navigacija

Viribus Unitis

Danijel Tatić

Zašto „Viribus Unitis“? Iz više razloga.

Isti naziv nosio je admiralski brod austrougarske mornarice, čije se neslavno potapanje u pulskoj luci, 1. studenoga 1918., simbolički poklopilo s krajem Austro-Ugarske Monarhije.

Sam naziv „Viribus Unitis“, koji u prijevodu s latinskog znači „zajedničkim snagama“, predstavljao je krilaticu koja je tijekom Prvoga svjetskoga rata označavala zajedništvo njemačkog i austrougarskog cara te savezništvo njihovih zemalja. To savezništvo na kraju ipak nije rezultiralo pobjedom u Velikom ratu, kako su ga tada s punim pravom nazivali. Poznato je da pobjednici pišu povijest, a glas poraženog često puta ostane ušutkan.

Ovaj je blog zamišljen na način da se na njemu čuje i glas poraženog, jer bez njega povijesna istina ne može biti potpuna. Naravno, to ne znači da će moje pisanje biti pristrano. Na blogu ću sa čitateljima podijeliti intrigantne dijelove mojih najnovijih istraživanja, nepoznate dijelove povijesti 19. i 20. stoljeća, kao i brojne zanimljivosti. Težište će biti na hrvatskoj povijesti, ali dovoljno mjesta biti će posvećeno i svjetskim temama.

Želja mi je da blog postane mjesto moje komunikacije s čitateljima, ali i mjesto razmjene mišljenja i povijesnih rasprava. Iz tog razloga svi su poželjni i dobrodošli, jer svačije mišljenje može pomoći u razotkrivanju dosad nepravedno zapostavljene povijesti Prvoga svjetskog rata i uloge Hrvata u njemu. Zato pozivam sve čitatelje da se uključe u stvaranje bloga „Viribus Unitis“ te da, kao što i sam naziv govori, „zajedničkim snagama“ pripomognemo osvjetljavanju tog dijela povijesti.