O autorici i blogu

Arhive

Beze torta s jagodama

Torte, pa i ostali deserti s beze korama (ili puslicama) visoko su na mojoj ljestvici omiljenih slastica, što ste, pratite li moj blog, i sami već mogli zaključiti :)

Volim tu kombinaciju hrskavih kora s nekom finom kremicom i/ili šlagom pa još s voćem….mmmmm!

Ovdje sam iskoristila cijela jaja (za razliku od Pavlove  u kojoj se koriste samo bjelanjci), žutu kremu malo sam osvježila dodavanjem limunovog soka i naribane korice a jagodama na vrhu otvorila ovu sezonu (eh, nisu to još one domaće, najslađe jagode, ali i ovima nije lako odoljeti ;) ).

Torta je pahuljasta ali zasitna, topi se u ustima.

Brzo nestaje! :)

 

Napomenula sam i u receptu, jagode je bolje rasporediti po cijeloj torti u jednom sloju, ovako kako sam ih ja “nabacala” nije se pokazalo najboljim rješenjem kod rezanja torte.

S beze korom treba pažljivo rukovati kako se kora ne bi lomila, ali nemojte se brinuti ako tijekom pečenja/sušenja kora izvana na površini malo popuca, važno je da se dobro ispeče i ostane u komadu.

 

Beze kora:

  • 5 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica gustina

 

Čokoladni preljev:

100 g bijele čokolade

50 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja

 

Krema:

  • 5 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 2 žlice gustina
  • 1 mahuna vanilije (srž) ili vrećica burbon-vanilije ili malo domaćeg ekstrakta vanilije
  • 500 ml mlijeka
  • ½  limuna, domaćeg nešpricanog  (sok i korica)
  • 100 g maslaca

 

  • 300 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja ili 2 vrećice šlaga
  • 1 žlica šećera u prahu

 

  • 500 g jagoda

 

 

Priprema:

  1. Pećnicu ugrijati na 130°C.
  2. Lim obložiti papirom za pečenje.
  3. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
  4. Bjelanjcima dodati prstohvat soli i istući ih u čvrsti snijeg. Postupno dodavati šećer, neprestano miješajući mikserom još nekoliko minuta, dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Na kraju dodati vaniliju i žličicu gustina.
  5. Na sredinu pripremljenog lima za pečenje staviti smjesu od bjelanjaka pa špatulom ili žlicom formirati u krug promjera 20 cm (ja sam ostavila nemarno raspoređenu smjesu ali želite li „uredniju“ tortu, zagladite i poravnajte bjelanjke sa svih strana).
  6. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći/sušiti sat i trideset minuta.
  7. Tijekom pečenja ne otvarati pećnicu. (Ja koru sušim uz  ventilator pa povremeno i smanjim temperaturu. Svaka pećnica različito peče, moja je dosta jaka.)Pečena beze kora treba izvana sa svih strana biti suha i hrskava a iznutra mekana i pjenasta.
  8. Kada je kora pečena, isključiti pećnicu, malo otvoriti vrata pećnicei ostaviti da se kora polako ohladi. Ohlađenu beze koru pažljivo odvojiti od papira za pečenje.
  9. Čokoladu izrezati na manje komade. Vrhnje za šlag ugrijati do vrenja pa maknuti s vatre i dodati pripremljenu čokoladu. Dobro promiješati da se čokolada i vrhnje sjedine u glatku smjesu pa ostaviti da se ohladi.
  10. Pripremiti kremu. Ugrijati mlijeko. U drugoj posudi pjenasto mikserom izmiješati žumanjke i šećer, dodati gustin, vaniliju i malo vrućeg mlijeka. Promiješati pa sve uliti u posudu s mlijekom, maknuti s vatre i brzo pjenjačom miješati dok se krema malo ne zgusne, vratiti na laganu vatru i kuhati uz stalno miješanje dok krema ne postane gusta. Na kraju kuhanja dodati limunov sok i naribanu koricu. Ohladiti.
  11. Pjenasto izmiješati omekšani maslac pa pomiješati sa ohlađenom kremom.
  12. Vrhnje i  šećer u prahu istući u šlag.
  13. Složiti tortu – na ohlađenu beze koru nanijeti bijelu čokoladu, zatim žutu kremu i na kraju šlag. Po torti rasporediti jagode (ja sam ih stavila na hrpicu u sredinu ali bolje ih je u jednom sloju rasporediti po torti, lakše će se kasnije rezati).
  14. Prije posluživanja tortu dobro ohladite (možete je napraviti ranije pa ostaviti u hladnjaku tijekom noći).

 

Share