navigacija

Kako sam upoznala svoju novu prijateljicu - multipla sklerozu

Prvi hrvatski Hodaj za MS na Bundeku, Zagreb / Foto: MS TIM Hrvatska

U prosincu prošle godine dobila sam novu prijateljicu. Ostat će tu doživotno. Nije da sam ju htjela, sigurno ju nisam priželjkivala niti tražila, ali došla je i jedno je za sada sigurno – ona ostaje tu sa mnom zauvijek. 

Krenulo je ovako nekako...


Moram na pregled, trne ta ruka i čudan je osjet u ruci. Naravno, što se čudim? Ja sam htjela ići na tenis, možeš mislit' tenisa i mene sa dvije lijeve ruke.

Sjećam se bilo je to prije deset godina pokušavala sam naučiti taj zamah teniski i dobila upalu mišićne ovojnice, bilo je isto ovako, čak je i više boljelo. To je to, opet se upalilo. Ići ću kod Mate da me pošalje na slikanje i da vidim što s tim.

Ići ću čim stignem, ovih dana. Imam posla. Moram i u nabavku, ja ne razumijem stalno punim te hladnjake i stalno su prazni. Ja sam organizator, to mi je posao i kako onda zeznem organizaciju u vlastitoj kući. Znam kako, držim se onoga držite posao izvan kuće. Kod kuće očito ne organiziram ništa.

Stigao je nalaz ramena, imam neko vražje okoštavanje, vidi se lijepo na slici. To je to. Proći će. Guglam...trebala bi to razbijati nekim valovima i to nestane. Ali i košta..

300 kuna po tretmanu!!!

Super, ima popust na količinu.

Koju količinu?

Pa, naravno trebam minimalno 5 tretmana..

Ma daj, ne da mi se ovo. Proći će samo od sebe, to se razgrađuje  (piše google, a on sve zna).

Ne kužim, ovi trnci idu prema vratu, na dodir mi je čudna desna strana vrata, desna ruka, ajme pa i desna strana potiljka. Kao da nisu moji, kao da diram nekog drugoga? Odvratan osjećaj, to nije pisalo na googlu za okoštavanje. Dobro Mirjam smiri se, pokretno je sve, ništa nije ukočeno.

„Ja bih da ti ponoviš magnet. Nismo to od one dijagnoze ishemije od prije pet godina napravili pa da vidimo,“ hladno kaže Mata, naš obiteljski liječnik, inače moj školski kolega iz Gimnazije pa se ne odnosimo baš strogo kao liječnik-pacijent. Više sam mu ono američki rečeno „VIP“. Iako moja mama uvijek kaže: „Najgore su nam u bolnici prolazili VIP-ovi uvijek se kod njih nešto iskomplicira.“ 

Brzo sam riješila taj magnet, nalaz stiže poštom za tjedan dana. Dobro, i to sam riješila.

„Dodaj te cigarete, stvarno bi trebala prestat pušiti“ kažem Klari.

Ne pušim puno, desetak dnevno, nije baš da brojim, ali tu sam negdje. Klara je skuhala kavu i prolazimo kroz recepte za kolače, misterija uvijek ista - koje ćemo kolače praviti za vikend. Užas kako ja volim slatko. Ne da volim, ja obožavam kolače i nije ručak ako nema kolač iza njega. Pa to je normalno, zar ne? Sline mi cure dok uopće pričamo o kolačima, mogla je neke i napraviti uz kavu, ali dobro izvukla se, ukrala je mužu neku čokoladu. Poslužit će, iako to nije kolač, ali preživjet ću.

Zvoni mi telefon. Dođem na kavu kod kume i on mora zvoniti. Da sam kod kuće ne bi ni zvonio.

Halo?

Odjel radiologije, molimo Vas dođite u utorak ponovno na magnet. Molimo Vas ovaj puta neka Vam doktor na uputnicu napiše i magnet vratne kralježnice.

Molim?

Nekako sam spustila mobitel, pogledala u Klaru i upalila se lampica.

Eureka.

Ma koja eureka, budalo?


Moja sestra ima MS. Dijagnosticirali su joj multipla sklerozu prije četiri godine. Sjećam se kad me zvala i rekla ja imam multiplu.

Koju multiplu, jesi ti normalna? Opet si se dijagnosticirala na internetu, koja si ti negativka!

To je bila moja reakcija prije nego je bolest bila potvrđena.

Bila je u pravu. Imala je MS i sama je to shvatila prije službene potvrde neurologa.  Ja sam starija sestra, koja je zbog njene dijagnoze preplakala cijelu noć. Zguglala sam valjda sve stranice na kojima se spominje MS. Pojma nisam imala koji je to vrag i kako sad moja mlađa seka to ima.

Nakon što sam se brzo posložila, jer nisam imala vremena za prožvakati tu informaciju trebalo je obitelj, koja se raspala, pokupiti i ponovno složiti. A to je nekako uvijek bio moj zadatak. Mirjam je jaka, ona to može, ona je heroj. Jebote drže me kao supermena.

Ok. Zbroji se Mirjam. Navuci supermen masku. Nema plakanja.

Zovem Adrijanu i slijedi moj mini govor o samopomoći kao kod Oprah, ali na „junak“ razini.

„Daj se zbroji, od tog se ne umire. To će naći lijek uskoro, samo što nisu. Pa to je danas ništa kakvih bolesti ima. Od toga se ne umire. Ma kakva invalidska kolica, to više ne ide tako. Daj zbroji se, kakva depresija. Pa ti si stvarno uvijek negativna, navlačiš te „bedove“ na sebe s tim stavom. Gledaj u to svoje dijete i živi za nju, kakva multipla bit će sve dobro. Čitam to malo trnu, uzimaju neke terapije i žive s tim godinama, a da ni ne znaju da ju imaju. Ne paniči... „ bila sam oštra.

Slušala me je. Smirila se, dobro sam to napravila. Kako sam ja super. Tako s njom treba. Samo oštro, a ne da mi tu neke „depre“ razvija. Treba ju drilat, nek se okupira nečime, da ne misli stalno na tu bolest.

Ilustracija: MS TIM HRVATSKA


Čujem Klaru: „Šta je bilo? Tko je bio, pozelenila si draga, jel ti šećer pao? Bit će kolača, za vikend, ne brini.“

„Ja imam multiplu, “ kažem joj.

„Kakvu multiplu, ti stalno neke dijagnoze, odakle ti multipla sad?“, začuđeno će Klara.

„Klara, ja imam MS!“

Drugi magnet je to potvrdio. Ja imam multipla sklerozu.

Prvo zovem sestru.

Ona je bila bolja se sestra nego ja njoj. Razumjela je. O Bože, kako sam ja njoj glupe stvari pričala kada je ona doznala za bolest. Sramota me je. Koji sam ja idiot. Ja bi sad plakala, ja bi da me tješe, da raspravljamo, debatiramo. Želim odgovore na SVA pitanja.

Ilustracija: MS TIM HRVATSKA


Adrijana je bila praktična, nazvala svog neurologa, naručila me na Rebro. Dala mi sve informacije koje sam trebala. I nije ni jednom rekla niti jednu glupu rečenicu od onih koje sam ja njoj izrekla. Ona je bila supermen. Ja? Ja sam bila totalni idiot.

„Ljubavi sve ćemo zajedno riješiti. Tu sam,“ nježan je kao uvijek bio moj Goran, najbolji muž na svijetu.

Uvijek sam mislila da ja sam ja stup cijele obitelji. Stup za sestru, stup za Gorana, čak i za mamu i tatu. Ja sam ta koja sve drži.

Nisam, stup se slomio.

I sada opet kao prije četiri godine googlam. Sve o MS-u. Opet ponovno, ali ovaj put ne plačem. Ne mogu plakati, a treba to nekako izbaciti iz sebe.

Šok,nevjerica,guglanje, odbijanje,bijes....prihvaćanje. E do ovog zadnjeg put je malo duži i nimalo lak.

Možda sam pretjerala sa uvodom, ali ovu priču sigurno je na sličan način prošlo i ostalih 6.000 „sretnika“ u Hrvatskoj, koji boluju od multipla skleroze. Da,toliko nas je. I ne, nismo svi u invalidskim kolicima. Nas 70 posto ima relapsno remitirajući oblik multipla skleroze i vi ne vidite na nama da smo bolesni.

Radimo i živimo i borimo se sa ovom bolesti sa tisuću lica. I najviše naš muči što o njoj pojma nemate. Ni Vi, ni naša okolina, pa čak ni doktori. A tek država i zdravstveni sustav, e o njima ću imati što reći... 

Krenimo redom... najlakše je kroz ovaj video koji sam samo ja pregledala stotinu puta.

 

Do idućeg posta razmislite i zguglajte si što je MS i o čemu se ovdje radi. Ako išta shvatite onda ste puno pametniji od većine.

I da, ja sam ona što je bila u tv emisijama o multipli, ja sam ona koja je organizirala prvi hrvatski MS walk, ona što uređuje MS TIM Hrvatska na Facebooku da bi oboljeli imali što više informacija, ona što će učiniti sve što može da senzibilizira javnost o ovoj bolesti i prozove sve što ništa ne rade u raznim institucijama i zagorčavaju život oboljelima. Tome služi i ovaj blog. Proći ću s Vama kroz sve simptome i sva stanja. Ako imate pitanja i svoje priče javite mi se na hodaj.ms@gmail.com. I ne zaboravite: Mi možda imamo MS, ali MS nema nas.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (47 ocjena)

Komentari

Registracija
 • juma juma

  04.11.2015 u 23:11h

  Ukoliko ste medicinski obrazovani i znate prirodu oboljenja, jasno vam je zašto lijek ne postoji i zašto se neće tako skoro pronaći. Najbolja terapija jeste upravo ovo što radi gospodja Jukić pomažući time i sebi i drugima. Lijepo i dirljivo napisano. Općenito nam u društvu najviše nedostaje baš taj angažman pojedinca, odnosno njegovo odgovarajuće vrednovanje. Svima u udruzi puna podrška i neka ustraju u onom što rade. To je težak i spor put, ali jedini način za mijenjati ovo društvo ili možda više vjerujete obećanjima političara o boljitku preko noći, naravno čim zaokružite njihovu listu...
  7 88% 1
 • radman.katarina radman.katarina

  05.11.2015 u 05:32h

  Pohvala autorici na iskrenom i dirljivom prikazu događaja... Pojedinac sa ciljem, neuništiva je snaga koja pokreće: i sebe i okolinu. Iskrena pohvala i topla podrška autorici u namjeri da bude ona koja čini razliku i pokreće promjene. Stup.
  4 80% 1
 • Vito Vito

  06.11.2015 u 07:18h

  Nenkanenka 05.11.2015 u 13:10h _____________ Što ste s tim komentarom htijeli postići??? ________- Napisali ste da je vaš poznanik promijenio prehranu, "jer nije imao što izgubiti", a onda ovo: Pa bi možda i vama bilo najbolje da pokušate nešto sa strane, a ne da "dižete spomenik i prijateljujete" s bolešću - kad već nekog lijeka nema. ______________ Sami sebi "skoči u usta" ________ Gdje vi živite? _______ Zar netko ne bi smio pisati o bolesti kako bi pomogao drugima koji možda nemaju hrabrosti ili podrške pa im je i volja za životom smanjena i ne žele se kretati u društvu zbog "ugrađene sramote" o bolesti? _________ Dajte se malo "zbrojite" - tko može hodati i jesti 24/365, a da se niti jendom ne zaustavi i odmori? ________ Pisanje se može provoditi u vrijeme odmora od fizičkog napora - u MS slučaju šetnje _________ Tako se i tijelo i duh oslobažaju stresa, a ujedno mogu pomoći drugima korisnim savjetima za koje mnogi možda nikad nisu niti čuli. ___________ Cerebralna paraliza se još i danas mnogima prikazuje kao "mentalna retrdacija", jer čovjek nema kontrolu nad svojim tijelom i nitko ga nikad nije pitao za stanje uma zbog samog izgleda _____________ Sve dok se nije "pojavio" Stephen Hawking pa su znanstvenici i doktori počeli istraživati tu bolest "iznutra" _______ Po svijetu se davno provodi terapija kućnim ljubimcima, kod nas je "cucak cucak" i ništa više _________ Čak i "krave muzare" po javnim priejvoznim sredstvima pokušavaju i dalje zabranjivati psima vodičima vožnju sa slijepim osobama u "njihovim" "smijenama". __________ Kao da ste vi baš iz te "branše" nazadnih, onih koji ne žele javnost uopznavati s postojanjem drugih i "drukčijih", samo zato što imaju bolesti kojih se bojite više od kršćanskog života. _________- Možda niste kršćanka, ali i sve osale vjeroispovijedi govore o pomaganju slabijima i potrebitima ___________ A vi se ovdje prikazujete točno kako ste napisali = isprazno
  3 75% 1
 • Vito Vito

  05.11.2015 u 07:51h

  Čitam komentare i vidim "you tube" vezu - sedamnaest minuta govora žene koja je bila u kolicima, a sad stoji - da, o tome sam gledao devedesetih godina prošlog stoljeća, prije nego nam je došao "b-net" i slične udruge "kabelskih televizija" u Hrvatskoj te nam uskratio taj način prenošenja saznanja o svemu i svaćemu. _______ Onda još nije bilo you tube - a, ali su takva i slična predavanja po USA bila uobičajena. ____________ Kod nas se takvo nešto "ubija u korijenu" kako bi se narod držao pod kontrolom i usmjeravao prema potrebama pljačkaške klike koja i sad želi ponovo do vlasti _________ S neukima i neobrazovanima je lakše manipulirati. __________ Zato se i javio javorko 05.11.2015 u 07:25h ___________ Ispran mozak i ne može dobiti MS
  3 60% 2
 • Atmosfera Atmosfera

  05.11.2015 u 09:02h

  Draga Mirjam, ti jesi superwomen, stup i ti to možeš! Ponosna sam što te poznajem. Tvoja hrabrost pisanja o MS-u, tvom druženju s prijateljicom i razmišljanju, pomoći će mnogima s istom ili sičnom dijagnozom. Sviđa mi se što ti definiraš nju, a ne ona tebe. Mi živimo s cerebralnom paralizom. Godine druženja donijele su nam puno toga: od prihvaćanja do smijeha. Trebamo ljudima reći da ove dijagnoze nisu zarazne, da zbog njih nismo depresivni i manje vrijedni. Veliki pozdrav tebi i svima koji se druže s MS! Đurđica
  2 67% 1
 • Vito Vito

  05.11.2015 u 07:27h

  Davno sam gledao, dok su nam dopuštali vidjeti sve satelitske programe kao "osnovni paket" jednu USA "Realitiy zone" emisiju o "svemu i svaćemu" - jedan sudac koji dolazi na poziv pa sudi na ulici, i slične "dogodovštine". _________ Ne mogu zaboraviti kad sam "naletio" na epizodu o MS - i _____________ tamo se ljudi zajedno s lječnicima čude kako su uspjeli "usporiti" napredovanje te bolesti samom promjenom prehrane, a neki i promjenom okoline i načina života. ______ A sve uz stručne razgovore i slike početka, dijagnoze, savjeta, istraživanja za najbolju vrstu prehrane te promjena vidljivih "povlaćenja bolesti sve do ponovnog hodanja i trčanja. ___________ Na žalost, ne mogu to pronaći na internetu kad upišem realitiy zone, možda je i taj program promijenio vlasnika pa se sad drukčije zove. _________- No, ako su varali, varali su sebe, ali su bili i previše uvjerljivi da bi to bila stvarna prijevara, budući su razgovori vođeni s različitim doktorima različitih bolnica diljem USA. ___________ I nakon toga upoznam "dječaka" od 25 godina koji se učlani u klub kako bi se što više kretao, jer su mu dijagnosticirali MS i preporučili kretanje. ___________ Samo mi jedno nije jasno - što kretanje znači glumcima koji se stalno kreću, a opet obole od MS - a. ___________ Je izgledam glu po, ali vjerujem da promjena prehrane stvarno može, ako ne izliječiti onda drastično usporiti tu bolest. ________ Samo se mora "otrijezniti" i pokrenuti, a ne pasti u depresiju, što je prirodna reakcija na saznanje o bilo kojoj bolesti, kamoli o bolesti koju se "ne može" izliječiti. __________ Kažu da je većina bolesti "u glavi" i da je to moćan pokretač zamjene lijekova. ___________ Kako je lako pisati, zar ne? ________ Ne znam kako bih oboljelima pomogao, ali ako pronađete taj program, vidjet će te imena doktora i bolnica po USA, ako ih ne znate do sad, te sam barem tako pokušao pomoći
  2 67% 1
 • babyuh babyuh

  05.11.2015 u 09:56h

  Moja poznanica dobila dijagnozu prije 4 godine, u to vrijeme je dobila udarnu terapiju cortisona, odbila je imunomodificiranu th, dakle ne uzima nista, tada je drasticno promjenila prehranu , zivi normalno kao da nicega nema, MRT je u redu, simptomatike gotovo da i nema ( ponekad nesto vise umora nego sto bi trebalo), u to vrijeme su joj naglasili da je jako vazan unos Vit D , do dan danas ga redovito kontrolira ( krvna pretraga 9 i uzima ga redovito u kapima. Molim procitati: http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/nedostatak-vitamina-D
  2 67% 1
 • Philomy Philomy

  15.03.2016 u 23:12h

  Od srca preporučujem svima koji boluju od multiple skleroze,da mole devetnicu Gospi koja razvezuje čvorove.(čvor bilo koje bolesti) .Molite s velikim pouzdanjem i srcem punim ljubavi.To je velika i snažna molitva.Za one koji boluju od MS ili drugih bolesti,čvrsto vjerujte i molite.Osobno sam ima velika ozdravljenja ;)...pročitajte ostalo na web-u ako vas zanima,lp
  1 100% 0
 • Stingri73 Stingri73

  01.03.2016 u 19:41h

  Slozila bih se da je put do prihvacanja dug, nakon prva tri ispada i terapije medrolom i sve sto ide uz to svaki put sam prihvatila da je to to. Evo sad to prihvacam cetvrti put... Mozda je razlog sto ja jos nemam jasno određenu dijagnozu MS, nego mi svaki put kazu da bi mogla biti oblik MS, ali ce vrijeme pokazati. Ostecenja nisu velika i sve je na neki nacin u pocetku,ali vecina simptoma je nazalost tu. Drago mi je je da imate sa kime podijeliti osjecaje i iskustva koja stvarno ne razumije nasa okolina, osim mozda djelomicno supruznika i djece koji su sa nama svakodnevno, i da to dijelite i sa nama, poz
  1 100% 0
 • Mirjam Jukić

  04.11.2015 u 22:25h

  Znam...i o tome ćemo pisati. Da i ja sam na toj prehrani...Hvala na komentaru
  1 100% 0
 • Ironman0105 Ironman0105

  05.11.2015 u 04:59h

  steta. Bolest je neizljeciva, i samo ce napredovati. Znanstvenici sa zaljenjem tvrde da ne postoji tretman koji progresiju moze zaustaviti niti usporiti, moze se samo prikriti neke simptome, dok ne budu prevazidjeni i "udare" odjednom puta 10...sucut....
  1 50% 1
 • Vito Vito

  06.11.2015 u 07:33h

  nixonn 05.11.2015 u 18:18h _________ Razumijevanju??? Čega??? ______ "niti glave niti repa" __________ Još manje suvislog mišljenja - niste skolni takvom shvaćanju problema, a ipak ste se javili i napisali o toj stvari i tom problemu nekoliko rečenica __________ I to je napredak, prihvaćanje i početak sudjelovanja u raspravi oko objavljivanja javnosti o bolestima koje nisu zarazne, ali utjeću na život cijelih obitelji i njihovh prijatelja i poznanika ____________ A sve se lakše rješava razumnim razgovorima i, nekon, nerazumnim prijedlozima, saznanjima, savjetima. __________ I djete na početku "mora" naučiti hodati, a mi smo kao društvo, još daleko od početka "hodanja" s različitim bolestima ____________ Jedino se pijanci sastaju i raspravljaju, dok se stvarni bolesnici i dalje srame svojih bolesti pa se tako niti zdravstvena zajednica ne želi uključivati, ali pijancima i drogerašima dijeli novce "šakom i kapom". ________- O pušačima koji uništavaju sebe i obitelj i okolinu ovdje neću, ali i oni dobivaju više od nepravedno "otpisanih" ------- dio članka iz novina: 27. sij 2014. - U Hrvatskoj Stephen Hawking ne bi imao nikakve šanse .... studiranja, koja od rođenja boluje od cerebralne paralize i 80-postotni je invalid. ____________ Sad se pitajte: razumijevanju čega?
  1 50% 1
 • nixonn nixonn

  05.11.2015 u 18:18h

  Ne zna čovjek što bi kazao što bi pisao i komu ? Imate li Vi, draga Mirjam, išta u svom životu staviti na pijedestal osim MS- a? Imate li ? Komu se diviti ? Vama ? Multiploj sklerozi ? Izgleda da se valja diviti i Vama i toj teškoj bolesti. Nisam sklon takovim shvaćanjima stvari i problema. Da sam to tako shvaćao, odnosno onako kako Vi to nudite, netko bi na mom grobu i ponekoj crkvi palio lumine. Toliko. Hvala na razumijebvnju.
  0 0% 1
 • Nenkanenka Nenkanenka

  05.11.2015 u 13:10h

  Gospođo draga, sve to što ste napisali, sve je to lijepo, ali mi je isprazno - od pisanja i "prijateljevanja" s bolešću, facebook grupi i sl. Imala sam prije nekih 7-8 mj. susret s čovjekom koji ima istu tu bolest, teško je govorio, još teže hodao, teško disao,... Kako ja volim čitati o alternativnim pristupima liječenju, rekla sam mu da si barem pokuša olakšati bolest pijući sada već "moderne" zelene guste sokove od povrća i voća i da jede što više sirovog. Prošlo je u međuvremenu dosta vremena, nije se javljao, mislila sam da je možda već i kritično - kad je jednog dana došao k meni. Veli da nije imao što izgubiti pa je sve to koristio: govori normalno, hoda bez problema, jedino kaže da se ponekad zadiše kad dulje vrijeme hoda. Pa bi možda i vama bilo najbolje da pokušate nešto sa strane, a ne da "dižete spomenik i prijateljujete" s bolešću - kad već nekog lijeka nema.
  1 33% 2
 • halflife22 halflife22

  04.11.2015 u 22:07h

  Lako izljecivo na pravi nacin prehranom, umjesto gubljenja vremena po Rebru: https://www.youtube.com/watch?v=KLjgBLwH3Wc
  1 25% 3
 • gmax gmax

  23.03.2017 u 10:38h

  MP nije neizleciva bolest. Postoji neko ko to moze. Upravo su moji prijatelji kod nejga na terapiji ...ocekujem da se vrate i da na magnetu konstatujemo promene
  0 0% 0
 • gmax gmax

  23.03.2017 u 10:36h

  Ja ipak mislim da nije neizleciva bolest. Postoji neko ko to moze. Upravo su moji prijatelji kod nejga na terapiji ...ocekujem da se vrate i da na magnetu konstatujemo promene
  0 0% 0
 • Nenkanenka Nenkanenka

  06.11.2015 u 07:56h

  Da ste pažljivije čitali, shvatili biste da sam mislila na farmaceutske lijekove i da sam zato spomenula alternativne metode, pa i drugi način prehrane. Inače, živim na zemlji i pismena sam, za razliku od vas.
  0 0% 0
 • Mirjam Jukić

  05.11.2015 u 13:56h

  Vitamin D sastavna je vitaminska terapija svih oboljelih. I ja ga uzimam koliko mi je poznato većina to primjenjuje. Hvala na komentaru.
  0 0% 0
 • Mirjam Jukić

  05.11.2015 u 13:54h

  Poštovana, hvala na komentaru. Ovo je tek prvi post. Pisat ću i o prehrani i ja se držim sokova i važnosti ispravne prehrane. Ovaj post je samo uvod u puno tema koje ćemo proći kako bi oboljeli imali što više informacija. Svaki Vaš savjet je dobrodošao i pomaže u krajnjem cilju - okupljanju oboljelih i razumjeni iskustava kao i senzibiliziranju javnosti za ovu bolest...
  0 0% 0
 • reikspe reikspe

  05.11.2015 u 13:26h

  Nije baš lako se liječiti po protokolima spomenutog komada i pri tom još očekivati da je moguće izlječenje od takozvane multiple skleroze. Njezini savjeti su eklektični i svaki njezin savjet treba znati ga analizirati i tek tada primjeniti.Paleo dijeta je OK, ali za početne godine bolje je početi sa BB dijetom. MS je u pravilu oboljenje CNS-a cirkulatorne naravi i terapija prehranom i prehranbenim dodacima daje dobre rezultate. Zgubidani na Rebru nemaju blage veze s fiziologijom CNS-a i mogućem liječenju kod spomenute boleštine. EBM je za njih sveto pismo i drže se samo tih rituala dok žrtve ispaštaju.
  0 0% 0
 • Mirjam Jukić

  05.11.2015 u 10:07h

  Hvala na podršci i što si prepoznala iskrene namjere.
  0 0% 0
 • notorna_komunjara notorna_komunjara

  05.11.2015 u 08:23h

  tvoj osnovni problem je ne što si u ku..u,nego što nisi niti svjestan da si u ku..u
  0 0% 0
 • halflife22 halflife22

  04.11.2015 u 23:19h

  Hrana zapravo je lijek jer je prirodna i evolucijski gradila nase tijelo. Dok to kemikalije kao ovaj AUBAGIO nisu. Ne vjerujem u kemikalije jer nisu ucinkovite niti prirodne za tijelo. Uostalom kemikalije dovode do bolesti. Koristi li dr. Habek najnovija dostignuca Dr. Terry Wahls i dr. doktora ili je zaostao u starim neucinkovitim teorijama? Da li uspjesno izlijeci MS kao Dr. Terry Wahls? Ako ne, onda je to gubitak vremena.
  0 0% 0
 • Philomy Philomy

  15.03.2016 u 23:12h

  Od srca preporučujem svima koji boluju od multiple skleroze,da mole devetnicu Gospi koja razvezuje čvorove.(čvor bilo koje bolesti) .Molite s velikim pouzdanjem i srcem punim ljubavi.To je velika i snažna molitva.Za one koji boluju od MS ili drugih bolesti,čvrsto vjerujte i molite.Osobno sam ima velika ozdravljenja ;)...pročitajte ostalo na web-u ako vas zanima,lp
  1 100% 0
 • Stingri73 Stingri73

  01.03.2016 u 19:41h

  Slozila bih se da je put do prihvacanja dug, nakon prva tri ispada i terapije medrolom i sve sto ide uz to svaki put sam prihvatila da je to to. Evo sad to prihvacam cetvrti put... Mozda je razlog sto ja jos nemam jasno određenu dijagnozu MS, nego mi svaki put kazu da bi mogla biti oblik MS, ali ce vrijeme pokazati. Ostecenja nisu velika i sve je na neki nacin u pocetku,ali vecina simptoma je nazalost tu. Drago mi je je da imate sa kime podijeliti osjecaje i iskustva koja stvarno ne razumije nasa okolina, osim mozda djelomicno supruznika i djece koji su sa nama svakodnevno, i da to dijelite i sa nama, poz
  1 100% 0
 • Vito Vito

  06.11.2015 u 07:33h

  nixonn 05.11.2015 u 18:18h _________ Razumijevanju??? Čega??? ______ "niti glave niti repa" __________ Još manje suvislog mišljenja - niste skolni takvom shvaćanju problema, a ipak ste se javili i napisali o toj stvari i tom problemu nekoliko rečenica __________ I to je napredak, prihvaćanje i početak sudjelovanja u raspravi oko objavljivanja javnosti o bolestima koje nisu zarazne, ali utjeću na život cijelih obitelji i njihovh prijatelja i poznanika ____________ A sve se lakše rješava razumnim razgovorima i, nekon, nerazumnim prijedlozima, saznanjima, savjetima. __________ I djete na početku "mora" naučiti hodati, a mi smo kao društvo, još daleko od početka "hodanja" s različitim bolestima ____________ Jedino se pijanci sastaju i raspravljaju, dok se stvarni bolesnici i dalje srame svojih bolesti pa se tako niti zdravstvena zajednica ne želi uključivati, ali pijancima i drogerašima dijeli novce "šakom i kapom". ________- O pušačima koji uništavaju sebe i obitelj i okolinu ovdje neću, ali i oni dobivaju više od nepravedno "otpisanih" ------- dio članka iz novina: 27. sij 2014. - U Hrvatskoj Stephen Hawking ne bi imao nikakve šanse .... studiranja, koja od rođenja boluje od cerebralne paralize i 80-postotni je invalid. ____________ Sad se pitajte: razumijevanju čega?
  1 50% 1
 • Vito Vito

  06.11.2015 u 07:18h

  Nenkanenka 05.11.2015 u 13:10h _____________ Što ste s tim komentarom htijeli postići??? ________- Napisali ste da je vaš poznanik promijenio prehranu, "jer nije imao što izgubiti", a onda ovo: Pa bi možda i vama bilo najbolje da pokušate nešto sa strane, a ne da "dižete spomenik i prijateljujete" s bolešću - kad već nekog lijeka nema. ______________ Sami sebi "skoči u usta" ________ Gdje vi živite? _______ Zar netko ne bi smio pisati o bolesti kako bi pomogao drugima koji možda nemaju hrabrosti ili podrške pa im je i volja za životom smanjena i ne žele se kretati u društvu zbog "ugrađene sramote" o bolesti? _________ Dajte se malo "zbrojite" - tko može hodati i jesti 24/365, a da se niti jendom ne zaustavi i odmori? ________ Pisanje se može provoditi u vrijeme odmora od fizičkog napora - u MS slučaju šetnje _________ Tako se i tijelo i duh oslobažaju stresa, a ujedno mogu pomoći drugima korisnim savjetima za koje mnogi možda nikad nisu niti čuli. ___________ Cerebralna paraliza se još i danas mnogima prikazuje kao "mentalna retrdacija", jer čovjek nema kontrolu nad svojim tijelom i nitko ga nikad nije pitao za stanje uma zbog samog izgleda _____________ Sve dok se nije "pojavio" Stephen Hawking pa su znanstvenici i doktori počeli istraživati tu bolest "iznutra" _______ Po svijetu se davno provodi terapija kućnim ljubimcima, kod nas je "cucak cucak" i ništa više _________ Čak i "krave muzare" po javnim priejvoznim sredstvima pokušavaju i dalje zabranjivati psima vodičima vožnju sa slijepim osobama u "njihovim" "smijenama". __________ Kao da ste vi baš iz te "branše" nazadnih, onih koji ne žele javnost uopznavati s postojanjem drugih i "drukčijih", samo zato što imaju bolesti kojih se bojite više od kršćanskog života. _________- Možda niste kršćanka, ali i sve osale vjeroispovijedi govore o pomaganju slabijima i potrebitima ___________ A vi se ovdje prikazujete točno kako ste napisali = isprazno
  3 75% 1
 • nixonn nixonn

  05.11.2015 u 18:18h

  Ne zna čovjek što bi kazao što bi pisao i komu ? Imate li Vi, draga Mirjam, išta u svom životu staviti na pijedestal osim MS- a? Imate li ? Komu se diviti ? Vama ? Multiploj sklerozi ? Izgleda da se valja diviti i Vama i toj teškoj bolesti. Nisam sklon takovim shvaćanjima stvari i problema. Da sam to tako shvaćao, odnosno onako kako Vi to nudite, netko bi na mom grobu i ponekoj crkvi palio lumine. Toliko. Hvala na razumijebvnju.
  0 0% 1
 • Nenkanenka Nenkanenka

  05.11.2015 u 13:10h

  Gospođo draga, sve to što ste napisali, sve je to lijepo, ali mi je isprazno - od pisanja i "prijateljevanja" s bolešću, facebook grupi i sl. Imala sam prije nekih 7-8 mj. susret s čovjekom koji ima istu tu bolest, teško je govorio, još teže hodao, teško disao,... Kako ja volim čitati o alternativnim pristupima liječenju, rekla sam mu da si barem pokuša olakšati bolest pijući sada već "moderne" zelene guste sokove od povrća i voća i da jede što više sirovog. Prošlo je u međuvremenu dosta vremena, nije se javljao, mislila sam da je možda već i kritično - kad je jednog dana došao k meni. Veli da nije imao što izgubiti pa je sve to koristio: govori normalno, hoda bez problema, jedino kaže da se ponekad zadiše kad dulje vrijeme hoda. Pa bi možda i vama bilo najbolje da pokušate nešto sa strane, a ne da "dižete spomenik i prijateljujete" s bolešću - kad već nekog lijeka nema.
  1 33% 2
 • babyuh babyuh

  05.11.2015 u 09:56h

  Moja poznanica dobila dijagnozu prije 4 godine, u to vrijeme je dobila udarnu terapiju cortisona, odbila je imunomodificiranu th, dakle ne uzima nista, tada je drasticno promjenila prehranu , zivi normalno kao da nicega nema, MRT je u redu, simptomatike gotovo da i nema ( ponekad nesto vise umora nego sto bi trebalo), u to vrijeme su joj naglasili da je jako vazan unos Vit D , do dan danas ga redovito kontrolira ( krvna pretraga 9 i uzima ga redovito u kapima. Molim procitati: http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/nedostatak-vitamina-D
  2 67% 1
 • Atmosfera Atmosfera

  05.11.2015 u 09:02h

  Draga Mirjam, ti jesi superwomen, stup i ti to možeš! Ponosna sam što te poznajem. Tvoja hrabrost pisanja o MS-u, tvom druženju s prijateljicom i razmišljanju, pomoći će mnogima s istom ili sičnom dijagnozom. Sviđa mi se što ti definiraš nju, a ne ona tebe. Mi živimo s cerebralnom paralizom. Godine druženja donijele su nam puno toga: od prihvaćanja do smijeha. Trebamo ljudima reći da ove dijagnoze nisu zarazne, da zbog njih nismo depresivni i manje vrijedni. Veliki pozdrav tebi i svima koji se druže s MS! Đurđica
  2 67% 1
 • Vito Vito

  05.11.2015 u 07:51h

  Čitam komentare i vidim "you tube" vezu - sedamnaest minuta govora žene koja je bila u kolicima, a sad stoji - da, o tome sam gledao devedesetih godina prošlog stoljeća, prije nego nam je došao "b-net" i slične udruge "kabelskih televizija" u Hrvatskoj te nam uskratio taj način prenošenja saznanja o svemu i svaćemu. _______ Onda još nije bilo you tube - a, ali su takva i slična predavanja po USA bila uobičajena. ____________ Kod nas se takvo nešto "ubija u korijenu" kako bi se narod držao pod kontrolom i usmjeravao prema potrebama pljačkaške klike koja i sad želi ponovo do vlasti _________ S neukima i neobrazovanima je lakše manipulirati. __________ Zato se i javio javorko 05.11.2015 u 07:25h ___________ Ispran mozak i ne može dobiti MS
  3 60% 2
 • Vito Vito

  05.11.2015 u 07:27h

  Davno sam gledao, dok su nam dopuštali vidjeti sve satelitske programe kao "osnovni paket" jednu USA "Realitiy zone" emisiju o "svemu i svaćemu" - jedan sudac koji dolazi na poziv pa sudi na ulici, i slične "dogodovštine". _________ Ne mogu zaboraviti kad sam "naletio" na epizodu o MS - i _____________ tamo se ljudi zajedno s lječnicima čude kako su uspjeli "usporiti" napredovanje te bolesti samom promjenom prehrane, a neki i promjenom okoline i načina života. ______ A sve uz stručne razgovore i slike početka, dijagnoze, savjeta, istraživanja za najbolju vrstu prehrane te promjena vidljivih "povlaćenja bolesti sve do ponovnog hodanja i trčanja. ___________ Na žalost, ne mogu to pronaći na internetu kad upišem realitiy zone, možda je i taj program promijenio vlasnika pa se sad drukčije zove. _________- No, ako su varali, varali su sebe, ali su bili i previše uvjerljivi da bi to bila stvarna prijevara, budući su razgovori vođeni s različitim doktorima različitih bolnica diljem USA. ___________ I nakon toga upoznam "dječaka" od 25 godina koji se učlani u klub kako bi se što više kretao, jer su mu dijagnosticirali MS i preporučili kretanje. ___________ Samo mi jedno nije jasno - što kretanje znači glumcima koji se stalno kreću, a opet obole od MS - a. ___________ Je izgledam glu po, ali vjerujem da promjena prehrane stvarno može, ako ne izliječiti onda drastično usporiti tu bolest. ________ Samo se mora "otrijezniti" i pokrenuti, a ne pasti u depresiju, što je prirodna reakcija na saznanje o bilo kojoj bolesti, kamoli o bolesti koju se "ne može" izliječiti. __________ Kažu da je većina bolesti "u glavi" i da je to moćan pokretač zamjene lijekova. ___________ Kako je lako pisati, zar ne? ________ Ne znam kako bih oboljelima pomogao, ali ako pronađete taj program, vidjet će te imena doktora i bolnica po USA, ako ih ne znate do sad, te sam barem tako pokušao pomoći
  2 67% 1
 • radman.katarina radman.katarina

  05.11.2015 u 05:32h

  Pohvala autorici na iskrenom i dirljivom prikazu događaja... Pojedinac sa ciljem, neuništiva je snaga koja pokreće: i sebe i okolinu. Iskrena pohvala i topla podrška autorici u namjeri da bude ona koja čini razliku i pokreće promjene. Stup.
  4 80% 1
 • Ironman0105 Ironman0105

  05.11.2015 u 04:59h

  steta. Bolest je neizljeciva, i samo ce napredovati. Znanstvenici sa zaljenjem tvrde da ne postoji tretman koji progresiju moze zaustaviti niti usporiti, moze se samo prikriti neke simptome, dok ne budu prevazidjeni i "udare" odjednom puta 10...sucut....
  1 50% 1
 • halflife22 halflife22

  04.11.2015 u 23:19h

  Hrana zapravo je lijek jer je prirodna i evolucijski gradila nase tijelo. Dok to kemikalije kao ovaj AUBAGIO nisu. Ne vjerujem u kemikalije jer nisu ucinkovite niti prirodne za tijelo. Uostalom kemikalije dovode do bolesti. Koristi li dr. Habek najnovija dostignuca Dr. Terry Wahls i dr. doktora ili je zaostao u starim neucinkovitim teorijama? Da li uspjesno izlijeci MS kao Dr. Terry Wahls? Ako ne, onda je to gubitak vremena.
  0 0% 0
 • juma juma

  04.11.2015 u 23:11h

  Ukoliko ste medicinski obrazovani i znate prirodu oboljenja, jasno vam je zašto lijek ne postoji i zašto se neće tako skoro pronaći. Najbolja terapija jeste upravo ovo što radi gospodja Jukić pomažući time i sebi i drugima. Lijepo i dirljivo napisano. Općenito nam u društvu najviše nedostaje baš taj angažman pojedinca, odnosno njegovo odgovarajuće vrednovanje. Svima u udruzi puna podrška i neka ustraju u onom što rade. To je težak i spor put, ali jedini način za mijenjati ovo društvo ili možda više vjerujete obećanjima političara o boljitku preko noći, naravno čim zaokružite njihovu listu...
  7 88% 1
 • Mirjam Jukić

  04.11.2015 u 22:25h

  Znam...i o tome ćemo pisati. Da i ja sam na toj prehrani...Hvala na komentaru
  1 100% 0
 • halflife22 halflife22

  04.11.2015 u 22:07h

  Lako izljecivo na pravi nacin prehranom, umjesto gubljenja vremena po Rebru: https://www.youtube.com/watch?v=KLjgBLwH3Wc
  1 25% 3
Pregledaj sve komentare