navigacija

Documenta – udruga građana ili parapolitička organizacija?

Foto: Boris Ščitar/Večernji list

Hrvatska je demokratska zemlja. U demokracijama svatko ima pravo na mišljenje, stav, slobodno djelovanje, udruživanje, političku aktivnost, prosvjede... Tako i civilne udruge imaju pravo na rad, na djelovanje, koliko god se nekome ono svidjelo ili ne. Naravno, svi koji rade u javnom prostoru, posebice oni koji za svoj rad koriste javni novac, moraju biti spremni i na javnu kritiku. To se odnosi i na kontroverznu Documentu – Centar za suočavanje s prošlošću, koju su prije deset godina osnovali Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Građanski odbor za ljudska prava te Hrvatski Helsinški odbor.


U ovih deset godina djelovanja, Documenta je ostavila mnogobrojna kontroverzna pitanja u pogledu svog djelovanja. Prije dvije godine u kolumni u Večernjaku, pod naslovom „I Ivo Josipović bi se trebao crvenjeti zbog nagrade Vesni Teršelič“, pisao sam o Documenti nakon pravomoćne oslobađajuće presude Haškoga suda za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Tada sam napisao sljedeće:

 

Da, Domovinski rat definitivno je gotov, sada i za stolom, pred sudom. Oslobađajućom presudom Haaškog suda hrvatskim generalima završio je rat poslije rata, rat koji se vodio u sudnici, za stolom, lobiranjem, pakiranjem, manipuliranjem, izmišljanjem, konstruiranjem...

Sad je posve jasno, nakon ove presude, da se u Haagu išlo za izjednačavanjem krivnje na prostoru bivše Jugoslavije, gdje bi se izbrisala granica između agresora i žrtve, a onda i između pobjednika i poraženog. Trebali su svi biti isti. Ipak, na kraju je prevladala zdrava pamet i najočitije činjenice, zdrava pamet koja je zaključila da se takvo što nije dogodilo i da se haaško tužiteljstvo godinama bavilo političkim manipuliranjem i konstrukcijama.

Tako je danas rat konačno iza nas. Naravno, njegove posljedice još će se dugo osjećati, jer treba pronaći nestale, obnoviti još ono što je ostalo porušeno, zločince kazniti...

Hrvatska cijela drukčije diše, slobodna, bez pritiska, bez kolektivnog krimena, sada konačno oslobođena da gleda u budućnost o kojoj neprestano govori general Gotovina. Zapravo, gotovo cijela Hrvatska.

Jer su nakon haaške presude svoje političke pozicije izgubili svi oni koji su ih gradili na haaškim manipulacijama, medijski bukači, oni koji su se iza rada u nevladinom sektoru zapravo bavili politikantstvom i parapolitikom. Tako je povjesničar dr. Ivo Lučić ovih dana na HTV-u to nazvao NGO mafijom u Hrvatskoj. Zato i jest nastao šok u Documenti, kod Vesne Teršelič, kojoj sada gotovo propade biznis i REKOM, a još je nedavno od šefa države Ive Josipovića nagrađena, zbog čega bi se on danas trebao dobro crvenjeti, kad već nije tada.

Jer joj je za Dan državnosti u lipnju dodijelio Povelju RH \"za iznimno i uspješno poticanje procesa suočavanja s prošlošću u RH, dokumentiranje i istraživanje prijeratnih, ratnih i poslijeratnih zbivanja te suradnje s organizacijama civilnoga društva i sličnih institucija u svijetu\", i jer \"potiče proces suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj, dokumentira i istražuje prijeratna, ratna i poslijeratna zbivanja, te promiče javne rasprave vezane uz prijeporne činjenice i interpretacije\".

Kad već Josipović nije bio informiran, ali je očito ideološki bio sklon nagrađenoj, ipak se trebao informirati kod nekih upućenijih. Jer je nagradu dao kao šef države, a ne kao šef nekog glazbenog ansambla. A nije, i time je opalio

No, sve se vraća, sve se plaća pa je tako i haaška presuda ogolila Documentu, osvijestila Josipovića, ogolila HHO, čiji predsjednik Ivan Zvonimir Čičak šuti, baš kao i Stjepan Mesić i mnogi drugi.

Zato je u šoku i Zoran Pusić, baš kao i njegov kolega Savo Štrbac, zato i jest takav šok u Srbiji, koja je mislila za stolom dobiti ono što je u ratu izgubila, zato i jest u šoku uvijek plačljivi Milorad Pupovac. Tako on sada piše i priča kako je zabrinut jer da smo se \"vratili u devedesete\". Možda misli na one kninske balvane?

Pa bi i danas rado Hrvatsku balvanizirao? No od njega ništa čudno. Treba samo podsjetiti na ono što je o njemu u ljetošnjoj javnoj svađi rekao Josipović, bez obzira na to što je motiv bio sasvim drugi. Tako je Josipović naveo da se Pupovčeva politika odavno pretvorila u etnobiznis, a ne u kvalitetnu manjinsku politiku, da je godinama reketario dosadašnje vlade kako bi financijski profitirao te je zaključio: \"Pupovac ni izbliza nije veliki zagovaratelj pomirbe Hrvata i Srba kako to nekada želi pokazati. U mnogim područjima Hrvatske vodi politiku nacionalnih sukoba niskog intenziteta. Tek toliko da Srbima pokaže da trebaju zaštitnika poput njega.\" To je Pupovac i njemu slični. Svima takvima najbolju poruku uputio je general Markač: \"Oni su htjeli hrvatsku oružanu silu proglasiti zločinačkom silom. Ali nakon pobjede u Den Haagu ti ljudi će nositi mrlju na svom imenu, duša će im ostati prazna i bit će ih sram.\"

Dvije godine poslije, prije tjedan dana, napisao sam kolumnu u Večernjaku pod naslovom“ Jesu li temelji države na Domovinskom ratu ili Documenti?“ U njoj sam napisao sljedeće:

Prije dvije godine pisao sam o tome kako bi se Ivo Josipović trebao crvenjeti zbog nagrade Vesni Teršelič i njezinoj Documenti. Jer je u povodu Dana državnosti te godine dodijelio njoj i udruzi Povelju RH za „iznimno uspješne rezultate u suočavanju s prošlošću te dokumentiranju i istraživanju prijeratnih, ratnih i poslijeratnih zbivanja“. Koliko su njihovi rezultati bili nepristrani, i koliko je sve zapravo bilo ispolitizirano, najbolje se vidjelo kad je nekoliko mjeseci kasnije Haški sud oslobodio generale Gotovinu i Markača. Vesna Teršelič i Zoran Pusić bili su šokirani, ostali su bez riječi, Pusić je oplakivao presudu sa Savom Štrpcem... Jer im je sav rad pao u vodu!

Stručnjaci već godinama upozoravaju da članovi Documente u radu zanemaruju uzroke rata te da govore uglavnom o njegovim posljedicama stvarajući na taj način dojam kako je Domovinski rat zapravo načinjen od niza zločina svih strana. Većina povjesničara koji se znanstveno bave problematikom Domovinskog rata, ali i većina branitelja, djelovanje Documente opisuju kao jednostrano i neobjektivno. Mnogi dosadašnje djelovanje Documente doživljavaju kao pokušaj relativizacije činjenica i odgovornosti za zločine, jer su, eto, sve strane činile zločine.

Dvije godine kasnije, opet se sve vrti oko Documente. I to na tri strane. Prvo, prije godinu dana sadašnja je vlast organizirala tihi udar na Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i posebice na njegovog ravnatelja Antu Nazora. Jer su na čelo novog Upravnog vijeća imenovali čovjeka koji je dotad bio suradnik Documente, a prvi zadatak odmah mu je bio rušenje dosadašnjeg ravnatelja, pri čemu pokazuje skromno znanje o Domovinskom ratu. Uz njega je u Upravno vijeće instaliran i Čedomir Višnjić, kadar Milorada Pupovca, s dvojbenom ratnom biografijom. Sukob je kulminaciju doživio ovih tjedana, kad je Nazor u javnost iznio sve činjenice, pri čemu je glavna ona da Documenta potiho želi nadzor nad Centrom. Udruga nad javnom institucijom!

Drugi čin slijedi s Bojanom Glavaševićem koji je pod okriljem Europskog doma u Vukovaru i Documente izrekao u najmanju ruku krajnje nategnute teze o hrvatskim braniteljima koji boluju od tko zna kakvih bolesti, a imaju sva prava, dok se na agresorskoj strani to ne primjećuje. Što bi drugo netko mogao zaključiti, nego da je hrpa branitelja lažna, s lažnim dijagnozama. Sigurno ima i takvih, ali onda se ide s imenom i prezimenom. No Glavašević je zaboravio da je sada u prvom redu političko lice, a ne znanstvenik, da je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, pri čemu je to mjesto dobio bez ikakvih kvalifikacija, isključivo na račun svog prezimena i svog oca. Kad bi imao imalo takta, tada bi se na vrijeme ispričao zbog nespretnih izjava i zagladio stvar. Jer ih je izrekao kao političko lice.

Tim više, otkad je posao ovog ministarstva i istraživanje agresorske strane? Umjesto toga, ministar Fred Matić ide korak dalje te izbacuje dosad svoj najveći biser rečenicom da će Hrvatska biti prva zemlja izbačena iz EU, i to zbog ponašanja branitelja. To je njegovo zazivanje dijaloga? To je gubitak zdrave pameti!

I treći čin uslijedio je na dan kada je Josipović nenadano ipak posjetio branitelje na zagrebačkoj Savskoj cesti, u njihovom šatoru, pri čemu se na kamerama vidjelo da se nije baš ugodno osjećao, više da je bio prisiljen doći zbog predizborne kampanje. Jer znate odakle je došao braniteljima? S proslave desete godišnjice osnivanja Documente, gdje je rekao kako je ta udruga „naša savjest“!?

I tako se zatvara cijeli krug. Josipović poziva da se problemi rješavaju unutar institucija koje ne funkcioniraju, a one institucije koje bi trebao kao predsjednik podržati tiho se ruše, uvijek za nečiji interes, politikantski, interesni, sigurno ne za nacionalni interes. Usto počinje zagovarati državu s novim temeljima. Koji su to bolji temelji od Domovinskog rata? Možda temelji Documente? 

Iz Documente su reagirali burnim priopćenjem za javnost, koje donosim u cijelosti:

U svojoj kolumni u Večernjem listu novinar Zvonimir Despot, pod naslovom „Jesu li temelji države na Domovinskom ratu ili Documenti“, između ostalog, piše:

„Napisao sam da se Josipović trebao crvenjeti zbog nagrade (koju je dodijelio) Vesni Teršelič i njezinoj Documenti“ ..“Vesna Teršelič i Zoran Pusić bili su u šoku kad je Haaški sud oslobodio Gotovinu i Markača, Pusić je oplakivao presudu sa Savom Štrbcem .. Jer im je sav rad pao u vodu!“ ...

“Documenta nastoji steći nadzor nad Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata“ ...“Josipović ruši institucije koje bi trebale rješavati probleme, sigurno ne za nacionalne interese. Počinje zagovarati državu na novim temeljima. Koji su to temelji bolji od Domovinskog rata? Možda temelji Documente?“

Po stilu i sadržaju svojih članaka Zvonimir Despot se svrstava u onu vrstu novinara koji izmišljaju klevete i to prodaju pod "investigativno novinarstvo" kako bi poduprli unaprijed postavljene teze. Kako tu argumenti i činjenice ne igraju ulogu, diskusija s nekim kome je cilj kleveta nema puno s DA! mi smatramo da Hrvatsku treba graditi na sličnim idejama i sa sličnim vizijama koje smo imali kad smo osnivali Documentu i koje zastupamo javno već desetljećima!

A koji su to temelji koje tipovi iz škole "Lagati ću za Hrvatsku", zastupaju? Netrpeljivost, neravnopravnost baziranu na etničkoj pripadnosti, pristranost sudova po nametnutoj političkoj podobnosti, relativizaciju zločinačkog karaktera ustaških ideja i ustaške prakse, falsificiranje povijesti kako bi se uklopila u njihove unaprijed postavljene tvrdnje i klevetanje i zazivanje progona svih onih koji se s takvim "temeljima" Hrvatske ne slažu. Ofucana ali djelotvorna metoda, koja se ovdje primjenjuje, je da se takvoj gomili ostraščenih tvrdnji, uvijek iz istog skupa ideja koje su čovječanstvu donijele tolike nesreće, nalijepi neka etiketa uz koju su vezane emocije i koju nije uputno propitivati - nacionalni interesi, čast nacije ili vojske, Domovinski rat, ...

Za razliku od toga mi smatramo da temelji Hrvatske trebaju biti ravnopravnost svih građana, nezavisno i nepristrano pravosuđe, obrazovanje koje će poticati kritično mišljenje, a ne propisivati nedodirljive istine, trajna orijentiranost prema ciljevima kao što su smanjenje socijalne isključenosti i unapređenje socijalnih prava i, dugoročno, pretvaranje ovog dijela Europe, gdje su ratovi u 20. stoljeću počeli i završili, u područje mira i suradnje! Naše djelovanje, koje se često demonstriralo u konkretnim zalaganjima za temeljna ljudska prava kad su to institucije, čija je to nominalna zadaća, propustile učiniti, bilo je uvijek javno i vođeno tim principima. Smatrali smo i smatramo da su upravo to nacionalni interesi Hrvatske, pa i svake demokratske države.

Vesna Teršelič, voditeljica Documente
Zoran Pusić, predsjednik GOLJP-a i Upravnog odbora Documente


Kao što je vidljivo iz odgovora Documente, nisu odgovorili ni na jednu moju činjenicu iz kolumne, ni jedan njihov protuargument, ni jedna činjenica koja bi poništila moju činjenicu. Zašto, jer sve moje činjenice itekako stoje, pa oni nemaju što odgovoriti. Nego, kako odgovaraju? U najboljoj maniri boljševičkih manipulatora koji zamjenjuju teze i lijepe etikete. Kako bi izbjegli konkretne odgovore, Vesna Teršelič i Zoran Pusić ovako okreću pilu: „Po stilu i sadržaju svojih članaka Zvonimir Despot se svrstava u onu vrstu novinara koji izmišljaju klevete i to prodaju pod 'investigativno novinarstvo' kako bi poduprli unaprijed postavljene teze. Kako tu argumenti i činjenice ne igraju ulogu, diskusija s nekim kome je cilj kleveta nema puno smisla.“ Osim što u hrvatskom jeziku postoji termin istraživačko novinarstvo, a ne nikakvo „investigavno“, najlakše se pokušati obraniti metodom da je napad najbolja obrana. Stoga sam ja klevetnik, ja izmišljam, pa zato i sve što sam napisao obične su izmišljotine na koje ne treba odgovarati. Još samo čekam njihovu presudu pa da me ušutkaju, možda zatraže i moje zatvaranje.

No, krenimo o činjenicama. Jesu li Vesna Teršelič i Zoran Pusić bili u vidljivom stanju općeg šoka nakon što je Haški sud oslobodio Gotovinu i Markača te srušio optužbu o udruženom zločinačkom poduhvatu? Naravno da jesu, dovoljno je samo vidjeti tadašnje TV snimke i što su oni pričali.

Štoviše, istine radi, evo da citiram što je točno Zoran Pusić govorio Savi Štrbcu, poznatom „istinoljupcu“ sa srpske strane, u telefonsku slušalicu nakon haške presude: „Gospodine Štrbac, nismo svi u euforičnom stanju, ima nas koji smatramo da je ovo potpuno pogrešno, da je presuda bila osuđujuća, to bi bio početak jednog istinskog, dubinskog pročišćavanja i suočavanja s prošlošću hrvatskog naroda. Ovako će ta katarza biti odgođena za izvjesno vrijeme, ali ona mora doći kad-tad.“

O čemu Pusić priča? Prvo, ne poštuje sudsku presudu. Drugo, imao je već unaprijed očekivanu presudu, ne samo za Gotovinu i Markača, nego za cijeli hrvatski državni vrh, od Franje Tuđmana na niže. To je trebao biti početak demontaže Domovinskog rata i izjednačavanje krivnje na razini građanskog rata. To je objektivno djelovanje Documente? Za to su potrošeni milijuni kuna? To nema veze s objektivnim istraživanjem, to je tipično parapolitičko djelovanje i ništa više! Haški sud je oslobodio Gotovinu i Markača, ali je zato presudio radu Documente i sličnih organizacija i pojedinaca. Njima je ta haška presuda smrtna kazna! Ili, koliko je Documenta uspjela prikupiti potpisa u Hrvatskoj za famozni REKOM, još jednu regionalnu izmišljotinu za izjednačavanje žrtve i agresora? Toliko malo da se više i ne spominje!

Nadalje, gdje sam i u jednom tekstu spominjao NDH i ustaše? Ni u jednom. Ali vodeći dvojac Documente koristi opet staru boljševičku matricu kako bi zamutio vodu i bacio etiketu, i to u ovom dijelu reagiranja: „A koji su to temelji koje tipovi iz škole 'Lagati ću za Hrvatsku', zastupaju? Netrpeljivost, neravnopravnost baziranu na etničkoj pripadnosti, pristranost sudova po nametnutoj političkoj podobnosti, relativizaciju zločinačkog karaktera ustaških ideja i ustaške prakse, falsificiranje povijesti kako bi se uklopila u njihove unaprijed postavljene tvrdnje i klevetanje i zazivanje progona svih onih koji se s takvim "temeljima" Hrvatske ne slažu.“

Gdje sam u tekstovima relativizirao, primjerice, zločinački karakter ustaških ideja i ustaške prakse, pa da to mora biti sadržano u reagiranju Documente na moju kolumnu? Naravno, nigdje i nikad. Ali treba i tu etiketu nabaciti, nekog ustašofila, pa tako začepiti usta! Zašto na isti način ne progovaraju o neokomunističkim orgijanjima u Hrvatskoj? To nije problem? Ili, zašto se nisu zdušno zauzeli za silovane žene Vukovarke iz Domovinskog rata? Jako velika njihova principijelnost, nema što!

No kako živimo u demokratskom društvu, tako demokracija mora svašta podnijeti. Međutim, sramotno je, neodgovorno i licemjerno da službena hrvatska politika daje političku podršku ovakvom krajnje upitnom djelovanju jedne udruge i njezinim ljudima, što se prije svega odnosi na predsjednika Ivu Josipovića. To na najbolji način govori i o njegovim političkim stavovima koji izviru iz političkog jugoslavenstva. I to je legitimno, ali nemojmo se onda „farbati“ i glumiti! Temelje Documente teško je uzdrmao Haški sud, a živi još zahvaljujući političkim sponzorima. No i to će se promijeniti, čega su oni svjesni, i zato je takva nervoza među njima, jer gube tlo pod nogama! Zato treba sad što više prostora osvojiti, nametnuti se i javnim znanstvenim institucijama kao neki relevantan čimbenik, sve samo da bi se osigurale kakve-takve pozicije pred nadolazeće promjene.

Ne treba prešutjeti ni famoznu Antifašističku ligu RH i slične organizacije, u kojima je također dvojac iz ove priče. Ne bore se te organizacije protiv postojećeg fašizma kojega nema, nego svi oni antifašizam koriste kao podlogu za sisanje novaca iz državnog proračuna. Svi mi plaćamo milijune kuna za što? Da nas se pljuje sve koji ne mislimo kao oni. Kad bi to bio antifašizam, ali to je dogmatski komunizam, ništa drugo! Isto se radi i o takozvanim neovisnim internetskim portalima koji se financiraju iz državnog proračuna. Kada Vlada RH financira tobože nevladin portal (a ima ih na desetke) u kojemu se sotoniziraju ne samo hrvatski branitelji, nego i sam Domovinski rat, kojega se od obrambenog rata želi pretvoriti u građanski rat, a žrtva i agresor izjednačiti, pa se propagira i besmislenost postojanja same RH kao samostalne države, je li to manipulacija i cirkus?

I kako im ta monetarno-ideološka sprega SDP-a i HNS-a s takvim (ne)vladinim portalima i tiskovinama ne smeta, a smeta im navodna povezanost HDZ-a i hrvatskih branitelja? Bi li bilo pošteno da ti zagovaratelji neokomunizma i obnove Jugoslavije osnuju svoju stranku pa otvoreno s takvim stavovima i ideologijom izađu na izbore, te za svoje novce provjere što hrvatski građani misle o njihovim "istinama" i ideologiji? Istina je da hrvatski branitelji ne samo da nisu privilegirani, nego Vlada RH daje milijune kuna da se pljuje i po njima i po nama i po državi u kojoj živimo!

Ima jedna anegdota još iz Jugoslavije. Jugoslavenske vlasti - savezne i pokrajinske - uporno su za vrijeme krize 1981. godine nastojale zataškati, odnosno sakriti pravo stanje stvari na Kosovu. Uz takva nastojanja se vezuje anegdota o tome da je jedan od partijskih dužnosnika, čuvši da novinska agencija Reuters obavještava međunarodnu javnost o tome da se nešto događa, povikao "Zaustavite Reuters!". Tako Vesna Teršelič i Zoran Pusić svojim se reagiranjem zapravo deru: „Zustavite Despota!“. No neće i ne mogu zaustaviti istinu, a ja ću i dalje raditi na tome da istina što više izlazi na svjetlo dana.

 

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (166 ocjena)

Komentari

Registracija
 • navijač

  02.11.2014 u 21:29h

  Svaki vrč ide na vodu dok se ne razbije a Documenti i njima sličnima razbit će se vrlo brzo , već za dva mjeseca kad im ode mentor!
  95 90% 11
 • kontraadmiraI

  02.11.2014 u 21:29h

  "Documenta" je dio velikosrpskog projekta SANU-a, "Memorandum 2", stvaranja temelja za novu balkansku zajednicu, proturaju lažne teze o tzv. "građanskom ratu", izjednačavanju krivnje itd., to je tzv. "udruga" koja parazitira na hrvatskom proračunu i bavi se protudržavnom djelatnošću i podrivanjem RH.
  89 92% 8
 • Demokracija i sloboda Demokracija i sloboda

  02.11.2014 u 21:36h

  Ovi iz "Documente" ponašaju se kao fašistički okupatori do prije 23 godine. Tko ih je odgajao i jesu li nešto naučili u svojim životima, humanosti, pravu na slobodu svakog naroda, kao i na temeljna prava svakog pojedinca, a ne prodavati fašističko-komunističku maglu i štititi takve zločine. To ne kupuje nitko razuman ni u Hrvatskoj, ni u EU, a ni cijelom civiliziranom i slobodnom svijetu!
  76 90% 8
 • babatero

  02.11.2014 u 21:47h

  Gospodine Despot! Hvala vam za hrabrost! Partizanska dica žele nas Hrvate suočiti s našim grisima, a grije svojih očeva zakopavaju u sve pliće rovove,pretpani su. Imam jednostavan prijedlog, kada je već nemoguće otresti s hrvatskih kostiju rak zvan komunistička ostavština neka se nekoliko hrvatskih domoljuba udruži i osnuje istu stvar kao i ovi jugoslavenski gongaši i dokumentaši. Država će snositi troškove a hrvatski podmladak će konačno vidit što su činili očevi današnjih političara, milijunera. Suočimo se s njihovim humanom prošlošću, zakopanom u tisućama jama.
  71 93% 5
 • tik tak tik tak

  02.11.2014 u 21:42h

  Nebi me iznenadilo da i Despot dobije otkaz kao i Dumbović.Ovi drmaju Hrvatskom jače nego što su to radili do devedesete!!!
  60 87% 9
 • livoguza2 livoguza2

  02.11.2014 u 21:30h

  Josipović je isuviše blijed da bi se mogao zacrvenjeti, a opet isuviše crven da bi mogao poplaviti. On je jednostavno gospon Zmija. Lp.
  58 84% 11
 • Idler 3

  02.11.2014 u 21:41h

  Oni su prije sveg antihrvatska organizacija kompleksaša i "orjunaša" koji nemreju sakrit kolko mrziju zemlju u kojoj žive. Pravi problem je kaj ih pojedinci iz vrha naše države podupiru i nagrađivaju !!!
  57 88% 8
 • brkonja fra brkati brkonja fra brkati

  02.11.2014 u 21:52h

  Krajnji je vrijeme da se ova antihrvatska banda na slici ,koja je u službi britanske politike javno osudi i demaskira.Oni su protiv hrvatske samostalnosti i njihov je cilj u sklopu stvaranje neke treće Šugosalvije,gdje bi Hrvati opet bili pod kontrolom Srba i osiguravli bi britanske inetrese u jugoistočnoj Europi.To su ostaci komunističke oligarhije,koji sad prodaju demokraciju.Njih treba lustrirazi paralelno sa suđenjem Perkoviću i Mustaču jer je to dio iste hobotnice.
  55 95% 3
 • jo i (66) jo i (66)

  02.11.2014 u 21:50h

  .... zašto se njih i "druge" još uvijek uopće financira ?
  51 89% 6
 • Chupacabra

  02.11.2014 u 21:41h

  I sada majka svih pitanja... Što Bojan Glavašević, koji je plaćen da zastupa branitelje uopće radi s ovima????
  48 87% 7
 • +Grgo+ +Grgo+

  02.11.2014 u 22:03h

  Despot hvala vam sto pisete istinu samo crveni sve prate pa sam malo zabrinut da ne butete prognani kao sto je Sola i to znamo od koga
  47 98% 1
 • hrvoje horvat

  02.11.2014 u 22:26h

  Imam samo jedno pitanje za Teršeličku i Pusića: Jeste li se i u Jugoslaviji zalagali da temelji budu "ravnopravnost svih građana, nezavisno i nepristrano pravosuđe, obrazovanje koje će poticati kritično mišljenje, a ne propisivati nedodirljive istine"?
  46 100% 0
 • tajar

  02.11.2014 u 22:21h

  Documenta je udruga za friziranje istine o Domovinskom ratu, i koji bi to bio razlog da pomoćnik ministra (hrvatskih) branitelja nastupi na nekoj njihovoj tribini?
  45 98% 1
 • bokida 2 bokida 2

  02.11.2014 u 22:25h

  To je jedna obična hrpa neradnika koja živi od obmana i laži podržana od nekih hrvatskih političara.
  44 98% 1
 • tik tak tik tak

  02.11.2014 u 21:45h

  Zmiji treba stati na glavu!!!
  44 92% 4
 • +Grgo+ +Grgo+

  02.11.2014 u 21:58h

  Ove face na slici kad ih vidim kao da gledam samog vraga niti on nije toliki mrzitelj.
  42 98% 1
 • stinatvrda

  02.11.2014 u 22:57h

  Kapa do poda Zvonimire!
  36 95% 2
 • samograd samograd

  02.11.2014 u 22:59h

  documenta je obavještajno -politička organizacija ,još gore financirana hrvatskim novcem da radi protiv hrvata i hrvatske države . sami plaćamo svoje rušitelje i grobare .
  31 100% 0
 • žorž mudrijaš

  02.11.2014 u 22:42h

  mislim ,ako sam dobro zapamtio podatak da je upravo Pusičev otac ili djed ,ili oba zajedno jedan od prvih ,zweimana, kapitalaca između dva svjetska rata ,u vremenu poslije stvararanja DRŽAVE ,SHS,pod žezlom KARAĐORĐEVIČA,nešto1918,ubojstvo 18 hrvata na Jelačič placu od strane srpskih žandara,kojima je bio zapovjednik,zweimann,tj hrvat
  27 100% 0
 • NikadRobom

  02.11.2014 u 23:32h

  Bravo gospodine Despot!!!
  27 96% 1
 • žorž mudrijaš

  02.11.2014 u 22:27h

  zašto predsjednik josipovič nagrađuje ,documentu,to zna samo on i njegovi savjetnici ,a o teršelički i pusiču se ionako sve zna,tko su i što su ,i za koga rade,u povjesti našeg naroda nikada nije nedostajalo takvih likova ,njihovo imei opisne crte karaktera u dijelovima križevačko varaždinske županije izriču se imenicom njemačkog podrijetla ,,zweimann,,koja označava čovjeka sa dva lica ,režimskog čovjeka kojemu je služenje strancu ponos i dika, a pripadnost vlastitom narodu, neugoda koju nije mogao izbječi.Ni u jednom narodu nema toliko ,ZWEIMANNA,,KAO U HRVATA.Da ne bibilo zabune ,narodskim izričajem izrečeno i da se dobro razumije što želim reči ,,ZWEIMANN,,to je tica sa mnogo lica,koje koristi po potrebi ,i najčešče u antihrvatskoj nakani.Predsjednik josipovič če biti honoriran neizborom ,jer nam je svima dosta predsjednika profila mesiča i josipoviča.Izbor takvih predsjednika ,primjerice ,govori puno i o našem hrvatskom narodu o njegovoj sklonosti ,,zweimanstvu,tj sluganskom mentalitetu i opčenito niskoj obrazovanosti
  27 93% 2
 • beli444 beli444

  02.11.2014 u 23:23h

  sdp, josipović, to je političko krilo poražene jna, šta bi radili josipović, milanović, teršelić, pusić,da im se nije raspala yugosmradija ,sjedili bi u istoj partiji s klarađićem, mladićem, dačićem, šljivančaninom, divili se divnoj kapi nna glavurdi ratnog zločinca šljivančanina...ovo što provodi sdp je nastavak rata, agresije jna na hrvatsku političkim sredstvima
  26 96% 1
 • brkonja fra brkati brkonja fra brkati

  02.11.2014 u 22:32h

  tom.t 02.11.2014 u 21:37h - glavno da Balkanci s obje strane Drine podjednako mrze svoje nevladine udruge, pogotovo one koje su usude ukazati na zlocine koje je pocinila vlastita strana. ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Nisu to naše nevladine udruge,nego šoroševe.Lijepo je Putin u Rusiji takve petokolonaške udruge prisilio da se moraju registrirati kao strani agenti.
  26 90% 3
 • zorbas.grk zorbas.grk

  02.11.2014 u 22:58h

  Izvanredan Zvonimir,uostalom kao i uvijek
  25 100% 0
 • zark x zark x

  03.11.2014 u 00:13h

  Bravo gosp. Despot Nazalost, Dokumenta ce vas prijaviti Josipovicu a poslje toga znamo sto se dogadja. Vi necete imati posao. U svakom slucaju vi zasluzujete svaku pohvalu kao i VL koji je konacno imao hrabrosti jedanput se staviti na stranu naroda i istine/
  23 100% 0
 • ivaba ivaba

  03.11.2014 u 00:16h

  Bravo gosp. Despot na vasim clancima.....Jako je bitno da se pise o ovakvim stvarima pogotovo danas gdje je stanje u medijima takvo da ako se nesto ne ucini nece ni vama uskoro dati pisati......
  21 95% 1
 • zark x zark x

  03.11.2014 u 00:53h

  Documenta je propagandno lijevo krilo Antifasisticke lige kojoj jasno i glasno pripada i Josipovic. naravno da je njihov zadatak zataskivanje zlocina petokrake onih iz 1945 kao i onih od 1991ve, a potenciranja onih iz Domovinskog Rata. Bravo Branitelji.
  19 100% 0
 • žorž mudrijaš

  02.11.2014 u 22:44h

  mislim ,nisam siguran da se zvao ,Grga Anđelinovič
  19 100% 0
 • svenson svenson

  03.11.2014 u 01:06h

  Bravo gosp. Despot na dobrom blogu ali zasto niste istrazili koliko novca dobiju gospoda i kakva auta voze. Nasi gradjani kopaju po kontanjerima ili rade bez place , dok njih mi placamo oni putuju na nas trosak i ne brinu se dali ce imati kruha da nahrane svoju djecu.
  18 100% 0
 • skynet

  03.11.2014 u 01:47h

  Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i njegov ravnatelj Ante Nazor su trn u oku likovima poput Pusića i Teršeličke jer golim činjenicama demantiraju njihovu misiju reinterpretacije povijesti i nametanja teze da je moderna Hrvatska stvorena na zločinu te da su svi podjednako krivi za rat. Bilo je samo pitanje vremena kada će pokušati izvesti taj udar jer sve druge verzije revizije povijesti im konstantno propadaju. Nijedna normalna država takvim podmuklim likovima nebi dotirala financije za takav destruktivni rad.
  18 100% 0
 • velikazmija velikazmija

  17.05.2016 u 11:44h

  mora ovima izvor prisušiti ---nek se sami doniraju ili partija njihova-- i nek prosviduju ali bez laži laž sankcionirati i to je to
  0 0% 0
 • velikazmija velikazmija

  17.05.2016 u 11:40h

  pusiću samo vi prosvijedujte imate naravno pravo na to ali o svojim novcima a ne mojima i ostalih hrvatskih državljana -sve na svoj strošak i prosvijeduj svakodnevno a laži treba proglasiti prikršaljemi sankcionirati aktera-
  0 0% 0
 • josipmacek josipmacek

  21.04.2016 u 09:43h

  misli te li da je pusić jugoslavenski nacionalist i fašist-- to ja mislim-i nedemokrat u što se kune-
  0 0% 0
 • Bazooka Bazooka

  04.03.2016 u 10:42h

  Nema se tu ništa više dodati, osim reći da je dosta toga i da je krajnji čas za akciju - ne pisanu (istinitu i pravednu) riječ, nego pljusku i nogu u guzicu! Očistimo Hrvatsku od gamadi koja je ne voli i koja protiv nje neprestano radi! U našu su domovinu svi DOBRONAMJERNI dobrodošli. Ostali neka se pokupe odakle su se dotepli!
  2 100% 0
 • Miro Miro

  04.11.2014 u 09:55h

  Da ovaj Pusić i Trešelićka dobivaju toliku pozornost u hrvatskoj javnosti i da im predsjednik države daje nacionalno odličje, te ističe da su oni naše savjest, pogrda je da je nema veće! Zbog čega ta podrivačka grupica jugonostalgičara i nezataženih Srba treba bilo kome biti primjer, nego samo i jedino rušitelji svega što je hrvatski narod u krvi stekao. To nije samo sol na rane branitelja, to je otrov koja truje našu naciju i stvara nespokoj, nemir i sukobe.
  2 100% 0
 • zvonko bilušić zvonko bilušić

  03.11.2014 u 19:36h

  Ne odustajte Zvonimire! Ova zemlja je puna ljudi koji su isti kao ovi spomenuti.Koliko je Frljića, Tomića, Jergovića,,,,,.Malo vas je glasnih! Jeli to na djelu poznata HRVATSKA ŠUTNJA. Zar opet?
  3 100% 0
 • zovgrdelina zovgrdelina

  03.11.2014 u 12:33h

  dokumenta je jedno veliko fuj!
  2 100% 0
 • antiantifašist antiantifašist

  03.11.2014 u 11:34h

  U cijeloj regiji ovdje, u cijeloj Europi, u bivšim komunističkim državama istočne Europe, postoje bezbrojne nevladine udruge NGO, koje se financiraju sa Zapada, većinom iz Amerike, broja im se ne zna. U samoj Rusiji ima blizu 300 takvih udruga. Ali koliko ima u Americi udruga koje se recimo financiraju iz Rusije, Njemačke, Francuske, Hrvatske, Italije, itd? nula. nijedna. U SAD postoji strogi zakon, po kojemu nevladine udruge koje se financiraju iz inozemstva moraju položiti program, pokazati sa čime se bave i dokazati da ne rade protiv interesa SAD. Inače će im se zabraniti da djeluju u SAD. Drugim riječima, kada bi mi ovdje imali takav zakon za nevladine udruge, kakav postoji u SAD, onda bi Documenta odmah bila zabranjena. zamislimo da u SAD postoji jedna ovakva nevladina udruga, koja se financira recimo iz Rusije, ili Njemačke, koja se bavi "suočavanjem sa prošlošću", koja se bavi zločinima nad američkim indijancima, zločinima u Vijetnamu, Iraku, Afganistanu itd..i da ta udruga zahtjeva optužnicu protiv najvših američkih vojnih čelnika. nema teorije. znastvena fantastika.
  1 100% 0
 • antiantifašist antiantifašist

  03.11.2014 u 11:34h

  pa poznato je, tko sufinacira Documenta i oni su to i pokazali: -hrvatska vlada--američko veleposlanstvo--britansko veleposlanstvo--nizozemsko veleposlanstvo--Soroseva fondacija Otvoreno društvo--Razvojna agencija Sjedinjenih Američkih država USAID--američka fondacija Charles Stewart Mott--fondacija njemačke Socijaldemokratske stranke Friedrich Ebert--fondacija njemačkih zelenih Heinrich Boell--The Balkan Trust for Democracy (projekt za cijeli region)...i još mnogi drugi
  1 100% 0
 • ćaćaća ćaćaća

  03.11.2014 u 11:28h

  danas ništa o band aid "udba" iz munchen.a ?
  2 100% 0
 • klint klint

  03.11.2014 u 11:22h

  Mozak ovih ljudi je još u 1946 g
  3 100% 0
 • ćaćaća ćaćaća

  03.11.2014 u 11:09h

  Oger..dok ti skužiš da politika koja ih je instalirala da ih i nominira prođe vlak..pa dobio je i frljić nagrade u beogradu za predstavu o aleksandri zec..
  3 100% 0
 • ćaćaća ćaćaća

  03.11.2014 u 11:06h

  godinama pišem o tome da su ove parapolitičke organizacije koje se skrivaju iz tkz nevladinih organizacija produžena ruka partije na čelu s srbofilima i jugofilaima osnovana samo s ciljem potkopavanja hr države..to su oni ljudi koji pokušavaju još od oluje izjednačiti krivnju za za srpsku agresiju protiv hrvatske..vodili su kampanje za osudu hr generala hdz i franje tuđmana..a kako im to nije uspjelo s haagom nastavili su u "nevladinim organizacijama"..to da im drug ivo dodjeljuje odličja nije čudno..on i njemu sl su ih i osnovala pa je to obična parodija tipa monty python..naravno opet na štetu hr naroda koji ih obilato financira..
  4 100% 0
 • DZvonimir@KNIN

  03.11.2014 u 10:12h

  Jedna je stvar bilo biti Antifašista 30. ti do 40. ti godina prošlog stoljeća a iza toga je postalo najveće zlo što je svijet vidio .U najnovije vrijeme je ta riječ se može drfinitivno poistovjetiti sa riječi antihrvatstvo a vjerovatno je to u Hrvatskoj u velikom djelu uvijek bilo. Bilo bi interesantno pročešljati konflikt ustaša i antifašista , kako je stvarno bilo jer se je pokazalo da su komunisti bili u zabludi i samo dobri u lažima posebno u naivnim ljudima kao Hrvati.
  3 75% 1
 • dovidovic

  03.11.2014 u 09:59h

  Zoran Pusić sa svojim lakejima potkopava međunarodni ugled Hrvatske, a njegova sestra je ministraica vanjskih poslova iste te Hrvatske. Jeziva je to konstrukcija, na koju mogu reći samo jedno: iziđimo na izbore i maknimo to s grbače hrvatskog naroda.
  5 100% 0
 • Oger Oger

  03.11.2014 u 09:58h

  "Ivo Josipović bi se trebao crvenjeti zbog nagrade Vesni Teršelič“ Znaci i cijela Europa bi se morala crvenjeti jer su Terselic i Kruhonja iz Osijeka dobile Alternativnu Nobelovu nagradu za mir.
  0 0% 5
 • Britka sablja Britka sablja

  03.11.2014 u 09:46h

  Pa eto, gospodine DFespot, kad vam već ovi iz Documente nisu odgovorili, onda ću to učiniti ja i to riječima predsjednika ICTY, Theodora Merona, koji je i predsjedao Prizivnim vijećem Haaškog suda koje je donijelo oslobađajuću presudu za Gotovinu i Markača. Ako ste vi u pravu, onda Meron ne zna što govori. http://feniks.bloger.index.hr/post/sto-oslobadjajuca-presuda-je-a-sto-nije/21237538.aspx
  0 0% 0
 • promoter promoter

  03.11.2014 u 09:44h

  Trebao bi se nekako rijesiti problem zagadjivanja Interneta ustasko-klerikalno-desnicarskim smecem..................... Ne bi to bilo nimalo nedemokratski. Za soviniste, rasiste, kriminalce, ubojice, zlocince i sve koji ih podrzavaju, nema demokracije. Oni sami su susta suprotnost demokraciji...............................juga je u glavi samo bolesnicima iz juzne bosne..........*udalama svijet pocinje 1990. Sve ono prije 1990. takvima ništa ne valja, sve od 1990. im je bajno........................ . Pametan covjek poštuje svoju povijest i ponosi se velikanima koje priznaje cijeli svijet....................... Jugoslavija je povijest - više je nema i nece je ni biti, nitko je i ne želi - stoga je potpuno deplasirano nazivati ljude koji realno sagledavaju povijesne cinjenice nekakvim "jugonostalgicarima"..................... . Najsmješnije je što o Jugoslaviji i "komunistima" zapravo jedino drobe oni krivonjuskini dotepenci ciji je iskljucivi politicki "program" plašenje ljudi nekakvim "crvenima" i "obnovom" te Jugoslavije..................... . Koliko to Hrvatsku zanima pokazali su izborni rezultati takvih stranaka: daleko ispod crte od 5 %.
  1 20% 4
 • Oger Oger

  03.11.2014 u 09:34h

  "Documenta živi još zahvaljujući političkim sponzorima." Kaze Despot. Evo liste sponzora sto pokazuje Despot ne razlikuje politicke stranke od civilnih drustava: ◦AED - Akademija za obrazovanje i razvoj ◦Delegacija Europske unije u Hrvatskoj ◦Europska Komisija ◦Europska Unija ◦ICMP - Međunarodna komisija za nestale osobe ◦Institut otvoreno društvo ◦ITF - Radna skupina za međunarodnu suradnju u obrazovanju o holokaustu, sjećanju i istraživanju ◦Microsoft / TechSoup Europe ◦Ministarstvo kulture Republike Hrvatske ◦Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske ◦Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške ◦Ministarstvo vanjskih poslova Švicarske Konfederacija ◦Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske ◦Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva ◦OSCE - Organizacija za europsku sigurnost i suradnju ◦Profil International d.o.o. ◦Quaker Peace and Social Witness ◦TACSO - Tehnička pomoć organizacijama civilnog društva ◦The Balkan Trust for Democracy ◦UNDP - Program Ujedinjenih naroda za razvoj ◦Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske ◦Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske ◦USAID - Razvojna agencija Sjedinjenih američkih država ◦Veleposlanstvo Finske u Republici Hrvatskoj ◦Veleposlanstvo Kanade u Republici Hrvatskoj ◦Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Srbiji ◦Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj ◦Veleposlanstvo Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj ◦Veleposlanstvo SAD-a u Republici Hrvatskoj ◦Zaklada Charles Stewart Mott ◦Zaklada Friedrich Ebert ◦Zaklada Heinrich Boell ◦Zaklada Robert Bosch
  0 0% 0
 • zvonimir13 zvonimir13

  03.11.2014 u 09:30h

  Neka se se provede ozbiljna analiza koliko ima u Hrvatskoj ljudi koji imaju pravo glasa da nebi OPET došlo do kradje izbora od Yusipovica i slične bande!
  1 50% 1
 • stefj stefj

  03.11.2014 u 09:29h

  Sjeća či se netko sjednice vrha SDP-a pred par godina, kada je jedan od zaključaka doslovno bio - treba preodgojiti narod... Što mislite, što rade Josipović, Jovanović, te razne organizacije poput Dokumente? Zašto su stalno u medijima, zašto se stalno nameće njihov stav? Zašto su u svim strukturama ideološki odgovarajući uhljebi?... To je samo provođenje plana CK SKH. Žalosno je da to odgajanje nacije nema nikakvih veza s Europskim pogledima, civilizacijskim normama, niti s Hrvatskom i njenim interesima. Zatiranje Hrvatskog, nametanja osjećaja krivnje za obrambeni rat, izjednačavanje žrtve i agresora, omalovažavanje domobinskog rata i branitelja, to su glavne smjernice tog učenja. Ako na to dodamo totalnu gospodarsku devastaciju i egzodus stručnih i mladih ljudi, postoji sumnja da je to sve samo radi nesposobnosti ili učvršćenja vlastitog položaja... Sve više se može povući usporedba s crvenim kmerima, samo su sredstva više prilagođena EU, jer masovni pokolj ne bi baš bio moguć. No rezultati su poprillično isti...
  3 100% 0
 • Goran Raguž Goran Raguž

  03.11.2014 u 09:12h

  Čestitke za uobičajeno precizan članak. Usput ne očekujte od šezdesetosmaške revolucionarno maoističke i titoističke divizije IKADA izravan odgovor na bilo što. Jednostavno, nisu dizajnirani da govore činjenicama, samo atributima.
  3 100% 0
 • verakruz verakruz

  03.11.2014 u 09:01h

  Oduzeti odličje, obustaviti financiranje, propitati preko DORH-a i USKOK-a, preko VSOA-e sve aktivnosti, financiranje, način rada i cilj djelovanja, te u konačnici zabraniti rad, a kad se otkrije puna istina, ove spodobe pozvati na kaznenu odgovornost koje ne manjka. Jer raditi protiv ustavnog uređenja zemlje je čin velei.zdaje.
  3 75% 1
 • IDujas IDujas

  03.11.2014 u 08:25h

  Lagati ću za Hrvatsku! to nikako, ali lagati ću protiv Hrvatske to je ok, pa se čak i sufinancira! Moj narode, stvarno jadno!
  3 75% 1
 • cuvarkuca

  03.11.2014 u 08:23h

  Bravo Zvonimire, možda nisi "investigativni novinar":), ali pamtiš. Takve stvari teško je zaboraviti.
  2 100% 0
 • DamirNeSada

  03.11.2014 u 08:21h

  Kako to da uvijek srbi imaju ulogu objašnjavanja što je bilo u povijesti hrvata?
  6 100% 0
 • wolf_cro wolf_cro

  03.11.2014 u 08:16h

  G. Despot, ovo je dosad najbolji članak koji je itko ikad napisao o ovoj protuhrvatskoj družini. Temeljito sjecirano i analizirano podlo djelovanje ovih spodoba koje ne želim niti imenovati. Stoga je i apsolutno opravdan revolt branitelja na Matića i Glavaševića uzme li se u obzir da svoje djelovanje koordiniraju upravo s ovom, po meni, udrugom opasnih namjera. Nevjerojatno da se pod plaštom nevladine udruge može legalno voditi skoro pa teroristička organizacija (jedino još ne podmeću eksplozive po vitalnim objektima, ali nakon skupine Labrador iz '91 ništa me ne bi čudilo).
  3 100% 0
 • bradaZG bradaZG

  03.11.2014 u 08:02h

  Odlično Zvonimire! Možda ne bi bilo loše prisjetiti se što je navedena ekipa radila početkom Domovinskog rata, uz Šerbrđiju, Vesnicu i ostale, po ulicama Beograda.
  4 100% 0
 • Mućanin Mućanin

  03.11.2014 u 07:53h

  Bravo Despote!
  2 100% 0
 • doktorica doktorica

  03.11.2014 u 07:45h

  Documentu – Centar za suočavanje s prošlošću, koju su prije deset godina osnovali Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Građanski odbor za ljudska prava te Hrvatski Helsinški odbor.....tko ih financira,da li sami sebe ili ih plaća država,tj građani!?Ako to plaćaju građani onda ih se i treba pitati,da li žele takova društva....
  2 100% 0
Pregledaj sve komentare