navigacija

Žele od crvenog ribiz(l)a

foto: Tatjana Pastuović Klaić

 

Od svih pekmeza, džemova, marmelada i želea ovo je, bez ikakve sumnje, favorit mog sina. Svake godine od obje bake dobio bi popriličnu količinu ovog finog, slatko-kiselog želea, dovoljnu za cijelu godinu.  Prije nekoliko dana mama me iznenadila (razveselila ;) ) pošiljkom, ne napunjenih staklenki! već svježih ribiza.

Poruka je bila jasna :lol

 

 

 

 

Priprema je jednostavna a rezultat fantastičan.

 

Osnovna mjera:

  • 1 kg ribiza
  • 500-600 g šećera
  • 1 čaša vode (2 dl)

 

 

Ribiz očistite, operite i zgnječite. Dodajte čašu vode i stavite da zakuha.

Sada ostavite da se malo ohladi pa voće pasirajte (protisnite kroz sito). Ponovite postupak kako bi iscijedili sav sok. Možete ovaj korak napraviti i tako da voće procijedite kroz čistu gazu, tada će postupak duže trajati.

Soku dodajte šećer i kuhajte ga 30 minuta na jakoj vatri (vrijeme računajte od trenutka kada zakuha). Tijekom kuhanja često miješajte i po potrebi skidajte pjenu.

Smjesa će biti malo rijetka ali neka vas to ne brine, hlađenjem će se zgusnuti.

Izlijte u čiste, sterilizirane staklenke.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (2 ocjena)