O autorici i blogu

Arhive

Oraščići

Kolačići su svi gotovi i prije nego krenemo kititi bor, dijelim s vama još jedan slatki recept.

 

Ovi su kolačići još jedni od onih koji se za blagdane u mojoj kući ne preskaču.

Priprema je malo spora i pipava, treba dosta vremena za punjenje modlica, ali u toj priči od velike pomoći mogu biti i neke male ruke. Klincima je taj dio svakako zabavniji nego nama.  Samo ih držite na oku kako ne bi prepunili modle. :)

Ako nemate domaću mast, možete umjesto nje koristiti maslac, ipak, moram reći da je meni mast u ovom receptu nezamjenjiva (kao i u kranclama, vanilicama i drugim sličnim kolačićima).

Dobro je imati puno modlica jer se tijesto peče kratko pa je najbolje imati  stalno pripremljene i napunjene modle.

 

Potrebni sastojci:

za tijesto

  • 300 g glatkog brašna
  •  120 g šećera
  •  100 g mljevenih oraha
  •  1/2 žlice kakaa
  •  100 g masti
  •  120 g maslaca

 

za kremu

  • 2 jaja
  •  100 g šećera u prahu
  •  100 g čokolade
  •  1 žlica zlatnog sirupa (možete ga kupiti u DM-u) ili gustog meda
  •  malo cimeta
  •  120 g maslaca

 

Postupak:

  1. U prosijano brašno dodajte šećer, orahe i kakao. Promiješajte, dodajte mast i na manje komade narezani maslac. Rukama umijesite tijesto, zamotajte ga u foliju i ostavite oko 1 sat na hladnom mjestu.
  2. Pripremite modlice – svaku malo namastite i pospite ih s malo brašna.
  3. Ohlađenim tijestom punite modlice u tankom sloju.
  4. Pecite 3-5 minuta na 160-170°C.
  5. Kada se malo ohladi, toliko da možete modlu primiti rukom, izvadite tijesto iz modlica (samo lagano lupnite modlom po limu i tijesto će ispasti ;) ), ostavite da se ohladi.
  6. Pripremite kremu – jaja izmiješajte sa šećerom i uz stalno miješanje skuhajte na pari (zdjelu s jajima stavite nad vruću kupelj, pazite da voda ne dodiruje dno posude sa kremom). Dodajte otopljenu čokoladu i zlatni sirup (sirup je samo opcija, kremu možete skuhati i bez sirupa), pa kuhajte dok se krema malo ne zgusne i postane sjana i svilenkasta.
  7. Maknite s vatre i ohladite. U hladno dodajte maslac sobne temperature i sve mikserom izradite.
  8. Spojite kolačiće tako da na jednu polovicu tijesta nanesete kremu pa preklopite drugom polovicom.
  9. Spojene kolačiće uvaljajte u šećer u prahu.

 

Sretan Božić!

Share

2 Responses to Oraščići