O autorici i blogu

Arhive

HOT CROSS BUNS – uskrsna peciva

 

Prošle godine pred Uskrs podijelila sam s vama recept za Pincu, slatku pogaču koja se tradicionalno priprema u Istri, na Kvarneru i u Dalmaciji,  a ova slatka začinjena peciva s grožđicama i križićem na vrhu posebno su popularna u Velikoj Britaniji i zemljama engleskog govornog područja.
Tradicionalno se pripremaju na Veliki petak i prava su uskrsna poslastica.
Priprema nije komplicirana ali malo duže traje jer se tijesto nekoliko puta diže. Peciva se prije pečenja ukrašavaju smjesom od brašna (za križiće) a nakon pečenja, još vruća, premažu glazurom (od koje su peciva prekrasno sjajna ali i ljepljiva).

 

Priprema

Glazura:

100 ml vode
sok 1 naranče
60 g šećera
1-2 žlice meda
1 štapić cimeta (ili 1/4 žličice mljevenog cimeta)
5 klinčića

1. Sve sastojke stavite u lončić i na laganoj vatri kuhajte 5 minuta, uz povremeno miješanje.
2. Ostavite da se ohladi.

Smjesa za križiće:

3 žlice brašna
6 žlica vode
2 žlice ulja

1. Sve sastojke pomiješajte u gustu, glatku smjesu bez grudica.
2. Stavite u slastičarsku vrećicu (ili vrećicu za zamrzavanje) i ostavite u hladnjaku do trenutka kada ćete smjesu nanijeti na peciva.

Tijesto:

7 g suhog kvasa
250 ml tople vode
60 g šećera
250 g glatkog brašna

250 g glatkog brašna
½ žličice soli
100 g maslaca (sobne temperature)
200 g grožđica
1 žličica cimeta (mljevenog)
½ žličice klinčića (mljevenih)
½ žličice muškatnog oraščića (mljevenog)
naribana korica 2 limuna
naribana korica 1 naranče
1 jaje

1. U većoj posudi pomiješajte suhi kvasac, toplu vodu i šećer. Miješajte dok se kvasac ne rastopi.

2. Dodajte 250 g glatkog brašna i sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Pokrijte i ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi (dok se ovo predtijesto ne udvostruči).

3. U drugu posudu stavite preostalih 250 g glatkog brašna, dodajte sol i mljevene začine te sve dobro pomiješajte. Dodajte maslac i utrljajte ga u brašno. Dodajte jaje i odstajalo, naraslo predtijesto i sve skupa rukama umijesite dok ne dobijete glatko tijesto.

4. Pokrijte i stavite 30 minuta na toplom mjestu.

5. Tijestu sada dodajte grožđice i naribanu koricu limuna i naranče, sve premijesite, pokrijte i ostavite još 30 minuta.

6. Sada tijesto izručite na brašnom posutu plohu, lagano ga premijesite i podijelite na 2oak podjednakih, manjih loptica.

7. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega složite pripremljena peciva (ostavite mali razmak između peciva). Pokrijte i ostavite da se dižu dok se ne udvostruče.

8. Na peciva nanesite smjesu za križiće. Odrežite sami vrh vrećice sa smjesom od brašna, pa pažljivo na svako pecivo nanesite smjesu u obliku križa.

9. Stavite peciva u zagrijanu pećnicu i pecite 15-20 minuta na 180-200°C, odnosno dok ne dobiju finu zlatnosmeđu boju.

10. Vruća peciva premažite hladnom gazurom i poslužite.

 

 

Sretan Uskrs! :)

<3

Share