navigacija

Čiča Draža ide u EU

Foto: Reuters/PIXSELL

Hrvati su  često skloni patetično se čuditi nečemu što je evidentno. Tako su i puštanje na privremenu slobodu  Vojislava Šešelja i službena rehabilitacija Draže Mihailovića, četničkog vojvode i vođe ravnogorskog pokreta, izazvali konsternaciju u Hrvatskoj i širem „regionu“. 
Ono što je bilo de facto i neslužbeno, postalo je de jure, službeno i transparentno. Međutim ova postmortem sudska rehabilitacija uslijeđuje nakon što je  na simboličnoj i političko-ideološkog razini već odavno  četnička megalomanska velikosrpska ideologije de fatco rehabilitirana u Srbiji, u širokim društveno-političkim slojevima, četnička ideologija koja se pokazala na djelu s fuzioniranjem i sjedinjenjem petokrake JNA i četničke  kokarde u zajedničkom zločinačkom agresorskom pothvatu protiv Hrvatske.

Draža je odavno politički rehabilitiran i bilo je samo pitanje vremena kada će biti pravno rehabilitiran. Treba također podsjetiti da je beogradski sud samo iskoristio postojeće dvosmisleno srpsko zakonodavstvo i novi zakon o rehabilitaciji iz 2006. kada je srpski parlament zdušno usvojio zakon koji otvara Pandorinu kutiju.

Kad bi bili krajnje konzistentni  i pozivali se na taj pravni presedan, zašto ne bi Hrvatska tražila rehabilitaciju bivših generala NDH Tomislava Rolfa, Vjekoslava Servatzya, Slavka Štancera,  Đure Gruića, koji su svi ekspeditivno streljani ili ubijeni na Bleiburgu, rehabilitaciju NDH ministara Vokića i Lorkovića koji su se urotili protiv Pavelićeve vlade  u kolovozu 1944. godine i tražili prelazak NDH na stranu Saveznika?

 
Nedavno je Srbija s neznatnom oporbom (24 naspram 250 zastupnika) izjednačila u pravima Titove partizane i Mihailovićeve četnike. Srbija je time afirmirala stav kako su i komunisti i velikosrpski fašistički kolaboracionisti pobjedničke strane u Drugom svjetskom ratu. Takva rehabilitacija ne bi trebala puno smetati niti Zapadu, niti izazvati emocionalne poremećaja  u postojećem političkom establišmentu diljem svijeta od Francuske, Velike Britanije, SAD-a  i dalje impregniranih stotinama godina velikosrpskih teza i apologetskih stavova u odnosu na  prvu Kraljevsku i  drugu komunističku Jugoslaviju.

Pa zar nije 1948. američki predsjednik Harry S. Truman odlikovao tadašnjeg generala Mihailovića jer je navodno spasio 500 američkih pilota za vrijeme Drugog svjetskoga rata? 
Zar nije general De Gaulle također odlikovao Mihailovića 1943. kao simbol antifašističkog otpora?

Nije li čiča Draža krasio američki magazin 25.05.1942. TIME  u članku u kojem ga opisuju riječima "najveći partizanski ratnik Europe"?

Njegova je rehabilitacija zapravo kruna na dugi  proces velikosrpske propagande i lažne indoktrinacije zapadnih političkih elita o dobrobiti  Jugoslavije i velike Srbije. Zapad je bio čuvar  prve i druge  Jugoslavenske tvorevine isključivo radi geopolitičkih interesa i stvaranja „tampon zone“ (politika  tzv.cordon sanitaire) radi sprečavanja germanskog geopolitičkog utjecaja na to područje.

Bio na vlasti čupavi i dlakavi monarhist ili uglađeni komunist koji je pušio kubanske cigare i skupljao luksuzne aute, Zapadu je bilo svejedno. Sporiti oko toga da li je čiča Draža zaista bio antifašist ili ne, jesu li partizani bili istinski antifašisti, a četnici kvislinzi kolaboracionisti, šuplja je i beskrajna priča.

Srpski su se partizani rame uz rame s četnicima borili za istovjetni cilj velike Srbije, jedni preko kominterne i komunističke titoističke ideologije,  drugi preko engleskog dvora. Kraljevski dinastijski  ili komunistički oblik Jugoslavije, sasvim svejedno, jer to je samo bio državni okvir ostvarivanja i hegemonije velike Srbije. Onome kome još danas nije jasna ta činjenica naivac je ili neznalica.

Pred kraj rata u Jugoslaviji  1945. mnoge četničke jedinice povlače se preko Hrvatske i Slovenije u Austriju na predaju saveznicima, ili skidaju uniforme, briju brade i prelaze na stranu partizanskih jedinica (čime je mnogo četnika ostalo nekažnjeno, te su se infiltrirali u Komunističku partiju i predstavljali kao osloboditelji Jugoslavije).

Također treba podsjetiti da su četnici koji su stradali na Bleiburgu bili crnogorski separatisti pod vodstvom Sekule Drljevića, i borili se protiv Titovih partizana, ali i protiv četnika Mihailovića.

Notorna je povijesna činjenica da krajem rata dolazi do masovnog prijelaza četničkih formacija u sastav tadašnje Titove narodne oslobodilačke vojske, zamjenjuju kokarde petokrakama i zajedno u marševima smrti od Dravograda do Đevđelije provode pokolj nenaoružanih civila i zarobljenika tadašnje hrvatske vojske NDH.

Velika preobrazba četnika u partizane dogodila se 1944. 1943. u užoj Srbiji je bilo oko 22.000 partizana, a godinu dana kasnije oko 204.000 ili ukupno u Srbiji 264.000. Tito im je, tražeći njihovu pomoć, nudio amnestiju 17. kolovoza 1944. Mjesec dana kasnije kralj Petar II. iz Londona poziva svoje četnike da se pridruže partizanima.

Kad su pod ruskim vodstvom partizani ušli u Beograd, nastao je pravi stampedo prelaska četnika u partizane. Američki  povjesničar Philip J. Cohen u tom smjeru ističe u knjizi “Tajni rat Srbije“ (Serbia's Secret War. Propaganda and the Deceit of History, Texas A&M University Press, College Station, 1996"):

"Uključivanje četnika i drugih velikosrpskih elemenata u komunističke upravne strukture u Beogradu omogućilo je ukorjenjivanje velikosrpske ideologije i osiguralo njezin nastavak putem novoga sredstva - jugoslavenskoga komunizma". 

Četnički kolaboracionizam sa nacistima je toliko bio strastven da je sam četnički general M. Nedić vođa marionetske Vlade u tadašnjoj okupiranoj Srbiji, pisao Hitleru da se Srbija može smatrati prvom državom u kojoj je postignuto 'konačno rješenje' istrebljenjem 94% srpskih Židova" (Paolo Frusca, Genocid na Balkanu u ime Velike Srbije).

Prema tome, kad se rehabilitira Dražu Mihailovića to je kao da šaljete poruku da se indirektno  rehabilitira i legitimira velikosrpski Miloševićevi pothvati, JNA i Šešeljevi četnički, zločinački pothvati, unatoč svim haškim presudama protiv srpskih ratnih zločina.

U Miloševićevoj Srbiji 2009. godine osnovana je na državnoj razini nacionalna komisija za utvrđivanje ratnih jama i žrtava komunizma, redovito se organiziraju javne rasprave i izložbe posvećene žrtvama komunizma, dok treba podsjetiti da Hrvatska još uvijek ostaje opterećena NDH-azijom, još uvijek nije skroz na čisto niti sa domovinskim ratom kojeg se kriminalizira.

Dok se u Srbiji rehabilitira Dražu u Hrvatskoj se glorificira Broza Tita kojeg Nijemci uspoređuju sa Staljinom. Riječ je o dvostrukoj dijagnozi  stanja svijesti srpske nacije koja se još uvijek nije suočila s velikosrpskom ideologijom, dok u Hrvatskoj prevladava amnezijsko  stanje svijesti koja se ne želi suočiti s komunističkim prošlošću.

Ta se dijagnoza zove negacionizam (ratnih i poratnih) zločina protiv čovječnosti i zanima me kako će se Srbija nositi ulaskom u EU sa strogim zakonima koji zabranjuju takvu vrstu negacionizma.

Jedino zbog čega se treba zabrinuti domaća i šira javnosti jest kako će sada čiča Draža uskoro ući na velika vrata u postmodernu civiliziranu EU i biti dočekan od visoko civiliziranih i dobro odgojenih mirotvornih europskih elita? Jer kada čiča Draža ulazi, ulazi skupa sa svojom egzotičnom svitom alkoholiziranih mintingaša i balkansko-hajdučijskom družbom.

Možda treba  brzo osnovati jedan zasebni EU ured za normizaciju mjerenja dužine četničke brade, usvojiti prikladni kodeks ponašanja i dress-kod sa šubarama od sintetične kože i formatiziranim stiliziranim mrtvačkim glavama, da ne podsjeća suviše na balkanoidne koljače. 
Za post-četnike čiče Draže predstoji cijeli spektar EU lessons learned u pogledu izgleda, kozmetike i dozvoljene retorike, možda u konačnici četnici postanu zaštićena manjina EU sa posebnom brigom.

Čiča Draža ulazi u panteon velikih europskih antifašista, mirotvoraca i demokrata, a kada Srbija uđe u EU, nova će zvijezda vijoriti uz europsku himnu Ode radosti, uz poznate stihove psihijatra i velikog četnika Raškovića („Luda zemlja“):

"Mi smo Srbi Adamova roda, narod tragične i božanske sudbine; u postanku našeg etničkog identiteta spoj je neba i nacionalnog identiteta".

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (24 ocjena)

Komentari

Registracija
 • Kroettelsfrkatsch

  19.05.2015 u 13:42h

  Partizani=četnici=primitivni pljačkaši i ubojice
  12 80% 3
 • Kroettelsfrkatsch

  19.05.2015 u 13:47h

  Niti četnici, niti partizani nisu nikad nikoga pobijedili. Imali su sreću da su im bezveznjaci i ratni zločinci Churchil, De Gaulle, Staljin itd dali Jugoslaviju, u kojoj su onda klali sve one na koje su ljubomorni, jer ih ni po čemu ne mogu dostići.
  11 79% 3
 • Kroettelsfrkatsch

  19.05.2015 u 13:38h

  Sve je to ista banda. Jasno je.
  10 77% 3
 • Fake Fake

  19.05.2015 u 12:53h

  Nemoj da nas ''terorišeš'',bre.Tekst je dobar a tebe istina boli.
  7 100% 0
 • Jovo_Čaruga

  19.05.2015 u 15:33h

  gledajući iz hrvatskog kuta ,,,,,,priče o draži i brozu su prošlost , hrvatska je preživjela zločince a petokraku i šajkaču koje su bile na istoj strani porazila
  7 78% 2
 • prof.baltazar

  19.05.2015 u 19:08h

  U udžbenicima povijesti u Srbiji djeca uče kako su postojala dva antifašistička pokreta. To su partizanski i četnički pokret. A zašto? Postoji samo jedno logično objašnjenje. U Srbiji je krajem 1944.godine bila stacionirana jedna njemačka borbena jedinica koji je ujedno bio policijski bataljon i to još brojem nepotpun. Tih 300 do 1000 njemačkih vojnika je držalo cijelu Srbiju pod "okupacijom". Pametnome dosta. Donedavno portret nacista Milana Nedića je visio na zidu u Skupštini Srbiji. "Čovjek" koji je osnovao "odeljenje" za Židove koje je uspješno radilo na programu "konačnog rješenja jevrejskog pitanja" u Srbiji. Što se tiče odlikovanja i podupiranja Amerikanaca, Britanaca ili nekog trećeg četničkom pokretu Draže dovoljno se sjetiti nedavne bliske nam prošlosti u kojoj su Slobodana Miloševića potomci ovih istih proglašavali mirotvorcem, a on je svi znamo potpisao Daytonski sporazum koji je okončao rat u BiH. Mislim da svi znamo koliko je krvi natopilo zemlju zbog Slobe. Mi znamo. Na kraju krajeva vrhunac suradnje partizana i četnika se vidio u metku u čelo koje je popio Mihailović na kraju rata. Partizane i četnike je teško staviti u istu rečenicu, a kamoli u zajedničku borbu protiv nacista.
  6 86% 1
 • mrzlazima mrzlazima

  19.05.2015 u 12:52h

  Hvala Bogu na četnicima, da nije njih već bi završili u nekakvoj Jugoslaviji samo s drukčijim imenom...
  6 75% 2
 • ForeignLegion1987 ForeignLegion1987

  19.05.2015 u 12:31h

  isto ,,,ovo,,,treba sada uraditi sa ante pavelicem,,,jer za razliku od draze ante pavelic je bio predsjednik hrvatske i kao takav zasluzio je vise nego draza mihajlovic,,,tko je da se to isto uradi i sa ante pavelicem,,,neka lupi ...plus
  13 52% 12
 • imedvedo imedvedo

  20.05.2015 u 10:35h

  Odgovor onom koji se predstavlja "terror" Slušaj vamo bre Srbine: HDH je bila u svojim povijesnim granicana a Srbija je u ono vrijeme bila u rimskoj pokrajini Raš veline jedne manje općine. Kolika je sada Srbija a kolika je sada Hrvatska? Srbija je uzela Vojvodinu, Negotinsku i Timotsku krajinu te Sanđak a izgubila Kosovo u kojoj i onako nema više Srba jer su se preselili u Bosnu i Hrvatsku.Sada Srbija svojata Bosnu i veliki dio Hrvatske. Nikada to Srbija neće dobiti . Razumeš bre Srbine.
  5 83% 1
 • H/S/P

  20.05.2015 u 06:00h

  od postenih ljudi se naprave zlikovci a od jednog koljaca i s.mrada napravi se heroj.Propaganda je cudo a Srbija naj jadnija zemlja na zemaljskoj kugli.Slijedeca rehabilitacija ce biti zlikovac Arkan.
  5 71% 2
 • mku.privat mku.privat

  19.05.2015 u 13:33h

  Vidi bradati Talibani usli u srbiju i stvaraju islamsku drazavu!
  5 71% 2
 • Vojo Dodevski Vojo Dodevski

  19.05.2015 u 12:19h

  Iako se ne slazem sa mnogim gore napisanim, jedno je jasno, rehabilitacijom Draze, srbijanski Predsednik i njen Premijer, inache deklarirani chetnici,. dokazali su da sudstvo nije neovisno od vlasti, a posledice che plachati ne samo Srbi, vech i svi narodi u regiji. Jer, shta sada ochekivati od Sandjaka, gde se masovno izjashnjavaju kao Turci, od Vojvodine kojaje jednom nogom ka izlasku iz ovakve Srbije, od Albanaca u Preshevskoj dolini? I Makedonci nisu zaboravili cetnichka zlodela u 2 sr. Srbiji pretstoji Beogradski Pashaluk sa SHhumadijom, gde se vec veshaju Drazine salike po shkolama.Ne bi me zachudilo da kao tuk na luk sada potomci Ante Pavelica zatraze njegovu rehabilitaciju. Srbija u NATO i EU nece nikada, jedini izlaz im je bio totalno okretanje Rusiji. E, sada che se Rusi zaqmisliti, vredi li pomagati chetnichku zemlju, poshto zaq Ruse nema dileme, chetnici su bili saradni9ci fashista koji su pod zemlju odveli preko 20 miliona Rusa.
  6 60% 4
 • Maxi73 Maxi73

  20.05.2015 u 00:34h

  Odgovor na naslov: nece cica Draza nikud! Ostaje on u Sumadiji.
  4 100% 0
 • sisoljub sisoljub

  19.05.2015 u 18:14h

  Odličan članak Vujića!!--- naši mediji stalno nam serviraju neke priče o nekakvom stoljetnom rusko-srpskom prijateljstvu, od opasnosti Rusije, od opasnosti nove Jugoslavije...ali zapravo su činjenice da je Zapad (angloamerička + francuska masonerija) preko 100 godina na ovim prostorima igrao glavnu ulogu i da je taj Zapad uvijek bio na strani Srba i Srbije, a na štetu Hrvata, Bošnjaka, i ostalih. Obje Jugoslavije., nije stvorila Rusija, već je stvorio Zapad, i stajao iza njih,. Srbi su 1918. dobili za poklon Vojvodinu na pladnju (koja je dotada 800 godina bila mađarska), i ispunjena im je želja de facto Velika Srbija, koja se zvala najprije Kraljevina SHS, pa onda od 1928.. Jugoslavija. Britanci su do 1943. podržavali četnike i Dražu, a onda su naprosto uvidjeli da su Tito i partizani jači, pa su britanska vlada i srpska kraljevska kuća u izbjeglištvu u Londonu preporučili četnicima da prelaze na stranu partizana. I Britanci onda šalju izaslanika Fitzroya McLeana u Jugoslaviju, koji se 1943. negdje u Bosni susreo sa Titom i glavnim stožerom NOP-a i prenio im podršku Londona. Britanci su najprije htjeli dakle da četnici pobjede i da nakon rata i dalje ostane prosrpska, probritanska kraljevska Jugoslavija, ali kada su vidjeli da četnici gube, onda su podržali Tita. Tito je bio najprije igrač Moskve, Staljina i Kominterne, i imao je zadatak da stvori komunističku Jugoslaviju, što mu je i uspjelo., Međutim Zapad (SAD i Britanija) su nakon rata naprosto kupili Tita, dali su mu ogromu lovu, obećali velike kredite, ako otkači Moskvu i Staljina, I lukavi kumrovečki debeljko je to i učlnio. Odvojio se 1948. od Staljina i Varšavskog pakta za veliku lovu, A komunističke povijesne knjige su od toga napravili propganadu i herojski čin Tita...djecu se u školama učilo, o hrabrom Titi koji je Staljinu rekao ne, i tako je Jugoslavija postal samoupravna. Zapad je zauzvrat Titu pustio da bude diktator i masovno krši ljudska prava, zapad je 35 godina zatvarao oči nad surovom Titovom diktaturom. Tito je bio omiljeni diktator Zapada. Jer je, baš kako kaže Vujić od SFRJ napravio tampon zonu, spriječio je utjecaj SSSR-a na Jadranskom moru. Tito je bio najveći luksuznjak. od sviju svojih kolega, Brežnjev, Honecker, Čaušesku, Todor Živkov, i ostali bili su sirotinja prema Titu i njegovom luksuzu, Titov luksuz je u SFRJ, proždirao otprilike pola današnjeg državnog proračina Hrvatske, To je sve naravno bilo plaćano američkim kreditima, Nije uzalud Tito 1961., posjetio Rockefelerovo Vijeće za vanjsku politiku u New Yorku. Tito je dakle destljećima bio "korisni bastard" za Zapad. Za vrijeme hladnoga rata Amerikaci su imali brojne takve "korisne bastarde" po svijetu, diktatore po Južnoj Americi i Africi, koje su plaćali, da bi ovi sprječavali utjecaj SSSR-a. Nema veze koliko su svi ti diktatori pokokali vlastitog naroda. Zapad je Srbima 1995. Daytonskim ugovorom i prizanjem Republike Srpske faktički poklonio pola BiH i legalizirao etničko čišćenje, otimačnu i genocid. A Hrvate i Bošnjake je silom strpao u drugu polovicu BiH. U svojoj knjizi "Mjesečari", australski povjesničar Clark opširno govori o situaciji u Srbiji od kasnog 19. stoljeća do izbijanja 1. sjetskog rata, i uspostvljanju veza Srbije sa Parizom. O velikosrpskim težnjama Garašanina, o "Crnoj ruci", koja je održavala masonske rituale..itd.. Clark dva puta naglašava činjenicu da BiH nikada u povijesti nije bila srpska. Ali nakon Daytonskog ugovora, Srbi imaju faktički pola BiH. Vučić i Nikolić igraju lukavo igru, ono plaše Zapad malo sa Putinom , da bi Bruxelles ubrzao proces ulaska Srbije u EU, ali Vućić i Nikolič nikada neće doista preći Rusiji i napustiti Zapad, jer znaju da im je Zapad uvijek pomagao i da su od njega imali koristi i da im je poklonio pola BiH , iako im je uzeo Kosovo, ali sve je to taktika, mali komadić Kosova je dva i pol puta manji od Republike Srpske, a Srbima je zapravo učinjena usluga, jer oni nikada ne bi mogli izići na krak sa žilavim Albancima. A taj Zapad i danas radi na obnovi Jugoslavije,. a ne Rusija. Pa pogledajte samo tko financira Pusićeva i Teršeličkina Documenta Antifašističku ligu, i slične udruge. Soros, SAD, V. Britanija, Nizozemska, itd...
  3 100% 0
 • StevoKrajačić

  19.05.2015 u 21:21h

  na krilima večernjaka
  3 100% 0
 • 777CRO 777CRO

  19.05.2015 u 23:32h

  Čestitam drugu Milovanovicu ,jovanovici stevanovicu naravno gospođi Pusić ...najuspješnija vlada gospodin seselj Tito i partizani su ponosni na vas
  2 67% 1
 • KVATMARSAL KVATMARSAL

  20.05.2015 u 14:03h

  Poruka je poslana,Racanovim racicima,Pusic,Milanovic,i satelitima ,profesorima tipa Jakovine,i stotinam drugih novinara,pisaca,partizanskih pjesnika...da su u pravu i kad idu krivo...Ocuvati mentalni sklop njeznog milovanja JugoMocvare u Zagrebu....od strane komunista kvislinga...
  2 67% 1
 • bokolo

  19.05.2015 u 22:11h

  Ballkanski Talabani!!!
  2 67% 1
 • silverback silverback

  21.05.2015 u 05:34h

  Hej, Vujić, tko ti je to preveo ili kako ti to krivo prevodiš naslov te knjige ... PAZI: Philip J. Cohen u tom smjeru ističe u knjizi “Tajni rat protiv Srbije“ (Serbia's Secret War. Propaganda and the Deceit of History, Texas A&M University Press, College Station, 1996"): TAJNI RAT SRBIJE. PROPAGANDA I VARANJE POVIJESTI - to je pravi prijevod! Od kuda ti ideja da je rat PROTIV Srbije? Ako sam ne znaš, pitaj nekoga tko govori engleski da ti prevede ...
  1 100% 0
 • Barts Barts

  19.05.2015 u 20:31h

  prof.baltazar cetnici su pristupili partizanima ustanku protiv Nemaca u avgustu 1941 i zajedno su oslobodili veliki broj gradova po Srbiji ,cuvena Uzizka republika je nastala zajednickom akcijom partizana i cetnika ,u svim oslobodjenim mestima postojala je dualna vlast.Posto je doslo do ideoloske razlike medju njima Draza Mihajlovic napusta ustanak i pristupa pregovorima sa Nedicem i Nemcima radi unistenja partizana ,sto se i desilo Nemci su okupili dosta velike snage ugusili ustanak ,a partizani beze u Bosnu ,tako da je Srbija do avgusta 1944 bila pacifikovana teritorija.
  0 0% 1
 • miran miran

  21.05.2015 u 13:21h

  Boli NDH, boli. Tesko je zivjeti sa tim. "Srpski su se partizani rame uz rame s četnicima borili za istovjetni cilj velike Srbije, " .... jel one "velike Srbije" sto povrati Dalmaciju i otoke sto ih Pavelic dade Taljanima?
  0 0% 2
 • zvstra3 zvstra3

  20.05.2015 u 20:11h

  Direktive Komunističke partije i želje vlade bile su da se Mihailović mora ubiti! Prvi i poslednji koji se pitao za sudbinu bio je Josip Broz. Partija je to samo sprovela preko državnih organa.Optužnicu su pripremali političari, a ne tužilaštvo.Mihailović nije osuđen kao ratni zločinac, izdajnik srpskog naroda, već kao izdajnik NOB i zbog navodne saradnje s Nemcima.Saradnja s Nemačkom, onako kako je predstavljena u istoriji ne postoji.Poznato je da su Nemci streljali Mihailovićeve vojnike i pristalice. Nacisti su u svojim dokumentima priznali da su po logorima u Srbiji i na stratištima uništili blizu 15.000 pripadnika i pristalica Jugoslovenske vojske pod komandom generala Draže Mihailovića, i uhapsili ili zarobili skoro 40.000. Dakle, ovo su podaci iz nemačkih izveštaja i direktno priznanje okupatora...
  0 0% 2
 • Snijeg Snijeg

  19.05.2015 u 21:18h

  Vrlo bezobrazno, neodgovorno i odvratno porediti cetnike i partizane. Velika sramota! Da takticki ciljevi ponekada predstavljaju konflikt za strategijske ciljeve ali da su partizani plackasi i ubojice je sramota ... Ljude su streljali u partizanima za kradju sto je napravljeno danas. Pricate gluposti!
  1 25% 3
 • crap hr crap hr

  19.05.2015 u 12:30h

  Uz nategnute teze i krive povijesne činjenice (Nedić nije bio četnik, Juga nije bila "cordon sanitaire" protiv germanskog utjecaja (?), već protiv Staljinovog, i sl.), najčudnije je što autor "kao pravnik...po struci" krivo interpretira presudu Višeg suda u Beogradu. Mihajlović NIJE rehabilitiran, sud je samo poništio presudu kojom je ovaj osuđen, zbog povrede načela o pravičnom suđenju. Dakle, DM se smatra neosuđivanim, da je živ imao bi pravo na ponovljeno suđenje. Zločin s tim postupkom nije i nema nikakve veze, a pogotovo "rehabilitacija"! Za lakše razumijevanje prvo, pažljivo pročitati obrazloženje suca Trešnjeva (npr. u tjedniku Vreme), potom i Jurasićev članak u VL od prije par dana-sve jasno i precizno rečeno, pravno puno korektnije od ovog teksta!
  3 27% 8
 • alrudic alrudic

  19.05.2015 u 11:24h

  Savetnik Predsednika Nikolica je, posle izricanja presude, rekao da je 10000 Hrvata bilo na strani cetnika. Ja sam mislio da je to najveca glupost koju sam cuo ali ovaj Vujic ga stize a mozda i prestize.
  0 0% 8
 • Stipeprof Stipeprof

  19.05.2015 u 11:54h

  Draža se na hrvatskom kaže Ante a Slobo Tomica.
  3 23% 10
 • terror terror

  19.05.2015 u 12:18h

  Koliko vi Hrvati lazete sami sebe, u ovom tekstu sam 100 puta procitao "velikosrpski, velikosrbin" a zapravo na ovim prostorima postojala je samo jedna "velika" drzava - fasisticka NDH. Cinjenica je da ste vi imali svoju Veliku Hrvatsku a da Srbi nikad nisu imali Veliku Srbiju niti im je to bio cilj, a vi nastavljate svojom propagandom o "velikosrpstvu" da lazete sami sebe. Cak i 90-ih ste pokusali sebi da pripojite Herceg-Bosnu, a ovamo kukate kako ste bili zrtve "velikosrpstva"
  6 32% 13
 • truth-hurts truth-hurts

  19.05.2015 u 11:33h

  Pa cetnicki savjeznici, to jest daleko genocidnije ustashe, su vec krisom u EU, jer je Tudjman rehabilitrao ustashe kad je proglasio "nacionalnu pomirbu" s genocidnim ustashtvom. Jel si netko moze zamisliti nekog njemackog politicara da proglasi nacionalnu pomirbu s genocidnim Nacizmom? Ne, toga ima samo na Balkanu. I za razliku od Srbije koja ne isplacuje penzije cetnicima, toboze-EU Hrvatska jos dan danas isplacuje 17.000 ustaskih penzija, dok naveliko tvrdi da nije nasljednica genocidanog NDH. Ali zato balkanska Hrvatska nije isplatila nit lipe odstete Zidovima i svim drugim zrtvama ustaskih genocida, dok normalna Njemacka jos dan danas isplacuje odstetu Zidovima
  3 16% 16
 • bijeliptic bijeliptic

  07.04.2016 u 18:02h

  ne čudim se profa učenik nenada zakoršeka- dopisna školal ravna gora-
  0 0% 0
 • bijeliptic bijeliptic

  07.04.2016 u 17:59h

  ne mislim da nam treba ante pavelić mi se moramo pokrenuti zemlju izvesti u boljitak boljitak sigurno ne dolazi s mrtvim antom već hrvatska hrvatima bez nesposobnih kadrova uvezenih iz svih bivši jugo država koji do jučer nisu znali di je hrvatska a danas njenu - nazovimo tkz kulturu i sve druge strukture društvene obnašaju - kao recimo - DUUDI -.pejnović
  0 0% 0
 • bijeliptic bijeliptic

  07.04.2016 u 17:52h

  čiča draža četnički vojvoda ide u eu - a za njim će i staljin šteta što je maršal pod onom osam tonskom pločom i hrvati ga ne misle rehabilitirati-
  0 0% 0
 • miran miran

  21.05.2015 u 13:21h

  Boli NDH, boli. Tesko je zivjeti sa tim. "Srpski su se partizani rame uz rame s četnicima borili za istovjetni cilj velike Srbije, " .... jel one "velike Srbije" sto povrati Dalmaciju i otoke sto ih Pavelic dade Taljanima?
  0 0% 2
 • silverback silverback

  21.05.2015 u 05:34h

  Hej, Vujić, tko ti je to preveo ili kako ti to krivo prevodiš naslov te knjige ... PAZI: Philip J. Cohen u tom smjeru ističe u knjizi “Tajni rat protiv Srbije“ (Serbia's Secret War. Propaganda and the Deceit of History, Texas A&M University Press, College Station, 1996"): TAJNI RAT SRBIJE. PROPAGANDA I VARANJE POVIJESTI - to je pravi prijevod! Od kuda ti ideja da je rat PROTIV Srbije? Ako sam ne znaš, pitaj nekoga tko govori engleski da ti prevede ...
  1 100% 0
 • zvstra3 zvstra3

  20.05.2015 u 20:11h

  Direktive Komunističke partije i želje vlade bile su da se Mihailović mora ubiti! Prvi i poslednji koji se pitao za sudbinu bio je Josip Broz. Partija je to samo sprovela preko državnih organa.Optužnicu su pripremali političari, a ne tužilaštvo.Mihailović nije osuđen kao ratni zločinac, izdajnik srpskog naroda, već kao izdajnik NOB i zbog navodne saradnje s Nemcima.Saradnja s Nemačkom, onako kako je predstavljena u istoriji ne postoji.Poznato je da su Nemci streljali Mihailovićeve vojnike i pristalice. Nacisti su u svojim dokumentima priznali da su po logorima u Srbiji i na stratištima uništili blizu 15.000 pripadnika i pristalica Jugoslovenske vojske pod komandom generala Draže Mihailovića, i uhapsili ili zarobili skoro 40.000. Dakle, ovo su podaci iz nemačkih izveštaja i direktno priznanje okupatora...
  0 0% 2
 • KVATMARSAL KVATMARSAL

  20.05.2015 u 14:03h

  Poruka je poslana,Racanovim racicima,Pusic,Milanovic,i satelitima ,profesorima tipa Jakovine,i stotinam drugih novinara,pisaca,partizanskih pjesnika...da su u pravu i kad idu krivo...Ocuvati mentalni sklop njeznog milovanja JugoMocvare u Zagrebu....od strane komunista kvislinga...
  2 67% 1
 • imedvedo imedvedo

  20.05.2015 u 10:35h

  Odgovor onom koji se predstavlja "terror" Slušaj vamo bre Srbine: HDH je bila u svojim povijesnim granicana a Srbija je u ono vrijeme bila u rimskoj pokrajini Raš veline jedne manje općine. Kolika je sada Srbija a kolika je sada Hrvatska? Srbija je uzela Vojvodinu, Negotinsku i Timotsku krajinu te Sanđak a izgubila Kosovo u kojoj i onako nema više Srba jer su se preselili u Bosnu i Hrvatsku.Sada Srbija svojata Bosnu i veliki dio Hrvatske. Nikada to Srbija neće dobiti . Razumeš bre Srbine.
  5 83% 1
 • H/S/P

  20.05.2015 u 06:00h

  od postenih ljudi se naprave zlikovci a od jednog koljaca i s.mrada napravi se heroj.Propaganda je cudo a Srbija naj jadnija zemlja na zemaljskoj kugli.Slijedeca rehabilitacija ce biti zlikovac Arkan.
  5 71% 2
 • Maxi73 Maxi73

  20.05.2015 u 00:34h

  Odgovor na naslov: nece cica Draza nikud! Ostaje on u Sumadiji.
  4 100% 0
 • 777CRO 777CRO

  19.05.2015 u 23:32h

  Čestitam drugu Milovanovicu ,jovanovici stevanovicu naravno gospođi Pusić ...najuspješnija vlada gospodin seselj Tito i partizani su ponosni na vas
  2 67% 1
 • bokolo

  19.05.2015 u 22:11h

  Ballkanski Talabani!!!
  2 67% 1
 • StevoKrajačić

  19.05.2015 u 21:21h

  na krilima večernjaka
  3 100% 0
 • Snijeg Snijeg

  19.05.2015 u 21:18h

  Vrlo bezobrazno, neodgovorno i odvratno porediti cetnike i partizane. Velika sramota! Da takticki ciljevi ponekada predstavljaju konflikt za strategijske ciljeve ali da su partizani plackasi i ubojice je sramota ... Ljude su streljali u partizanima za kradju sto je napravljeno danas. Pricate gluposti!
  1 25% 3
 • Barts Barts

  19.05.2015 u 20:31h

  prof.baltazar cetnici su pristupili partizanima ustanku protiv Nemaca u avgustu 1941 i zajedno su oslobodili veliki broj gradova po Srbiji ,cuvena Uzizka republika je nastala zajednickom akcijom partizana i cetnika ,u svim oslobodjenim mestima postojala je dualna vlast.Posto je doslo do ideoloske razlike medju njima Draza Mihajlovic napusta ustanak i pristupa pregovorima sa Nedicem i Nemcima radi unistenja partizana ,sto se i desilo Nemci su okupili dosta velike snage ugusili ustanak ,a partizani beze u Bosnu ,tako da je Srbija do avgusta 1944 bila pacifikovana teritorija.
  0 0% 1
 • prof.baltazar

  19.05.2015 u 19:08h

  U udžbenicima povijesti u Srbiji djeca uče kako su postojala dva antifašistička pokreta. To su partizanski i četnički pokret. A zašto? Postoji samo jedno logično objašnjenje. U Srbiji je krajem 1944.godine bila stacionirana jedna njemačka borbena jedinica koji je ujedno bio policijski bataljon i to još brojem nepotpun. Tih 300 do 1000 njemačkih vojnika je držalo cijelu Srbiju pod "okupacijom". Pametnome dosta. Donedavno portret nacista Milana Nedića je visio na zidu u Skupštini Srbiji. "Čovjek" koji je osnovao "odeljenje" za Židove koje je uspješno radilo na programu "konačnog rješenja jevrejskog pitanja" u Srbiji. Što se tiče odlikovanja i podupiranja Amerikanaca, Britanaca ili nekog trećeg četničkom pokretu Draže dovoljno se sjetiti nedavne bliske nam prošlosti u kojoj su Slobodana Miloševića potomci ovih istih proglašavali mirotvorcem, a on je svi znamo potpisao Daytonski sporazum koji je okončao rat u BiH. Mislim da svi znamo koliko je krvi natopilo zemlju zbog Slobe. Mi znamo. Na kraju krajeva vrhunac suradnje partizana i četnika se vidio u metku u čelo koje je popio Mihailović na kraju rata. Partizane i četnike je teško staviti u istu rečenicu, a kamoli u zajedničku borbu protiv nacista.
  6 86% 1
 • sisoljub sisoljub

  19.05.2015 u 18:14h

  Odličan članak Vujića!!--- naši mediji stalno nam serviraju neke priče o nekakvom stoljetnom rusko-srpskom prijateljstvu, od opasnosti Rusije, od opasnosti nove Jugoslavije...ali zapravo su činjenice da je Zapad (angloamerička + francuska masonerija) preko 100 godina na ovim prostorima igrao glavnu ulogu i da je taj Zapad uvijek bio na strani Srba i Srbije, a na štetu Hrvata, Bošnjaka, i ostalih. Obje Jugoslavije., nije stvorila Rusija, već je stvorio Zapad, i stajao iza njih,. Srbi su 1918. dobili za poklon Vojvodinu na pladnju (koja je dotada 800 godina bila mađarska), i ispunjena im je želja de facto Velika Srbija, koja se zvala najprije Kraljevina SHS, pa onda od 1928.. Jugoslavija. Britanci su do 1943. podržavali četnike i Dražu, a onda su naprosto uvidjeli da su Tito i partizani jači, pa su britanska vlada i srpska kraljevska kuća u izbjeglištvu u Londonu preporučili četnicima da prelaze na stranu partizana. I Britanci onda šalju izaslanika Fitzroya McLeana u Jugoslaviju, koji se 1943. negdje u Bosni susreo sa Titom i glavnim stožerom NOP-a i prenio im podršku Londona. Britanci su najprije htjeli dakle da četnici pobjede i da nakon rata i dalje ostane prosrpska, probritanska kraljevska Jugoslavija, ali kada su vidjeli da četnici gube, onda su podržali Tita. Tito je bio najprije igrač Moskve, Staljina i Kominterne, i imao je zadatak da stvori komunističku Jugoslaviju, što mu je i uspjelo., Međutim Zapad (SAD i Britanija) su nakon rata naprosto kupili Tita, dali su mu ogromu lovu, obećali velike kredite, ako otkači Moskvu i Staljina, I lukavi kumrovečki debeljko je to i učlnio. Odvojio se 1948. od Staljina i Varšavskog pakta za veliku lovu, A komunističke povijesne knjige su od toga napravili propganadu i herojski čin Tita...djecu se u školama učilo, o hrabrom Titi koji je Staljinu rekao ne, i tako je Jugoslavija postal samoupravna. Zapad je zauzvrat Titu pustio da bude diktator i masovno krši ljudska prava, zapad je 35 godina zatvarao oči nad surovom Titovom diktaturom. Tito je bio omiljeni diktator Zapada. Jer je, baš kako kaže Vujić od SFRJ napravio tampon zonu, spriječio je utjecaj SSSR-a na Jadranskom moru. Tito je bio najveći luksuznjak. od sviju svojih kolega, Brežnjev, Honecker, Čaušesku, Todor Živkov, i ostali bili su sirotinja prema Titu i njegovom luksuzu, Titov luksuz je u SFRJ, proždirao otprilike pola današnjeg državnog proračina Hrvatske, To je sve naravno bilo plaćano američkim kreditima, Nije uzalud Tito 1961., posjetio Rockefelerovo Vijeće za vanjsku politiku u New Yorku. Tito je dakle destljećima bio "korisni bastard" za Zapad. Za vrijeme hladnoga rata Amerikaci su imali brojne takve "korisne bastarde" po svijetu, diktatore po Južnoj Americi i Africi, koje su plaćali, da bi ovi sprječavali utjecaj SSSR-a. Nema veze koliko su svi ti diktatori pokokali vlastitog naroda. Zapad je Srbima 1995. Daytonskim ugovorom i prizanjem Republike Srpske faktički poklonio pola BiH i legalizirao etničko čišćenje, otimačnu i genocid. A Hrvate i Bošnjake je silom strpao u drugu polovicu BiH. U svojoj knjizi "Mjesečari", australski povjesničar Clark opširno govori o situaciji u Srbiji od kasnog 19. stoljeća do izbijanja 1. sjetskog rata, i uspostvljanju veza Srbije sa Parizom. O velikosrpskim težnjama Garašanina, o "Crnoj ruci", koja je održavala masonske rituale..itd.. Clark dva puta naglašava činjenicu da BiH nikada u povijesti nije bila srpska. Ali nakon Daytonskog ugovora, Srbi imaju faktički pola BiH. Vučić i Nikolić igraju lukavo igru, ono plaše Zapad malo sa Putinom , da bi Bruxelles ubrzao proces ulaska Srbije u EU, ali Vućić i Nikolič nikada neće doista preći Rusiji i napustiti Zapad, jer znaju da im je Zapad uvijek pomagao i da su od njega imali koristi i da im je poklonio pola BiH , iako im je uzeo Kosovo, ali sve je to taktika, mali komadić Kosova je dva i pol puta manji od Republike Srpske, a Srbima je zapravo učinjena usluga, jer oni nikada ne bi mogli izići na krak sa žilavim Albancima. A taj Zapad i danas radi na obnovi Jugoslavije,. a ne Rusija. Pa pogledajte samo tko financira Pusićeva i Teršeličkina Documenta Antifašističku ligu, i slične udruge. Soros, SAD, V. Britanija, Nizozemska, itd...
  3 100% 0
 • Jovo_Čaruga

  19.05.2015 u 15:33h

  gledajući iz hrvatskog kuta ,,,,,,priče o draži i brozu su prošlost , hrvatska je preživjela zločince a petokraku i šajkaču koje su bile na istoj strani porazila
  7 78% 2
 • Kroettelsfrkatsch

  19.05.2015 u 13:47h

  Niti četnici, niti partizani nisu nikad nikoga pobijedili. Imali su sreću da su im bezveznjaci i ratni zločinci Churchil, De Gaulle, Staljin itd dali Jugoslaviju, u kojoj su onda klali sve one na koje su ljubomorni, jer ih ni po čemu ne mogu dostići.
  11 79% 3
 • Kroettelsfrkatsch

  19.05.2015 u 13:42h

  Partizani=četnici=primitivni pljačkaši i ubojice
  12 80% 3
 • Kroettelsfrkatsch

  19.05.2015 u 13:38h

  Sve je to ista banda. Jasno je.
  10 77% 3
 • mku.privat mku.privat

  19.05.2015 u 13:33h

  Vidi bradati Talibani usli u srbiju i stvaraju islamsku drazavu!
  5 71% 2
 • Fake Fake

  19.05.2015 u 12:53h

  Nemoj da nas ''terorišeš'',bre.Tekst je dobar a tebe istina boli.
  7 100% 0
 • mrzlazima mrzlazima

  19.05.2015 u 12:52h

  Hvala Bogu na četnicima, da nije njih već bi završili u nekakvoj Jugoslaviji samo s drukčijim imenom...
  6 75% 2
 • ForeignLegion1987 ForeignLegion1987

  19.05.2015 u 12:31h

  isto ,,,ovo,,,treba sada uraditi sa ante pavelicem,,,jer za razliku od draze ante pavelic je bio predsjednik hrvatske i kao takav zasluzio je vise nego draza mihajlovic,,,tko je da se to isto uradi i sa ante pavelicem,,,neka lupi ...plus
  13 52% 12
 • crap hr crap hr

  19.05.2015 u 12:30h

  Uz nategnute teze i krive povijesne činjenice (Nedić nije bio četnik, Juga nije bila "cordon sanitaire" protiv germanskog utjecaja (?), već protiv Staljinovog, i sl.), najčudnije je što autor "kao pravnik...po struci" krivo interpretira presudu Višeg suda u Beogradu. Mihajlović NIJE rehabilitiran, sud je samo poništio presudu kojom je ovaj osuđen, zbog povrede načela o pravičnom suđenju. Dakle, DM se smatra neosuđivanim, da je živ imao bi pravo na ponovljeno suđenje. Zločin s tim postupkom nije i nema nikakve veze, a pogotovo "rehabilitacija"! Za lakše razumijevanje prvo, pažljivo pročitati obrazloženje suca Trešnjeva (npr. u tjedniku Vreme), potom i Jurasićev članak u VL od prije par dana-sve jasno i precizno rečeno, pravno puno korektnije od ovog teksta!
  3 27% 8
 • Vojo Dodevski Vojo Dodevski

  19.05.2015 u 12:19h

  Iako se ne slazem sa mnogim gore napisanim, jedno je jasno, rehabilitacijom Draze, srbijanski Predsednik i njen Premijer, inache deklarirani chetnici,. dokazali su da sudstvo nije neovisno od vlasti, a posledice che plachati ne samo Srbi, vech i svi narodi u regiji. Jer, shta sada ochekivati od Sandjaka, gde se masovno izjashnjavaju kao Turci, od Vojvodine kojaje jednom nogom ka izlasku iz ovakve Srbije, od Albanaca u Preshevskoj dolini? I Makedonci nisu zaboravili cetnichka zlodela u 2 sr. Srbiji pretstoji Beogradski Pashaluk sa SHhumadijom, gde se vec veshaju Drazine salike po shkolama.Ne bi me zachudilo da kao tuk na luk sada potomci Ante Pavelica zatraze njegovu rehabilitaciju. Srbija u NATO i EU nece nikada, jedini izlaz im je bio totalno okretanje Rusiji. E, sada che se Rusi zaqmisliti, vredi li pomagati chetnichku zemlju, poshto zaq Ruse nema dileme, chetnici su bili saradni9ci fashista koji su pod zemlju odveli preko 20 miliona Rusa.
  6 60% 4
 • terror terror

  19.05.2015 u 12:18h

  Koliko vi Hrvati lazete sami sebe, u ovom tekstu sam 100 puta procitao "velikosrpski, velikosrbin" a zapravo na ovim prostorima postojala je samo jedna "velika" drzava - fasisticka NDH. Cinjenica je da ste vi imali svoju Veliku Hrvatsku a da Srbi nikad nisu imali Veliku Srbiju niti im je to bio cilj, a vi nastavljate svojom propagandom o "velikosrpstvu" da lazete sami sebe. Cak i 90-ih ste pokusali sebi da pripojite Herceg-Bosnu, a ovamo kukate kako ste bili zrtve "velikosrpstva"
  6 32% 13
 • Stipeprof Stipeprof

  19.05.2015 u 11:54h

  Draža se na hrvatskom kaže Ante a Slobo Tomica.
  3 23% 10
 • truth-hurts truth-hurts

  19.05.2015 u 11:33h

  Pa cetnicki savjeznici, to jest daleko genocidnije ustashe, su vec krisom u EU, jer je Tudjman rehabilitrao ustashe kad je proglasio "nacionalnu pomirbu" s genocidnim ustashtvom. Jel si netko moze zamisliti nekog njemackog politicara da proglasi nacionalnu pomirbu s genocidnim Nacizmom? Ne, toga ima samo na Balkanu. I za razliku od Srbije koja ne isplacuje penzije cetnicima, toboze-EU Hrvatska jos dan danas isplacuje 17.000 ustaskih penzija, dok naveliko tvrdi da nije nasljednica genocidanog NDH. Ali zato balkanska Hrvatska nije isplatila nit lipe odstete Zidovima i svim drugim zrtvama ustaskih genocida, dok normalna Njemacka jos dan danas isplacuje odstetu Zidovima
  3 16% 16
 • alrudic alrudic

  19.05.2015 u 11:24h

  Savetnik Predsednika Nikolica je, posle izricanja presude, rekao da je 10000 Hrvata bilo na strani cetnika. Ja sam mislio da je to najveca glupost koju sam cuo ali ovaj Vujic ga stize a mozda i prestize.
  0 0% 8
Pregledaj sve komentare