, 3 Euro? (znam, milo, znam da to kod tebe košta ojro i pol max, al' hbg, bolje da šutim) 

Elem, što se izjelo-izjelo se, ušli smo u novu godinu a ja sam došla na ideju ponuditi vam recept za post-blagdansku depresiju koja valjda nastupi nakon toliko svinjetine, masti i kilokalorija (časna riječ ako to sve nije do prehrane), skrkanih novaca i kartica na iće i piće i sveg pretjerivanja. Back to prirodno. 

Prvo sam prije odlaska u nabavku nešto brbljala s prijom (vrsnom kuharicom, btw) onako nevezano, kaže ona meni: "Tjao, on je baš dosadan." Ja: "Definiraj dosadan recept?" Kaže ona: "K'o manistra na pljuvačku". Blokirala sam. Ode mi tijek misli od Kujinaa. Čekaj. Maništra. Jel' to bilo koja tjestenina? Zakaj ja brijem da je to ona tjestenina tipa kratke male cjevčice narašpane sa strane? Jel maništra isto što i maneštra? I je li manistra uopće od tijesta? Grčka manestra nije, od ječma je. Koja je povijest manistre? Kako smo od ječma došli do tijesta??? Opet ječam, imala sam nedavno avanturu s ječmom, argh! Nakon pola sata vizualizacije njenog opisa (manistra je za mene poslije ovoga sasvim drugi pojam...) jedva sam se vratila zadatku, kuhaj ti sad nakon ove slike manistre... Aha, da, post-prejedanja i opijanja obrok. Pazite sad:

Kalja, lička kalja. Ta-daaa! Navodno siromaško jelo, onak', pastirsko, komad janjca i povrće. Kupus. Zdravo. Kažu Ličani da je to čista likarija, za hladnoću, viroze, probavu, ma sve. Opet me bacilo googlat po receptima, svašta ima, od etimologije riječi kalja pa do varijanti tipa lička, bosanska, mostarska, svaki drugačije. Nego, nek' se ne uvrijede Ličani i ini, kalja je kao arapska riječ, jelo kao takvo - za pretpostaviti, maznuli Turci recept od Perzijanaca, nama nakon 500 godina pod Turcima ostalo u amanet, a ja sam nekako i to sklona preispitivati s idejom da je možda prvu kalju sam Dioklecijan zakuhao. E, kad se car nije dao u Rim vratiti zbog kupusa i janjetine i zdrava života, onda je sigurno dobro. I pouzdano nije krumpir korišten jer ga nije bilo, već možebitno repa, što je još zdravije, pa tko voli nek' izvoli. Otišla dobra dva sata na proučavanje povijesti i varijanti kalje. 

Dakle, zaista je jednostavno, kad ja kažem: nakon proučenih cca 20 recepata, ovo je moja verzija. Kilo janjetine, ono od buta i plećke. Janjić je ok, iako neki tvrde da mora biti baš ovčetina. Hm, i to je relativno: mesar kod Kauflanda mi je mrtav hladan pod "janjetina" uvalio muško od ovce. Ako se pitate kako znam da je muško od ovce, znam. Po nosu. Njušim ovna, nema greške, jedino što sam ga nanjušila tek kad sam došla doma i odmotala plastiku, bilo mi kao neugodno u dućanu nos u janjca gurat'. Ali, to je za kalju full okej, dapače, čak i bolje. Stvarno ispadne crude pastirski i zanimljivo. Ovo je sve što vam treba. Napomena: čokoladica je za kuharicu, utješna. 

Postupak je lagan. Popržiš luk i meso narezano na kockice nekih desetak minuta na maslinovom ulju, zaliješ s tri deci vode i pelatima, hitneš lovorov list, papar nemljeveni šareni, mrkve, krumpir narezan na frtalje i to sve kuhaš sat vremena. Onda ubaciš grubo rezani kupus, onako skupa sa sredinom da se listovi imaju za što držati i kuha se sve zajedno na laganoj vatri još otprilike dvadesetak minuta, tako da kupus bude hrskav a ne prekuhan. Ne miješati, da se kupus ne rastepe po loncu. I to je - to. 

Svaka čast, Ličani znaju znanje. Stvarno je kao za lijek, em jušno, em vitaminčići iz kupusa i povrća, em posno meso. A sad idem zapalit' jedno preko nekoliko mirisnih svijeća da istjeram ovaj miris od muško od ovca iz nosa...pozdrav mesaru, ma gdje bio. 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (19 ocjena)

Komentari

Registracija
  • IvanR

    02.01.2017 u 17:09h

    Obišao sam pola planeta ali kakvu eksploziju raznolikosti u kuhinji imamo na maloj kiflici od zemlje to se stvarno Božji adut. Trebalo bi mjesec dana da putnika namjenika nahranimo sa svim što imamo.
    1 100% 0
  • josip091 josip091

    02.01.2017 u 23:43h

    Spomenuh u komentaru Podravkin napoj u tubi i K+ pelat sa fotke, a vi maknete? Fala!
    0 0% 0
  • marijanka marijanka

    02.01.2017 u 20:40h

    e tko je pisao ovaj recept,kao da je pao s marsa.Licka kalja to ne postoji (kalja tako se zove u Hercegovini) .U lici postoji lonac na leso sa povrcem,licki lonac ,zelje i meso.Pisete a pojma nemate o liki.a da zaboravi da maslinovo ulje ha ha ha.valjda je mislio svinjska mast. valja
    0 0% 0
  • AnteizmalogZGa AnteizmalogZGa

    02.01.2017 u 19:07h

    Postupak....pržiš na maslinovom ulju....pa papar mljeveni šareni....pa pelati?!!!! Da to su sve poznati sastojci za "siromaško" ličko jelo ...sve raste u Lici? Ma nemojte molim vas (iako promovirate moju Liku) pisati o nečem u što niste upućeni.
    0 0% 0
  • josip091 josip091

    02.01.2017 u 23:43h

    Spomenuh u komentaru Podravkin napoj u tubi i K+ pelat sa fotke, a vi maknete? Fala!
    0 0% 0
  • marijanka marijanka

    02.01.2017 u 20:40h

    e tko je pisao ovaj recept,kao da je pao s marsa.Licka kalja to ne postoji (kalja tako se zove u Hercegovini) .U lici postoji lonac na leso sa povrcem,licki lonac ,zelje i meso.Pisete a pojma nemate o liki.a da zaboravi da maslinovo ulje ha ha ha.valjda je mislio svinjska mast. valja
    0 0% 0
  • AnteizmalogZGa AnteizmalogZGa

    02.01.2017 u 19:07h

    Postupak....pržiš na maslinovom ulju....pa papar mljeveni šareni....pa pelati?!!!! Da to su sve poznati sastojci za "siromaško" ličko jelo ...sve raste u Lici? Ma nemojte molim vas (iako promovirate moju Liku) pisati o nečem u što niste upućeni.
    0 0% 0
  • IvanR

    02.01.2017 u 17:09h

    Obišao sam pola planeta ali kakvu eksploziju raznolikosti u kuhinji imamo na maloj kiflici od zemlje to se stvarno Božji adut. Trebalo bi mjesec dana da putnika namjenika nahranimo sa svim što imamo.
    1 100% 0