navigacija

Komentari u povodu Castrove smrti - i druge sramotne izjave tjedna

Foto: Reuters/PIXSELL

Komentari američkih zvaničnika u povodu smrti Fidela Castra rekli su proteklih dana mnogo više o njima samima nego o kubanskom diktatoru. Počnimo od predsjednika Obame koji u svojoj izjavi navodi:

...ovaj trenutak ispunjava Kubance ... jakim emocijama, prisjećajući ih mnogobrojnim primjerima kako je Fidel Castro promijenio tijek njihovih vlastitih života, obitelji te kubanskog naroda. Povijest će zabilježiti i presuditi ogromnu ulogu ove jedinstvene osobe na ljude i svijet oko njega.

Evo primjera par excellence moralnog relativiziranja modernog liberalizma. Nemamo ništa protiv nekoliko kurtoaznih riječi - u ovo doba određenog zatopljavanja i uspostave diplomatskih američko-kubanskih odnosa - ali u bilo kakvoj izjavi o Castru, pogotovo s američke strane, ne spomenuti i brutalni karakter njegove vladavine nepojmljivo je. Čak je i liberalni kanadski premijer Trudeau, koji je Fidela osobno upoznao, uspio u svoju izjavu ubaciti pridjev “kontroverzan”. Nije čudo da se američko biračko tijelo, nakon osam godina ovakve Obamine verbalne mlakosti, odlučilo za nekoga čije se izražavanje kreće samo i isključivo u jarkim nijansama.

Izjava Jimmyja Cartera kraća je - i još gora. Ona se praktički ne razlikuje od izjave kakva bi se mogla očekivati nakon smrti velikog saveznika i lojalnog prijatelja. Carter, koji nikada nije upoznao ljevičarskog diktatora koji mu se nije svidio, ima nažalost dugačku povijest “pregovaranja” s njima. Ovdje se možemo prisjetiti njegovih post-predsjedničkih misija Kim Il Sungu te Basharu Assadu, o Fidelu Castru da se i ne govori.

Kad je još kao predsjednik 1978. ugostio rumunjskog diktatora Nicolaea Ceausescua, Carterov pozdravni govor sadržavao je doslovno i sljedeće rečenice: “Mi (misli se na obje vlade, ne samo na američku - op. a.) vjerujemo u unapređivanje ljudskih prava. Smatramo (opet jedni i drugi, op. a.) da trebamo unapređivati, kao neovisne nacije, slobodu naših naroda.”

Nema te realpolitike koja može opravdati ovakve riječi upućene tiraninu kao što je bio Ceausescu. Najbolji dokaz za to je sam rumunjski diktator. Došavši u svoju rezidenciju, Ceausescu je tražio od prevodioca da mu još nekoliko puta pročita Carterov govor - jer nije mogao vjerovati, kao najbolji poznavalac svojeg sustava vlasti, ono što čuje.

Newt Gingrich - točno - uočava neprimjerenost ovakvih izjava, nazivajući ih “tragičnima”. Tragična je međutim još jedna izjava: ona da je “Estonija u predgrađu Sankt Petersburga”. Ovom je nepromišljenom i opasnom opaskom bivši vođa republikanske većine u Kongresu - te Trumpov (pre)lojalan pristalica - izravno ugrozio sigurnost baltičkih država, pozvavši de facto Rusiju da u njima intervenira.

Sramotnih izjava bilo je proteklog tjedna i u hrvatskom okruženju, za što se prije svega pobrinuo Valentin Inzko u svojem tekstu “Izvorni Dayton”. Ne znamo na što je točno mislio Milorad Dodik nazvavši visokog predstavnika “smutljivcem”, pa ćemo ovdje biti konkretniji. Inzko u svojoj tiradi koristi frazeologiju koja podsjeća na komunistička vremena, a njegovog determinizma ne bi se posramili ni najveći marksisti. Povrh svega, osnovna premisa teksta logički je nekoherentna.

Kritizirajući one koji traže povratak na izvorni Dayton, Inzko pod tim pojmom najprije definira sam Mirovni sporazum i njegove Anekse - što je naravno točno. No odmah nakon toga - i u ostatku teksta - on implicira da sve kasnije promjene, samim time što su donesene putem nadležnosti iz izvornog Daytona, također sačinjavaju istog. Ovo je apsurdno, i analogno tvrdnji da izvorni ustav Sjedinjenih Država sačinjavaju ne samo odredbe iz 1789. već i svi kasniji amandmani. U tom slučaju mogli bismo reći da izvorni američki ustav zabranjuje ropstvo, garantira ženama pravo glasa i sl.

Ovdje se ne radi o legalnosti promjena Daytona, već o terminološkom svođenju kasnijih promjena na izvorni Dayton. S obzirom na to da ne možemo znati kakvih će još promjena biti, te ako ih sve i dalje smatramo izvornima, onda ova sintagma gubi svaki smisao. “Izvorno” tada može značiti sve, odnosno više ne znači ništa.

Inzko ovo jako dobro zna, ali želi obesmisliti pojam kojeg koriste oni što smatraju da rad visokog predstavnika (barem) posljednjih desetak godina donosi više štete nego koristi. Iz Inzkovih se aluzija - koje neodoljivo podsjećaju na one iz tekstova komunističkog vremena - može zaključiti da je pobornika “izvornog Daytona” sve više:

Ta nepoštena politika, pod pametno smišljenom krinkom “povratka na izvorni Dayton”, već se raširila i na Federaciju BiH...

Prijevod: za “izvorni Dayton” ne zalažu se više samo stranke iz Republike Srpske već i one hrvatske, a možda mu i neke bošnjačke nisu nesklone. Korištenje termina “nepoštena” za ovakvu politiku vrhunac je ironije, kad znamo da je taj pridjev (odnosno njegova suprotnost) ušao u politički diskurs najveće jugoslavenske republike upravo u vrijeme bujanja njezinog agresivnog nacionalizma. Inzko - koji je tu gdje jest da bi, barem teoretski, pomogao u saniranju posljedica koje su iz tog nacionalizma proizašle - sveo se na to da koristi isti rječnik u denuncijaciji svojih političkih protivnika.

Ako ima nešto u što je visoki predstavnik sasvim siguran, to je smjer u kojem treba ići: samo “naprijed” u “budućnost”, nikako ostati “zakovan u prošlosti”. Moramo izbjeći “blokadu napretka” i “moguću stagnaciju”, kaže Inzko. Niti Lenjin se ne bi bolje izrazio, samo što kod sovjetskog vođe “napredak” znači jednosmjeran i predodređen put iz klasnog u besklasno društvo, dok kod Inzka “napredak” znači - također jednosmjeran - put iz nacionalnog u anacionalno iliti “građansko” društvo. I jedno i drugo je, zatrpavanjem nečega što se zatrpati ne može, naravno neostvarivo. Što su “progresivne snage” koje ovakav determinizam zagovaraju samouvjerenije, to ovaj autor s većom odlučnošću proklamira svoje nazadno reakcionarstvo.

U svojoj funkciji de facto kolonijalnog namjesnika Inzko je ipak u nečemu dosljedan: riječ “demokracija” u čitavom tekstu ne spominje se niti jednom.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (7 ocjena)

Komentari

Registracija
 • 000000 000000

  29.11.2016 u 09:20h

  Gospodine Grgurić - počeo sam čitati Vaš tekst, ali sam odustao kad sam shvatio bitak, Pitao bi Vas samo: Znadete li što je bila Kuba prije revolucije Fidela Kastra? Informirajte se, a ja znam da je bila veliki kupleraj kojeg su organizirali amerikanci i u kojem su američki mafijaši do temelja ponižavali narod Kube na sve moguće i nemoguće načine. Informirajte se gospodine!
  12 63% 7
 • čujovo čujovo

  29.11.2016 u 20:35h

  Dakle, g. Grguriću, da je ovaj Castro izabran ovih dana za predsjednika USA, biste li rekli "da je Castro, makar nije vaš izbor, i vaš predsjednik"? Ipak imam dojam da vam je Trump baš po volji, ali nekako vas je sram to priznati. Zaboga, pa on (Trump) obećaje isto ono što je Castro (navodno) činio. ... a i čudno mi je da se niste osvrnuli i na neprimjerene izjave Trumpove kamarile o Castru, a bilo ih je na pretek. ...vjerujem da nema države koju su tako bešćutno i tako nemoralno iskorištavali kako američki političari, tako i američki kriminalci, uglavnom ruku pod ruku, kao što je to Kuba. Perspektiva vam je nešto malo previše sjeveroatlantska. Kad sutra Trump počne ukrcavati meksikance u čamce, recite da je on ipak i vaš predsjednik. Meksikancima poželite mirno more.... jadno i bijedno.
  2 67% 1
 • Meter Meter

  29.11.2016 u 09:18h

  Komandanti odlaze, dolaze legionari...
  2 67% 1
 • superhik74

  29.11.2016 u 14:31h

  Na veliku zalost naseg piskarala Hrvatska se nalazi na Balkanu i Jadranu i s sjevernim Atlantikom nikad nije imala niti ce imati iakave veze, zemljopis je tu neumoljiv. Dobro nas narod kaze : "Vidila zaba kako potkivaju konja pa i ona digla nogu da I nju potkuju." Na veliku zalost zabe zaba ostaje zaba a konj je konj, koliko god zaba zeljela biti konj. Osim toga niti Kuba se ne nalazi na sjevernom Atlantiku ali je velika kost u grlu imperiju koji je umislio da kontrolira kompletan svijet ali im zato samo 70 milja od njihove obala stoji jedna mala ponosna samostalna zemlja, a kada smo kod ponosa taj pojam ovom vazalnom piskaralu nikad nece biti jasan.
  2 50% 2
 • Vito Vito

  29.11.2016 u 09:38h

  Fidel Castro je maknuo s diktatorskog položaja generala Fulgencio Batista y Zaldívar (Banes, 16. siječnja 1901. - Guadalmina, 6. kolovoza 1973.), kubanskog predsjednika, koji je ozakonio prostituciju na otoku za potrebe USA bogataša i mafijašima omogućio slobodnu trgovinu, a podržavali su ga USA predsjednici kako bi imali slobodne ruke za slične radnje i po USA ________________ Fidel Casro se tome suprotstavio i tako došao do vlasti _____________ Nije baš bio pametan poput maršala tita, jer očito nije znao iskoristiti svoj geografski položaj pa je narod trpio više nego narodi u bivšoj jugoslaviji. _______________ Na žalost, sadašnja "globalna" propaganda će uništiti Kubance na još gori način nego što su nas uništili hdz - ovci, jer su Kubanci, pretpostavljam, siromašniji od Hrvatske ____________ No, Kubanci su složniji od Hrvata i Hrvatica pa vjerujem da će izbjeći veće sirtomaštvo i da će brže postati slobodni od kapitalizma i kapitalista, a na kapitalizmu početi zarađivati brže i pravednije nego što u Hrvatskoj nama dopušta pljačkaška organizacija hdz - ovaca i njegovih poltronskih podupirača i sljedbenika
  4 40% 6
 • Vito Vito

  29.11.2016 u 09:08h

  također sačinjavaju istog ______________ ?????????????? ____________ Tražim, tražim, ne, nismo se maknuli iz Hrvatske _____________ A u Hrvatskoj su i dalje na snazi hrvatski zakoni o pismu i pravopisu __________ Tako da ne vidim što vam znači ta srpska rečenica??? ________________ Pogotovo kad pišete o Daytonu ________________ Samo kad pogledate prve snimke javne kuće zvane hrt možete vidjeti da je jugogeneral franjo tuđman priznao genoscid i srbima ratom osvojena područja Hrvata u BiH. ________ A vi niti nakon 21 godinu nakon tog vele izdajničkog predavanja hrvatskog teritorija četnicima pišete srpskim pismom u, pretpostavljam i dalje, hrvatskim novinama. _____________________ Hrvatski jezik i govor ima više riječikoje učinkovito opisuju tu jednu srpsku rijeć, evo ih - napraviti, načiniti, stvoriti, sastaviti, napisati, tvoriti _________ Tako bi na hrvatskom pravi Hrvat napisao ------------ također tvore istog --- a ne korisiti srpsko pisanje iz čiste lijenosti učenja hrvatskog jezika i pisma i pravopisa ___________________- Evo još srpskog - izvorni ustav Sjedinjenih Država sačinjavaju ______________ Prvo - nisu sjedninjene države, već ujedinjene, jer svaka ima svoje zakone i policiju, dok je sjedinjenje pojam jedne policije i jednog zakona na cijelom području, nešto poput bivše jugoslavije _______- Drugo - ponavljate srpske riječi, a imate hrvatske riječi i pretpostavljam da ste tekst pisali u Hrvatskoj
  2 29% 5
 • Vito Vito

  29.11.2016 u 09:24h

  bujanja njezinog agresivnog nacionalizma ___________________ Zar velikosrpski program još nije strancima na ovim prostorima postao jasan???? _______________ "bujanja njezinog agresivnog nacionalizma" nikad od strane srba nije niti prestao, ne samo od raspada Austro-ugarske, već i od kad su srbe turci koristili kao plaćenike za osvajanje hrvatskog teritorija u srednjem vijeku. ________________ Ne želim izbaciti niti Kosovo niti Metohiju, ali ovdje nisu spomenuti u dovoljnoj količini _______________ maršal tito je tu odigrao presudan potez proglašavanjem muslimanske vjerosipovijedi kao narod pa je vjernike tako podijelio na muslimane, hrvate i srbe samo kako bi lakše vladao i kako bi neobrazovane i neuke obmanuo, a što se danas tumači kao da u BiH postoje tri naroda, a ne dva naroda s tri dominantne vjeroispovijedi. _______________ Ispiranjem mozga i tako ne baš pametnog življa maršal je na ovi prostorima stvarno "zakuhao bosanski lonac" na najbolji mogući politički način ______________ Toliko ga je dobro napravio da i dalje kuha, a da se narod ne pita niti ratni zločin genocida ne kažnjava, a genocidni srbi nagrađuju vlastitom državom nastalom dogovorom u "demokrastoj" USA i potpisanom vele izdajnikom, tuđim čovjekom, jugogeneralom franjom tuđmanom i dvojcom srba izetbegovićem i miloševićem
  1 17% 5
 • čujovo čujovo

  29.11.2016 u 20:35h

  Dakle, g. Grguriću, da je ovaj Castro izabran ovih dana za predsjednika USA, biste li rekli "da je Castro, makar nije vaš izbor, i vaš predsjednik"? Ipak imam dojam da vam je Trump baš po volji, ali nekako vas je sram to priznati. Zaboga, pa on (Trump) obećaje isto ono što je Castro (navodno) činio. ... a i čudno mi je da se niste osvrnuli i na neprimjerene izjave Trumpove kamarile o Castru, a bilo ih je na pretek. ...vjerujem da nema države koju su tako bešćutno i tako nemoralno iskorištavali kako američki političari, tako i američki kriminalci, uglavnom ruku pod ruku, kao što je to Kuba. Perspektiva vam je nešto malo previše sjeveroatlantska. Kad sutra Trump počne ukrcavati meksikance u čamce, recite da je on ipak i vaš predsjednik. Meksikancima poželite mirno more.... jadno i bijedno.
  2 67% 1
 • superhik74

  29.11.2016 u 14:31h

  Na veliku zalost naseg piskarala Hrvatska se nalazi na Balkanu i Jadranu i s sjevernim Atlantikom nikad nije imala niti ce imati iakave veze, zemljopis je tu neumoljiv. Dobro nas narod kaze : "Vidila zaba kako potkivaju konja pa i ona digla nogu da I nju potkuju." Na veliku zalost zabe zaba ostaje zaba a konj je konj, koliko god zaba zeljela biti konj. Osim toga niti Kuba se ne nalazi na sjevernom Atlantiku ali je velika kost u grlu imperiju koji je umislio da kontrolira kompletan svijet ali im zato samo 70 milja od njihove obala stoji jedna mala ponosna samostalna zemlja, a kada smo kod ponosa taj pojam ovom vazalnom piskaralu nikad nece biti jasan.
  2 50% 2
 • Vito Vito

  29.11.2016 u 09:38h

  Fidel Castro je maknuo s diktatorskog položaja generala Fulgencio Batista y Zaldívar (Banes, 16. siječnja 1901. - Guadalmina, 6. kolovoza 1973.), kubanskog predsjednika, koji je ozakonio prostituciju na otoku za potrebe USA bogataša i mafijašima omogućio slobodnu trgovinu, a podržavali su ga USA predsjednici kako bi imali slobodne ruke za slične radnje i po USA ________________ Fidel Casro se tome suprotstavio i tako došao do vlasti _____________ Nije baš bio pametan poput maršala tita, jer očito nije znao iskoristiti svoj geografski položaj pa je narod trpio više nego narodi u bivšoj jugoslaviji. _______________ Na žalost, sadašnja "globalna" propaganda će uništiti Kubance na još gori način nego što su nas uništili hdz - ovci, jer su Kubanci, pretpostavljam, siromašniji od Hrvatske ____________ No, Kubanci su složniji od Hrvata i Hrvatica pa vjerujem da će izbjeći veće sirtomaštvo i da će brže postati slobodni od kapitalizma i kapitalista, a na kapitalizmu početi zarađivati brže i pravednije nego što u Hrvatskoj nama dopušta pljačkaška organizacija hdz - ovaca i njegovih poltronskih podupirača i sljedbenika
  4 40% 6
 • Vito Vito

  29.11.2016 u 09:24h

  bujanja njezinog agresivnog nacionalizma ___________________ Zar velikosrpski program još nije strancima na ovim prostorima postao jasan???? _______________ "bujanja njezinog agresivnog nacionalizma" nikad od strane srba nije niti prestao, ne samo od raspada Austro-ugarske, već i od kad su srbe turci koristili kao plaćenike za osvajanje hrvatskog teritorija u srednjem vijeku. ________________ Ne želim izbaciti niti Kosovo niti Metohiju, ali ovdje nisu spomenuti u dovoljnoj količini _______________ maršal tito je tu odigrao presudan potez proglašavanjem muslimanske vjerosipovijedi kao narod pa je vjernike tako podijelio na muslimane, hrvate i srbe samo kako bi lakše vladao i kako bi neobrazovane i neuke obmanuo, a što se danas tumači kao da u BiH postoje tri naroda, a ne dva naroda s tri dominantne vjeroispovijedi. _______________ Ispiranjem mozga i tako ne baš pametnog življa maršal je na ovi prostorima stvarno "zakuhao bosanski lonac" na najbolji mogući politički način ______________ Toliko ga je dobro napravio da i dalje kuha, a da se narod ne pita niti ratni zločin genocida ne kažnjava, a genocidni srbi nagrađuju vlastitom državom nastalom dogovorom u "demokrastoj" USA i potpisanom vele izdajnikom, tuđim čovjekom, jugogeneralom franjom tuđmanom i dvojcom srba izetbegovićem i miloševićem
  1 17% 5
 • 000000 000000

  29.11.2016 u 09:20h

  Gospodine Grgurić - počeo sam čitati Vaš tekst, ali sam odustao kad sam shvatio bitak, Pitao bi Vas samo: Znadete li što je bila Kuba prije revolucije Fidela Kastra? Informirajte se, a ja znam da je bila veliki kupleraj kojeg su organizirali amerikanci i u kojem su američki mafijaši do temelja ponižavali narod Kube na sve moguće i nemoguće načine. Informirajte se gospodine!
  12 63% 7
 • Meter Meter

  29.11.2016 u 09:18h

  Komandanti odlaze, dolaze legionari...
  2 67% 1
 • Vito Vito

  29.11.2016 u 09:08h

  također sačinjavaju istog ______________ ?????????????? ____________ Tražim, tražim, ne, nismo se maknuli iz Hrvatske _____________ A u Hrvatskoj su i dalje na snazi hrvatski zakoni o pismu i pravopisu __________ Tako da ne vidim što vam znači ta srpska rečenica??? ________________ Pogotovo kad pišete o Daytonu ________________ Samo kad pogledate prve snimke javne kuće zvane hrt možete vidjeti da je jugogeneral franjo tuđman priznao genoscid i srbima ratom osvojena područja Hrvata u BiH. ________ A vi niti nakon 21 godinu nakon tog vele izdajničkog predavanja hrvatskog teritorija četnicima pišete srpskim pismom u, pretpostavljam i dalje, hrvatskim novinama. _____________________ Hrvatski jezik i govor ima više riječikoje učinkovito opisuju tu jednu srpsku rijeć, evo ih - napraviti, načiniti, stvoriti, sastaviti, napisati, tvoriti _________ Tako bi na hrvatskom pravi Hrvat napisao ------------ također tvore istog --- a ne korisiti srpsko pisanje iz čiste lijenosti učenja hrvatskog jezika i pisma i pravopisa ___________________- Evo još srpskog - izvorni ustav Sjedinjenih Država sačinjavaju ______________ Prvo - nisu sjedninjene države, već ujedinjene, jer svaka ima svoje zakone i policiju, dok je sjedinjenje pojam jedne policije i jednog zakona na cijelom području, nešto poput bivše jugoslavije _______- Drugo - ponavljate srpske riječi, a imate hrvatske riječi i pretpostavljam da ste tekst pisali u Hrvatskoj
  2 29% 5