O blogu
Ovo je edukacijski blog na kojem ćemo s vama podijeliti korisne savjete kako pomoći djeci da se razviju u financijski odgovorne osobe. Roditelji se često pitaju kako i kada djeci objasniti što je novac i koja je njegova uloga. Kako upravljati novcem i potaknuti djecu da odaberu pravi put do financijske zrelosti? Budite s nama svaki ponedjeljak kad ćemo za vas pripremiti po jednu novu temu. Očekujemo proaktivnost s vaše strane, podijelite s nama vaša iskustva i nedoumice o ovim temama - pokušat ćemo ih zajedno riješiti.

Ana i Danijela

vrbosic.grgat@gmail.com

Arhive
Pametnakuna.hr
Objavljena knjiga

Knjiga "Tajne uspješnog poslovanja - vodič za srednja i mala poduzeća"

Sv. Nikola i Djeda Mraz

U četvrtak 6. prosinca slavi se sv. Nikola. Većina nas zna priču o sv. Nikoli, bio je biskup, živio ne na području današnje Turske. Rodio se u gradu Patara, tada pomorskom i trgovačkom gradu najugozapadnoj obali Likiji na mediteranskoj obali Turske. Veći dio života proveo je u obližnjem gradu Myra, gdje je i umro oko 346. godine.
                                                      Patara

 

Njegova najpoznatija dobra djela vezana su uz darivanje siromašnih, a posebno mladih djevojaka spremnih za udaju.
Osim što je zaštitnik djece, sv. Nikola je zaštitinik pomoraca. U Komiži, na otoku Visu, zaštitniku mjesta, ovaj se dan posebno obilježava. Naime, za spas svih brodova i mornara, u žrtvenom ognju, zapali se jedan stari drveni brod.

 

S vremenom se sv. Nikola „pretvorio“ u Djeda Mraza ili Djeda Božićnjaka, kako tko više voli. Prema nekim istraživanjima, Djeda Mraz je nastao od “Sinterklasa” i udomaćio se kao Santa Clause, Saint Nicholas, Kris Kringl…

Moderni Djeda Mraz, nastao je, a gdje drugdje nego u SAD-u.

Djed Mraz je promjenio odjeću, više nije biskup i ne nosi biskupsku odjeću, sada nosi crvene hlače, crveni haljetak, crvenu kapu, crne čizme, rukavice…
Djed Mraz se iz tople turske preselio u hladnu Finsku tj. u Laponiju u selu Rovaniemi.

Nagradno pitanje: koja TV reklama, u kojoj se pojavljuje Djed Mraz, najavljuje sezonu božićnog reklamiranja? (pomoć: dvije riječi, obje počinju s trećim slovom abecede :) )

 

Jučerašnjom prvom adventskom nedjeljom ili došašćem, pripremamo se na Božić.

Dućani su već duže vrijeme puni božićnih ukrasa, u trgovačkim centrima, ako već nisu počeli, počinje svirati božićna glazba (koliko puta možete čuti jednu te istu pjesmu?).

Nećemo valjda dopustiti da se i ovaj Božić pretvori u kupovanje, kupovanje, kupovanje…

Kriza pokazuje svoje oštre zube, nemojte dopustiti da vas zaslijepe beskorisne sitnice iz izloga.

Pozdrav,

Ana i Danijela

 

Share

Post to Twitter

Comments are closed.